torstai 28. elokuuta 2014

Cress - Marissa Meyer

Nimi: Cress
Trilogia/sarja: The Lunas Chronicles, #3
Kirjailija: Marissa Meyer
Kustantaja: Puffin Books
Julkaisuvuosi: 2014
Sivuja: 550 englanninkielisessä pokkarissa
Luettavaksi: Kirjastosta
Tähdet: ★★★★★

Juonikuvaus: In this third book in the Lunar Chronicles, Cinder and Captain Thorne are fugitives on the run, now with Scarlet and Wolf in tow. Together, they’re plotting to overthrow Queen Levana and her army.
      Their best hope lies with Cress, a girl imprisoned on a satellite since childhood who's only ever had her netscreens as company. All that screen time has made Cress an excellent hacker. Unfortunately, she’s just received orders from Levana to track down Cinder and her handsome accomplice.
      When a daring rescue of Cress goes awry, the group is separated. Cress finally has her freedom, but it comes at a high price. Meanwhile, Queen Levana will let nothing prevent her marriage to Emperor Kai. Cress, Scarlet, and Cinder may not have signed up to save the world, but they may be the only hope the world has.

Ajatukseni: Jep. Ei lienee ole kenellekään jäänyt epäselväksi, että minä pidän tästä sarjasta hurjasti. Yksi parhaista scifi-sarjoista, mitä olen koskaan lukenut.

Cinder ja Thorne ovat saaneet Scarletista ja Wolfista liittolaiset ja avaruusaluksessa Maan kiertoradalla he miettivät nyt seuraavaa siirtoaan samalla kun Cinder harjoittelee syntyperänsä suomaa kykyään manipuloida muiden mieltä. He päättävät ottaa yhteyttä kuningatar Levanan ohjelmoijaan ja hakkeriin, joka auttoi Cinderiä aikaisemmin.

Cress on elänyt seitsemän vuotta satelliitissa ja ainoa kosketus ulkomaailmaan on ollut tietokonenäytöt. Hän on alkanut tuntea vetoa Maahan lunar-syntyperästään huolimatta ja onkin valmis auttamaan Cinderiä ja kumppaneita näiden suunnitelmissa sysätä Levana pois valtaistuimeltaan. Kaikki ei kuitenkaan mene suunnitelmien mukaan ja pian alkaa aivan uudenlainen selviytymiskamppailu.

Cress on Tähkäpään uudelleenkerronta, The Lunar Chronicles -sarjan kolmas osa ja todella vahva sellainen. Voisi kuvitella, että jatko-osat saattaisivat alkaa horjua ja tarina tuntua turhaan venytetyltä, mutta minä en kokenut mitään sellaista. Totesin pitäneeni Scarletista jopa enemmän mitä mainiosta Cinderistä. Nyt sanon, että pidin Cressistä vieläkin enemmän mitä noista kahdesta edellisestä. Tarina jatkuu valloittavana ja koukuttavana, hahmot ovat todella vahvoja ja kiinnostavia eikä uusia luovuuden henkäyksiä näistä kirjoista puutu. Olen täysin myyty.

Tässä osassa meille esitellään Cress, samainen ohjelmoija, joka teki pikaisen visiitin ensimmäisessä osassa. Cress on huipputaitava hakkeri ja tekeekin satelliitista käsin todella tärkeää työtä pitämällä kuun ilkeän kuningattaren Levanan kieroa toimintaa salassa maalta. Mutta Cressillä on muuta mielessään kuin uskollisuus kuningatarta kohtaan. Hän on ikuinen haaveilija ja uneksii uljaasta prinssistä, joka tulisi pelastamaan neidon ahdingosta. Tämä prinssi onkin Carswell Thorne, Cinderin uusi liittolainen.

Minusta oli niin hupaisaa lukea Cressin ja Thornen seikkailuja. Se pilaili monien prinsessasatujen kustannuksella ja siinä missä Cress olisi todella voinut jäädä ironisesti itsensä tituleeraamaksi neidoksi hädässä, joka välttämättä tarvitsisi prinssiä rinnalleen, hän kehittyy niin paljon ja lopussa häneltä löytyy asennetta vaikka muille jakaa. Cress oli ihastuttava hahmo kaikessa lapsekkaassa naiiviudessaan.

Voi hahmoparat... Meyer ei anna heille armoa. Sydänparkani joutui niin monta kertaa kokemaan kolahduksen ja erityisesti yhden parin kohtalo kirveli kuin suola avohaavassa. Hahmokohtalot ja juonikuviot olivat niin jännittäviä, koskettavia ja koukuttavia että vain olosuhteiden pakosta jouduin keskeyttämään lukemisen. Viime yönä kiskaisin kirjan viimeisen kolmanneksen loppuun ja vaikka kello läheni kahta, en malttanut lopettaa lukemista.

Vaikka Cress onkin mukaelma Tähkäpäästä, se ei loppujen lopuksi kuin hipaise vain muutamalla elementillä alkuperäissatua: Cress on ollut vangittuna satelliitissa useita vuosia ja hänellä on pitkä tukka. Cinder on näistä kolmesta kirjasta ollut ehkä se kaikkein ”uskollisin” alkuperäissadulleen, mikä teki kirjasta hiukkasen ennalta-arvattavan, mutta Cress ei mielestäni laisinkaan heilutellun punaista lippua ilmiselvyyksien puolesta.

En vieläkään kykene täysin hyväksymään sitä tietoa, että neljäs osa, Winter, ilmestyy vasta vuoden 2015 marraskuussa. Yli vuoden kuluttua. En tiedä, kuinka käsittelen tämän tiedon. Odottaminen tulee olemaan musertavaa...

Lukunäyte: Six, Kai, sivu 61
But he couldn't shake the feeling that Cinder's new objective was about more than self-preservation. After all, she'd come to the ball to warn him against marrying Queen Levana, and that decision had nearly gotten her killed.
      ”Do you think she found anything? About the princess?”
      ”I have no way of discerning that information.”
      He paced around his desk, staring thoughfully at the vast city beyond his office window, glass and steel glinting in the afternoon sunlight. ”Find out everything you can about this Michelle Benoit. Maybe Cinder is onto something. Maybe Princess Selene is still out there.”
      Hope fluttered again, brightening with every moment. His search for the princess has been abandoned weeks ago, when his life had become too tumultuous to focus on anything other than keeping war at bay. Pacifying Queen Levana and her temper. Preparing himself for a life at her side, as her husband... and that, only if he was lucky enough not to be murdered before their first anniversary.
      He'd been so distracted that he'd forgotten the reason e'd been searching for Princess Selene in the first place.
      If she was alive, she would be the rightful heir to the Lunar throne. She could end Levana's reign.
      She could save them all.

The Lunar Chronicles –sarja
    0.5 Glitches (2011)
    0.6 The Little Android (2014)
Cinder (2012)
    1.5 The Queen's Army (2012)
Scarlet (2013)
Cress (2014)
    3.5 Carwell's Quide to Being Lucky (2014)
Winter (2015)
    4.5 Stars Above (2016)

4 kommenttia:

 1. Cress on minunkin suosikkini sarjasta! Cress on ihana hahmo ja etenkin Cressin ja kapteeni Thornen kohtaukset olivat puhdasta kultaa. <3

  Winterin odotuksesta tosiaan tulee pitkä. Pitkä. (Ilmestyisi edes alkuvuodesta... Mutta ei. MARRASKUU.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Cress on niin suloinen hahmo ja olen todella mielissäni, että Thornesta kerrottiin enemmän! He ovat armottoman suloinen pari :D

   Olen jo tehnyt rauhan Penryn & the End of Days -sarjan kolmannen osan pitkän odottelun kanssa, mutta että Winteriä pitää odottaa vielä siitäkin puoli vuotta kauemmin? En tiedä, miten päin olisin...

   Poista
 2. Cress on ehkä minunkin suosikkini ja todellakin vähiten uskollinen alkuperäiselle sadulle. Cinderistäkin tykkäsin kovasti mutta ennalta-arvattavuus hieman häiritsi.
  Odottavan aika on pitkä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Odottavan aika on todellakin pitkä, mutta lohduttaa ajatella, miten paljon hyviä kirjoja ilmestyy välillä ja mitä on vielä luettavana :)

   Poista

Jaa mietteesi!