maanantai 3. elokuuta 2015

Harry Potter ja salaisuuksien kammio - J.K. Rowling

Nimi: Harry Potter ja salaisuuksien kammio
Alkuteos: Harry Potter and the Chamber of Secrets
Trilogia/sarja: Harry Potter, #2
Kirjailija: J.K. Rowling
Kääntäjä: Jaana Kapari-Jatta
Julkaisuvuosi: 1998 (suomeksi 2002, Tammi)
Sivuja: 365 suomenkielisessä kovakantisessa
Luettavaksi: Omasta hyllystä
Tähdet: ★★★★★

Takakannesta: Harry Potterin ankea kesäloma Dursleyn perheen luona päättyy vauhdikkaasti, kun noitakoulusta tutut Weasleyn veljekset hakevat hänet luokseen lentävällä Anglialla. Ensimmäistä kertaa elämässään Harry pääsee tutustumaan oikeaan velhoperheeseen, jossa loihditaan ruokaa, luetaan eläviä taikakirjoja ja kitketään puutarhasta menninkäisiä.
      Sekopäinen Dobby-tonttu on varoittanut Harrya palaamasta takaisin Tylypahkan velhojen ja noitien kouluun, mutta mikään ei saisi Harrya jäämään sieltä pois. Toinen lukuvuosi ei kuitenkaan ala Harryn ja Ron Weasleyn osalta suunnitelmien mukaan. Jostain merkillisestä syystä he eivät pääse Tylypahkan pikajunan kyytiin. Kun he lopulta saapuvat kouluun, on vastaanotto kirjaimellisesti murskaava. Ja pian koulussa alkaa tapahtua kummia. Miksi Harry kuulee ääniä, joita muut eivät kuule? Kuka tai mikä jähmettää koulun asukkaita? Entä mitä kätkee sisäänsä Salaisuuksien kammio?

Ajatukseni: Potter-linjalla jatketaan. Ei voi lopettaa nyt kun vauhtiin on päässyt!

Kesäloma on Harry Potterille epämieluisinta aikaa, sillä hän joutuu viettämään sen tavallisen Dursleyn perheen luona, erossa parhaista ystävistä ja poissa Tylypahkan noitien ja velhojen koulusta. Eräänä iltana Harry löytää huoneestaan kotitonttu-Dobbyn, joka varoitttaa häntä palaamaan Tylypahkaan vaarallisen juonittelun vuoksi ja on valmis tekemään kaikkensa pitääkseen Harryn poissa sieltä. Tämän seurauksena Harry joutuu ongelmiin jo ennen kouluun pääsyä, mutta ne eivät ole mitään niiden tapahtumien rinnalla, mitkä koulussa ottavat osansa: joku kirjoittelee uhkaavia viestejä käytävien seinille, Harry kuulee omituisia ääniä joita muut eivät kuule ja pian joku tai jokin alkaa hyökkäillä jästisyntyisten oppilaiden kimppuun kangistaen heidät. Harry päättää ystäviensä Ronin ja Hermionen avulla ottaa selvää tapahtumista ja saada syyllinen kiinni ennen kuin koulu suljetaan tai joku kuolee...

Ei tämän toisenkaan osan kanssa paria tuntia kauemmin mennyt. Nämä kirjat imaisevat mukaan niin helposti tuohon tuttuun ympäristöön, joka tuntuu kodilta fiktiivisessä maailmassa. Salaisuuksien kammio ei ole se suosikki-Potterini, mutta aivan pirun hyvä siitä huolimatta.

Harry saa tässä osassa ensimmäisen kerran kunnolla kuraa niskaansa maineestaan huolimatta. Harryn menneisyys Voldemortin kanssa nousee Tylypahkan oppilaiden huulille, kun hyökkäykset jästisyntyisten oppilaiden kimppuun alkavat. Mitä villimmät teoriat luihuisen perillisestä kiertävät koulussa ja osa alkaa epäillä Harrya tämän erikoisen, jopa hieman kyseenalaisen kyvyn vuoksi. Minä loukkaannuin Harryn puolesta, kuinka monet olivat niin valmiita kääntämään hänelle selkänsä.

Olen aina mieltänyt nämä sarjan kaksi ensimmäistä osaa olevan sellaisia suhteellisen kepeitä ja vielä melko suoraviivaisia juoniltaan. Kolmas osa alkaa häilymään jo vakavampien asioiden äärellä ja neljäs osa (seiskan rinnalla henkilökohtainen suosikkini) vetää sitten sen lopullisen rajan näiden kevyempien alkuosien ja sarjan rankemman lopun välille. Osat 5-7 ovat sitten jo aivan omaa luokkaansa kaikilla tavoilla.

Salaisuuksien kammiossa on kuitenkin karisteltu jo vähän pois niitä kaikkein lapsekkaimpia piirteitä. Sävy on aavistuksen synkempi ja tapahtumat jännittävämpiä ja osa kohtauksista melkoisen rankkoja, erityisesti mitä lähemmäs loppua pääsemme. Vaikka salaisuuksien kammio ei se loppuhuipennuksista suosikkini olekaan, se on silti intensiivinen ja jännittävä. Tämän osan jälkeen alammekin olemaan jo vakavien asioiden äärellä.

Potterit ovat niin turvallinen vaihtoehto kun haluaa lukea jotain mikä on ehdottomasti taattua laatua. En voisi koskaan kuvitella kyllästyväni (lukukerta taisi olla minulle nyt kuudes). Kulutin tätä ja ensimmäistä osaa ihan mielissäni silloin pienempänä ennen kuin etenin seuraaviin osiin.

Aivan loistavaa viihdettä!

Lukunäyte: Toinen luku, Dobby varoittaa, sivut 30-31
”Sinun ei kannata nostaa nokkaasi sille, koska muutakaan meillä ei ole”, Harry sanoi synkkänä.
      Hän pani tyhjän kulhon takaisin lattialle kissanluukun viereen ja kävi loikomaan sängylle jostain syystä vielä nälkäisempänä kuin ennen keittoa.
      Jos hän vielä neljän viikon kuluttua on hengissä, mitä tapahtuu kun hän ei ilmaannu Tylypahkaan? Lähetetäänkö sieltä joku katsomaan, miksi hän ei ole tullut? Pystyvätkö tylypahkalaiset pakottamaan Dursleyt päästämään hänet kouluun?
      Huoneeseen alkoi tulla pimeä. Uupuneena, maha kuristen ja mieli kieppuen samojen vastaamattomien kysymysten äärellä Harry vajosi levottomaan uneen.
      Unessa hän oli näytteillä eläintarhassa ja hänen häkkiinsä oli kiinnitetty kyltti: ”Alaikäinen velho”. Ihmiset mulkoilivat kaltereiden takaa, kun hän makasi olkivuoteella nälästä heikkona. Hän näki Dobbyn kasvot väkijoukossa ja huusi sille, pyysi apua, mutta Dobby huikkasi: ”Harry Potter on turvassa täällä!” ja katosi jonnekin. Sitten tulivat Dursleyt ja Dudley kolisteli häkin kaltereita ja nauroi Harrylle.
      ”Lopeta”, Harry mumisi, kun kolistelu takoi hänen aristavaa päätänsä. ”Anna minun olla... lopeta... minä yritän nukkua...”
      Hän avasi silmänsä. Kuunvalo kajasti ikkunan kaltereiden takana. Ja joku tosiaan mulkoisi häntä kaltereiden takaa: pisamanaamainen, punatukkainen, pitkänenäinen poika.
      Harry ikkunan takana oli Ron Weasley.

Harry Potter sarja
Harry Potter and the Philosopher's Stone | Harry Potter ja viisasten kivi (1997/1998)
Harry Potter and the Chamber of Secrets | Harry Potter ja salaisuuksien kammio (1998/1999)
Harry Potter and the Prisoner of Azkaban | Harry Potter ja Azkabanin vanki (1999/2000)
Harry Potter and the Goblet of Fire | Harry Potter ja liekehtivä pikari (2000/2001)
Harry Potter and the Order of the Phoenix | Harry Potter ja Feeniksin kilta (2003/2004)
Harry Potter and the Half-Blood Prince | Harry Potter ja puoliverinen prinssi (2005/2006)
Harry Potter and the Deathly Hallows | Harry Potter ja kuoleman varjelukset (2007/2008)

2 kommenttia:

  1. Harmittaa, että päätin jättää potterit porukoiden luo sillä tällä hetkellä on niin paljon kaikenlaista häslinkiä meneillään, että en millään jaksa paneutua mihinkään uuteen kirjaan vaan juuri pottereiden tapainen tuttu ja turvallinen kirjasarja olisi ollut paikallaan. Minulla jäi myöskin Potter maraton kesken, joten ihan sen takia myös olisi pitänyt tajuta raahata ne kirjat kaupunkiin. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi ei! Kun tulee Potter-himo ja niitä ei ole saatavilla niin ai että ottaa päähän (nimim. kokemusta on parin vuoden takaisesta kolmen viikon mökkireissusta, kun olin ottanut vain nelososan mukaan ja luin sen heti ensimmäisinä päivinä loppuun) :D

      Poista

Jaa mietteesi!