sunnuntai 31. elokuuta 2014

If I Stay - Gayle Forman

Nimi: If I Stay
Trilogia/sarja: If I Stay, #1
Kirjailija: Gayle Forman
Kustantaja: Dutton Books
Julkaisuvuosi: 2009
Sivuja: 196 englanninkielisessä kovakantisessa
Luettavaksi: Kirjastosta
Tähdet: ★★★☆☆

Juonikuvaus: Choises. Seventeen-year-old Mia is faced with some tough ones. Stay true to her first love – music – even if it means losing her boyfriend and leaving her family and friends behind?
      Then, one February morning Mia goes for a drive with her family, and in an instant, everything changes. Suddenly, all the choices are gone, except one. And it's the only one that matters.
      If I Stay is a heartachingly beautiful book about the power of love, the true meaning of family, and the choices we all make.

Ajatukseni: Heräsin tänä aamuna anivarhain flunssan jälkimainingeissa ja mieleni teki käydä keittämässä kahvia, kaivautua takaisin sänkyyn ja tarttua kirjaan. En ollut noiden keskeneräisten klassikoiden tuulella, vaan halusin lukaista jonkun lyhyen ja helppolukuisen kirjan, jonka saisi loppuun yhdeltä istumalta ja joka tyydyttäisi välittömän kirjanälkäni.

Valitsin Gayle Formanin If I Stayn, joka on keikkunut lukulistallani siitä lähtien, kun elokuvauutiset alkoivat enemmänkin kuuluttaa itsesään. Sitten kun traileri ilmestyi, totesin sen vaikuttavan paljon mielenkiintoisemmalta, miltä kirja tuntui. Olen edelleen vähän samoilla linjoilla: kirja oli ihan jees, mutta toisaalta sitten loppupeleissä en vaikuttunut suunnattomasti. Elokuva vaikuttaa edelleen kiinnostavammalta ja aion sen mennä pian ilmestymisen jälkeen katsomaan.

Tarina kertoo 17-vuotiaasta Miasta, joka eräänä talvisena aamuna joutuu perheensä kanssa auto-onnettomuuteen ja josta vain hän selviää, vaikkakin vain hiuskarvan varassa, hengissä. Mia kokee ruumiista irtautumisen ja tutkii ulkopuolisen silmin omaa hajonnutta ruumistaan ja kaikkea sitä, mitä onnettomuudesta seuraa. Hän joutuu todella miettimään, haluaako jäädä elämään ilman perhettään vai päästääkö vain irti.

Minulla on hyvin ristiriitainen olo. Toisaalta pidin tätä hyvänä, koskettavana ja herkkänä kirjana, mutta taas toisaalta en kuitenkaan saanut hirveästi mitään irti ja olin vähäisestä sivumäärästä huolimatta välillä hyvinkin tylsistynyt tämän kirjan kanssa. En missään nimessä väitä, että surkea kirja tämä olisi... Ei, paremminkin jäi minulle vain vähän etäiseksi ja hienoista hetkistään huolimatta lankesi siihen tyypilliseen ”ihan jees”-kategoriaan.

Forman käyttää musiikkia mukavasti elementtinä tässä kirjassa. Olemme saaneet jo laulavia päähenkilöitä ihan riittämiin, joten sellisti-päähenkilö tuo mukavaa vaihtelua tuohon laumaan. Musiikki on vahva osa Mian elämää: hänen vanhempansa ovat nuoruudessaan olleet punk-musiikin vahvoja kannattajia, Mia itse on hurahtanut täysin klassiseen musikkiin ja soittaa selloa, ja hänen poikaystävänsä Adam on nouseva tähti bändinsä kanssa. Yleisesti ottaen minusta musiikilliset elementit ovat aina hyvä lisäys tarinaan, kunhan niitä käytetään hyväksi kiinnostavalla ja uskottavalla tavalla. Tämän kirjan suhteen koin sen toimineen vallan hyvin.

Asteikolla 1-10 olen kirjaitkijänä noin 3-4. En yleensä niinkään sure (muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta) hahmojen kuolemia, vaan enemmän minua koskettavat hienot hahmohetket, lämpimät perhesuhteet ja uskollinen ystävyys. Tämän kirjan kohdalla esimerkiksi Mian isoisän sanat saivat silmäni kyyneltymään. Joskus minusta tuntuu, että hahmon kuolema on lähinnä mautonta kyyneleiden lypsämistä lukijoilta, mutta henkilökohtaisesti minun tunteeni joutuvat paljon enemmän koville, kun kirjailija onnistuu rakentamaan uskottavia ihmissuhteita hahmojen välille, jolloin heidän kärsimyksensä/rakastavat hetket/jne. ovat uskottavampia ja kouraisevat niin paljon syvemmältä. Forman onnistui mielestäni hyvin lyhyessä ajassa rakentamaan rakastavan verkon Mian ympärille, ja siitä minä pidin kovasti.

Vaikka kirja onkin todella lyhyt ja sen lukee parissa tunnissa, tunnustan olleeni vähän tylsistynyt sen kanssa. Vaikka takaumat toimivatkin hyvin ja syvensivät hahmoja hienosti, ne eivät siltikään aina kiinnostaneet minua. Juonellisestihan If I Stay onkin melkoisen ohut, joten tarinankerronta on hyvin hahmopainoitteista ja hahmot olivatkin hyvin onnistuneita. Valitettavasti Mian kertojanääni oli välillä todella monotonista enkä nykyhetkestä oikein saanut siitä mitään irti. Häneltä puuttui kokonaan intohimo yhtään mihinkään – elämään, kuolemaan, perheeseen, musiikkiin... Kenties se johtui siitä, että hän oli shokissa kaiken tapahtuneen jälkeen... Ehken vain lukenut tätä oikein, tiedä häntä.

Olen näin kirjan jäljiltä nyt entistä kiinnostuneempi elokuvasta. Ilmoitin jo kaverille, että viikonloppuna meidän täytyy mennä katsomaan kyseinen elokuva. Haluan nähdä, saako elokuva enemmän irti minusta. Haluan nähdä, saanko minä enemmän irti tästä tarinasta elokuvan kautta. Toivon kyllä totisesti, ettei elokuva jää vain pintahaikeaksi kyynelfestivaaliksi ilman todellista sielua.

En missään nimessä väitä, että tämä kirja olisi huono. Minä pidin tästä ihan kohtuullisesti, mutta en kuitenkaan rakastunut. Saatan joskus lukea jatko-osan, jos sen käsiini jostain saan, mutta olen tyytyväinen näinkin enkä koe jatkoa välttämättömäksi.

Lukunäyte: 5:42 A.M., sivu 184
I do have a point to all this,” she [Kim] continues. ”There are like twenty people in that waiting room right now. Some of them are related to you. Some of them are not. But we're all your family.”
      She stops now. Leans over me so that the wisps of her hair tickle my face. She kisses me on the forehead. ”You still have a family,” she whispers.

If I Stay | Jos vielä jään –sarja
If I Stay | Jos vielä jään (2009/2009)
Where She Went (2011)

6 kommenttia:

 1. Minä taas en pystynyt lopettamaan tämän kirjan lukemista vaan hotkin ja hotkin. Toisaalta mietin jäikö kirjasta lopulta mitään syvempää käteen... Ainakin fanitan entistä enemmän sellomusiikkia. Leffan menen katsomaan varmaan viikonloppuna. Pitää muistaa ottaa nenäliinoja mukaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa vähän itsekin tuumailin. Minullakin on suunnitelmissa käydä elokuva viikonloppuna katsomassa. Ehkäpä elokuva saa tiristettyä minusta niitä kyyneliä, joita kirja ei parhaimmilla hetkillään ihan onnistunut saamaan :)

   Poista
 2. Aika samoja ajatuksia tämä minussakin herätti. Olihan tämä koskettava, mutta aika latteaksi tämä jäi kuitenkin. Tarkoitus olisi myös katsoa elokuva, mutta olen alkanut puolestaan epäröimään onko se sittenkään niin hyvä vakuuttavasta trailerista huolimatta :s

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri samoilla linjoilla. Elokuvan menen kuitenkin mielelläni katsomaan, sillä trailerinsa puolesta vaikuttaa varsin hyvältä! Odotan sitä suorastaan innoissani :D

   Poista
 3. Näin tämän pohjalta tehdyn elokuvan trailerin ja koska traileri näytti mielenkiintoiselta varasin myös kirjan itselleni! Saa nähdä mitä itse pidän kirjasta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti kirja osoittautuu ihan mukavaksi lukukokemukseksi! En itsekään tätä huonona pitänyt, vaikka vähän kaukaiseksi jäikin :)

   Poista

Jaa mietteesi!