sunnuntai 23. elokuuta 2015

Harry Potter ja Azkabanin vanki - J.K. Rowling

Nimi: Harry Potter ja Azkabanin vanki
Alkuteos: Harry Potter and the Prisoner of Azkaban
Trilogia/sarja: Harry Potter, #3
Kirjailija: J.K. Rowling
Kääntäjä: Jaana Kapari-Jatta
Julkaisuvuosi: 1998 (suomeksi 2002, Tammi)
Sivuja: 456 suomenkielisessä kovakantisessa
Luettavaksi: Omasta hyllystä
Tähdet: ★★★★★

Takakannesta: Vaarallinen velho Sirius Musta on paennut Azkabanin vankilasta, mistä yksikään vanki ei ole koskaan ennen onnistunut pakenemaan. Sirius Musta on vuosia aiemmin tuomittu kolmentoista ihmisen murhasta, ja nyt hän on vapaalla jalalla. Kaikki merkit viittaavat siihen, että hän haluaa etsiä käsiinsä Harry Potterin.
      Taikaministeriö on valppaana, ja Tylypahkan velhojen ja noitien koulussa kiristetään turvatoimia. Koulun porteille värvätään vartioimaan Azkabanin vanginvartijat, kauhistuttavat ankeuttajat. Harry luottaa Tylypahkan muurien suojaan ja rehtori Dumbledoreen, mutta onko hän turvassa edes Tylypahkassa? Miksi Sirius Musta etsii juuri Harrya? Entä miksi ankeuttajien läsnäolo vaikuttaa Harryyn paljon voimakkaammin kuin muihin? Mysteeri johdattaa ystävykset Harryn, Ronin ja Hermionen uskomattoman lennokkaan seikkailun pyörteisiin.

Ajatukseni: Tuntuu etten ole tänne kirjoitellut pitkiin aikoihin. Ihan kuin aikaa olisi kulunut paljon kauemmin kuin hieman yli viikko :D Yliopisto alkoi 19. päivä keskiviikkona ja siellä on sitä tietoa tullut imettyä pesusienen lailla. Paljon uutta asiaa ja iltaohjelmaa, josta johtuen en ole edes koneella oikein ollut. Kun ne rutiinit alkavat muodostua, saan järjestettyä ajankäyttöni paremmin. En siis missään nimessä ole blogia hylkäämässä ;)

Sitten taas kirja-aiheeseen! Minulla on näitä arviopostauksia rästissä hurjat kolme kappaletta, joten alan nyt lyhentää listaa puhumalla tästä eräästä teoksesta, josta olette saattaneetkin kenties kuulla joskus. Azkabanin vanki, estradi on sinun!

Harry Potterin kurja kesä jästisukulaistensa luona saa rytisevän lopun, kun hän pullistaa Vernon-sedän Marge-sisaren ilmapalloksi ja karkaa matka-arkkuineen ja luutinen yön selkään. Yllättäen taikuudenkäyttö annetaan Harrylle anteeksi ja kaikki Taikaministeriöstä Tylypahkan noitien ja velhojen koulun opettajiin tuntuvat olevan huolissaan hänesta ja varoittelevat yksin liikkumisesta. Harry saa tietää, että vaarallisesta ja karusta velhovankilasta Azkabanista paennut vanki Sirius Musta jahtaa häntä ja siksi Tylypahkan tiluksilla vaeltavat kammottavat ankeuttajat, jotka vaikuttavat Harryyn aivan erityisen hirveällä tavalla. Kaikkien noiden tapahtumien keskellä Harry saa tietää, että Sirius Musta tunsi hänen vanhempansa ja oli mukana vaikuttamassa tapahtumiin heidän kuolemissaan.

Harry Potter ja Azkabanin vanki on aina ollut todella hyvä, mutta en edes muistanut (tai tajunnut), että se oli näin tajuttoman mahtava osa. Tämän lukukerran jälkeen voin luottavaisin mielin sanoa, että Azkabanin vanki on virallisesti suosikkien jaetulla kakkossijalla Feeniksin killan kanssa.

Tässä osassa minua ihastuttaa aina se, miten kovasti pääsemme tuntemaan enemmän hahmoja. Pääsemme tutustumaan Harryn isän entiseen jengiin ja näkemään, millaista nuoruutta he Tylypahkassa aikoinaan viettivät. James tulee ensimmäisen kerran kunnolla läsnä tarinaan ja Harryn elämään. On niin ihana lukea sitä kun Harry tapaa isänsä läheiset ystävät ja löytää kummisetänsä (tai tässä paremminkin päin vastoin). Mutta toisaalta on sitten niin armottoman surullista saada tietää, mitä kaksitoista vuotta sitten todella tapahtui...

Minua on aina ottanut päähän se miten Harry ja Ron kohtelevat Hermionea tässä osassa. Olen puoleellinen, tiedän, sillä Hermione on lempihahmoni koko sarjassa, mutta silti! Puhisen itsekseni aina kun luen Harryn ja Ronin angstaamista Hermionen toiminnasta, vaikka yrittää vain auttaa. Ihan kuin nuo kaksi eivät arvostaisi tämän ystävyyttä. Ärsyttävääää :D

Tässä osassa pääsemme jo eräänlaiseen murrokseen, jossa alame siirtyä tarinassa vakavammalle linjalle. Seuraava osa vetääkin sen lopullisen rajan kevyen ja synkän välille. Pidän näistä kirjoista tästä osasta eteenpäin, sillä kaikki osat tähtäävät kohti sitä suurta loppuhuipennusta seiskaosassa. Pidän siitä, miten tietyt hahmot alkavat ottaa sitä vakituista roolia ja kuinka heidän tekonsa aina tavalla tai toisensa ovat kytköksissä tähän kokonaisuuteen. Loistavasti kirjoitettua, monitasoista ja hahmorikasta tarinaa, todellakin.

Potter-linjalla jatkan edelleen ja nelososa on nyt meneillään. Lukemistahtini todennäköisesti nyt hieman hidastuu (ainakin toistaiseksi), joten saattaa näiden tiiliskiviteosten lukemiseen mennä normaalia enemmän aikaa.

Mutta stay tuned, tällä taajuudella jatketaan!

Lukunäyte: Kolmas luku, Poimittaislinja, sivu 40
Valois”, Harry sanoi hiljaa ja taikasauvan päähän syttyi valo, joka melkein häikäisi hänet. Hän kohotti sauvan päänsä yläpuolelle ja yhtäkkiä Magnoliakaari kakkosen talon kivimurskaseinät syttyivät säihkymään; autotallin ovi kiilteli ja sen vieressä Harry erotti aivan selvästi valtavan möhkäleen, jolla oli isot kiiluvat silmät.
      Harry perääntyi taemmas. Hän löi säärensä omaan arkkuunsa ja kompastui. Taikasauva lennähti kädestä, kun hän heilautti käden ottamaan vastaan kaatuessaan inhottavasti katuojaan.
      Kuului korviahuumaava PAM ja Harry nosti kätensä suojaksi äkilliseltä sokaisevalta valolta...
      Harry parkaisi ja kierähti takaisin jalkakäytävälle nipin napin ajoissa. Saman tien olivat jättimäiset renkaat ja ajovalot pysähtyneet siihen missä Harry oli hetki sitten maannut. Ne kuuluivat, kuten Harry näki kohotettuaan päätään, kolmikerroksiseen räikeän violettiin bussiin, joka oli ilmaantunut tyhjästä. Tuulilasin yläpuolella luki kultakirjaimin: Poimittaislinja.

Harry Potter sarja
Harry Potter and the Philosopher's Stone | Harry Potter ja viisasten kivi (1997/1998)
Harry Potter and the Chamber of Secrets | Harry Potter ja salaisuuksien kammio (1998/1999)
Harry Potter and the Prisoner of Azkaban | Harry Potter ja Azkabanin vanki (1999/2000)
Harry Potter and the Goblet of Fire | Harry Potter ja liekehtivä pikari (2000/2001)
Harry Potter and the Order of the Phoenix | Harry Potter ja Feeniksin kilta (2003/2004)
Harry Potter and the Half-Blood Prince | Harry Potter ja puoliverinen prinssi (2005/2006)
Harry Potter and the Deathly Hallows | Harry Potter ja kuoleman varjelukset (2007/2008)

6 kommenttia:

 1. Tää osa on yksi suosikkini, koska tarinaan tulee Sirius. Pitäisköhän sitä itse(taas) aloittaa lukemaan näitä uudelleen. Yleensä joka vuosi tulee ainakin yksi osa luettua uudelleen. Miksiköhän näihin ei kyllästy?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sirius on kyllä niin ihana hahmo ja mahtava "isähahmo" Harrylle! Potter-maratonia suosittelen aina, sillä vanhaan tuttuun ja rakkaaseen sarjaan ei voi koskaan kyllästyä ;)

   Poista
 2. Kiva lukea sinunkin mielipiteitä näistä samaan aikaan kuin itsekkin luen näitä. Pääsee vertaamaan mielipitäitä jne.. Itselläni tämä Potter-maraton jäi vähän paikoilleen junnaamaan, koska minulla ei ole kauheasti fiilistä puoliverisen prinssin suhteen, vaikka hyvä kirja onkin kyseessä niin tällä hetkellä voisin sanoa, että pidän siitä (tämän kirjasarjan osalta) kaikista vähiten.

  Haastoin muuten sinut blogini puolella. :)
  http://kirjakartano.blogspot.fi/2015/08/kymmenen-kysymyksen-haaste.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielipiteiden vertaaminen on muuten mukavaa, etenkin kun puhutaan jostain näin syvästi rakastetusta kirjasarjasta :D Kutonen on kaikista Pottereista mulle se joka on jäänyt kaikkein vähiten mieleen. Toki muistan kohtauksia ja lopun (miten sen voisi unohtaa...), mutta muuten se on aikalailla unohduksissa. Mielenkiintoista nyt edetä siihen ja katsoa, miten osa nyt kolahtaa.

   Kiitos! Vastailen haasteeseen piakkoin :)

   Poista
 3. Huomasin kirjakaupassa että näitä saisi pokkareina. Teki mieli hankkia sillä en ole koskaan lukenut tätä kirjasarjaa. Elokuvat olen nähnyt... Mutta luultavasti kirjoissa on kuvailtu asioita enemmän...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minun tekisi mieli ostaa näiden kuluneiden kovakantisten tilalle uudet kappaleet, mutta toisaalta minä sekä kaksi veljeäni ollaan niin rakkaudella kulutettu näitä kirjoja etten raaskisi vaihtaa uusiin. Kirjat ovat kyllä ihan ykkösiä verrattuna leffoihin, suosittelen lukemaan mikäli et ole vielä lukenut :)

   Poista

Jaa mietteesi!