torstai 26. joulukuuta 2013

Angelfall - Susan Ee

Nimi: Angelfall
Trilogia/sarja: Penryn & the End of Days, #1
Kirjailija: Susan Ee 
Kustantaja: Amazon Children's Pudlishing
Julkaisuvuosi: 2011 (tämä versio 2012)
Sivuja: 283 englanninkielisessä pokkarissa
Luettavaksi: Omasta hyllystä
Tähdet: ★★★★★

Juonikuvaus: It's been six weeks since angels of the apocalypse descended to demolish the modern world. Street gangs rule the day while fear and supersition rule the night. When warrior angels fly away with a helpless little girl, her seventeen-year-old sister, Penryn, will do anything to get her back.
      Anything, including making a deal with an enemy angel.
      Raffe is a warrior who lies broken and wingless on the street. After eons of fighting his own battles, he finds himself being rescued from a desperate situation by a half-starved teenage girl.
      Traveling through a dark and twisted Northern California, they have only each other to rely on for survival. Together, they journey toward the angels' stronghold in San Francisco where Penryn will risk everything to rescue her sister, and Raffe will put himself at the mercy of his greatest enemies for the chance to be made whole again.

Ajatukseni: Angelfall oli täydellinen lukukokemus. En voisi toivoa parempaa post-apokalyptistä enkelitarinaa. Tällainen tarina on juuri sitä, mikä saa minulta sukat pyörimään jaloissa. Eikö kuulosta oudolta tuo sana täydellinen minun suustani? Tiedän olevani todella pikkutarkka lukemastani ja kiinnitän huomiota todella herkästi kaikenlaisiin yksityiskohtiin. Sellainen on vain tyylini lukea. Sekä hyvässä että pahassa.

Kun sanon jonkun kirjan olevan täydellinen, tarkoitan sillä sitä, että lukukokemus oli minulle huikaiseva, jännittävä, sydämentykytyksiä aiheuttava, tyrmäävä enkä missään vaiheessa tuntenut oloani ärtyneeksi, kyllästyneeksi tai löytänyt epäkohtia, jotka pistivät minua pännimään. Samanlainen lukukokemus oli minulle Daughter of Smoke and Bone. En yksinkertaisesti muuttaisi yhtään mitään tästä tarinasta. Angelfall osui ja upposi minulle täydellisesti.

On kulunut kuusi viikkoa siitä, kun enkelit toivat maailmanlopun ihmisten tuntemalle maailmalle. Jäljellä on kourallinen selviytyjiä, jotka haalivat kaiken ruoan ja hyödyllisen vain seuraavaan päivään selviytyminen mielessä. Yötä vältellään sekä enkelten että toisten ihmisten pelossa. Penryn Young on 17-vuotias tyttö, jolle elämä oli jo ennen tuhoa hankalaa. Hän elää skitsofrenisen, arvaamattoman äitinsä kanssa ja yrittää samalla pitää huolta seitsemänvuotiaasta liikuntakyvyttömästä pikkusiskostaan, Paigesta.

Kun eräänä yönä he lähtevät keräämään kaduilta elintarvikkeita ja hyödykkeitä, he joutuvat keskelle enkelten kamppailua. He joutuvat todistamaan, kun viisi enkeltä leikkaavat yhdeltä omistaan siivet ja jättävät hänet kuolemaan kadulle. Ennen lähtöään yksi heistä repii mukaansa Paigen, jättäen Penrynin epätoivoisena kadulle tuijottamaan heidän loitonnevaa siluettia yötaivaalla. Penryn lyöttäytyy yhteen haavoittuneen, siivettömän enkelin, Raffen, kanssa, ja yhdessä he matkaavat Kalifornian läpi San Franciscoon, enkelten valtaamaan kaupunkiin. Penryn haluaa pelastaa siskonsa ja Raffen kiinnostus kohdistuu siipiensä takaisin saamiseen. Nämä kaksi niin erilaista taistelijaa yhdistävät voimansa saavuttaakseen tavoitteensa.

Miksi minä en ole lukenut tätä aikaisemmin? Miksi? Olin tutkaillut tätä vaikka kuinka monesti Goodreadsissä ja ollut viittä vaille tilaamassa tätä itselleni, mutta aina vain jätin väliin. Minä todella meinasin kompastua omiin ennakkoluuloihini, jotka tämä kirja minussa herätti. Olisin kompastunut niin pahasti, että olisin samalla tippunut jyrkänteeltä ja kuollut omaan häpeääni. Näin mahtavan kirjan meinasin jättää lukematta. Kun rupesin tätä tänään iltapäivällä lukemaan, huomasin jo muutaman aukeaman jälkeen, että se on menoa nyt sitten enkä saattanut laskea tätä käsistä ennen kuin olin kokonaan tämän lukenut. Eipä sillä, etteikö minua olisi varoitettu, sen verran mahtavia arvosteluja tämä on Goodreadsissä saanut.

Penryn on aivan mahtava päähenkilö. Hän on huikaiseva! Hän on vahva, vastuuntuntoinen, nokkela, hauska, terävä, määrätietoinen – lisätään tähän vielä kymmenkunta muuta positiivista adjektiivia emmekä vieläkään saa täysin kiteytettyä Penrynin hahmoa riittävällä kunnialla. Penryn on niin mahtavasti kirjoitettu ja hänen näkökulmansa tässä tarinassa toimi aivan loistavasti! Hän osaa pitää puolensa, taistella ja hän heittää niin herkullista läppää, että moneen otteeseen nauroin ääneen. Ja kuinka hän toimi Raffen kanssa? Se oli silkkaa kultaa:

      ”Oh. My. God.” I lower my voice, having forgotten to whisper. ”You're nothing but a bird with an attitude. Okay, so you have a few muscels, I'll grant you that. But you know, a bird is nothing but a barely evolved lizard. That's what you are.”
      He [Raffe] chuckles. ”Evolution.” He leans over as if telling me a secret. ”I'll have you know that I've been this perfect since the beginning of time.” He is so close that his breath caresses my ear.
      ”Oh, please. Your giant head is getting too big for this forest. Pretty soon, you're going to get stuck trying to walk between two trees. And then, I'll have to rescue you.” I give him a weary look. ”Again.” (sivu 77)

Penrynin ja Raffen väliset keskustelut olivat niin mahtavia! Raffe oli aivan mahtava! En voinut olla rakastumatta häneen. Hän on vähän ylimielinen, mutta humoristisella tavalla, ja oli niin hauskaa seurata hänen ja Penrynin välistä kanssakäymistä. Erityisesti se, ettei heidän romanssinsa todellakaan roihahtanut heti ja että se oli niin kaukana insta-lovesta kuin vain mahdollista, sai minut niin kovasti kannustamaan heidän puolestaan. Romanssi ei todellakaan ollut se, mikä tätä tarinaa eteenpäin ajoi, vaan se rakentui hitaasti taustalla, kun nämä kaksi ihanuutta suoriutuvat itse kukin omasta tehtävästään saada omansa takaisin.

Hahmot yleensäkin olivat todella hienoa antia tässä kirjassa. Erityisesti Penrynin äiti ansaitsee kunniamaininnan. Hänen skitsofreninen mielensä näkee ja kuulee asioita, joita kukaan muu ei kykene aistimaan, ja hän elää harhakuviensa armolla. Hän oli karmiva hahmo. Hän sai kyllä todella aikaan kylmiä väreitä.

Juonenkäänteet erityisesti kirjan loppupuolella olivat todella yllättäviä. Mitä hahmoille tapahtui, erityisesti Raffelle ja Paigelle, oli jotain niin järkyttävää ja karua, etten voi kuin tuijottaa tätä kirjaa monttu auki silmät lautasen kokoisina ja nähdä sieluni silmin ne kuvat, joita Ee niin elävästi kirjoitti. En tiedä, miten kuvaisin tunnetilaani lopun suhteen. Se jätti minut samaan aikaan sekä niin surulliseksi että järkyttyneeksi, etten tiedä, miten päin olisin. Se oli kuin suoraan jostain painajaiskuvista.

Olin hyppiä tasajalkaa onnesta lukiessani tätä kirjaa. Olin niin suunnattoman iloinen ja vaikuttunut, kuinka nerokkaasti Ee käytti hyväkseen kristillistä enkelimytologiaan nefileineen, langenneine enkeleineen ja arkkienkeleineen/-demoneineen. Hän kirjoitti mytologian mukaisesti. Tätä kaikkea maustettiin mitä kutkuttavimmalla kunnon mustalla huumorilla, joka sopi kirjan tummanpuhuvaan sävyyn kuin luunappi otsaan. Susan Ee on nerokas ja todella taitava kirjailija. Hän kirjoittaa niin elävästi, että lukiessa suorastaan elin itsekin tarinassa ja näin kaikki ne kauhukuvat todella selkeinä mielessäni.

Minulle Angelfall oli post-apokalyptisten enkelitarinoiden täydellisyyden ruumiillistuma. Jo tätä arvioita kirjoittaessani kuuntelen kirjan audioversiota Youtubesta. En voi vielä päästää tästä tarinasta irti. Angelfall on helposti yksi parhaista kirjoista, mitä olen tänä vuonna – tai koskaan lukenut. Jokaisen pystyvän pitäisi lukea tämä kirja. Suosittelen tätä niin kovasti!

Jatko-osan tilasin jo. Vannon, että heti kun saan World Afterin käsiini, käyn sen kimppuun kuin nälkäinen tiikeri, joka ei ole saanut päiviin syödäkseen. Sitä ennen aion istua huoneeni nurkassa pimeässä ja täristä vieroitusoireiden vallassa.

Lukunäyte: Chapter 6, sivut 25-26
Instead of hurling the glass after it, I throw the water on the angel. I want to smash to glass after it, but I hold back.
      ”Wake up, damn it. Wake up! What are they doing to my sister? What do they want with her? Where the hell is she?” I scream at the top of my lungs, knowing I could be bringing on street gangs and not caring.
      I kick the couch for good measure.
      To my utter amazement, his eyes open blearily. They're deep blue and glaring at me. ”Can you keep it down? I'm trying to sleep.” His voice is raw and full of pain, but somehow, he still manages to inject a certain level of condescension.
      I drop down on my knees to look directly into his face. ”Where did the other angels go? Where did they take my sister?”
      He deliberately closes his eyes.
      I slap his back with everything I've got, right where the bandages are bloodied.
      His eyes fly open, his teeth gritting. He hisses through his teeth but doesn't cry out in pain. Wow, does he look pissed off. I resist the urge to take a step back.

Penryn & the End of Days –sarja
Angelfall (2011)
World After (2013)
End of Days (2015)

24 kommenttia:

 1. Wau, vaikuttaa kiinnostavalta! Löydän aina täältä paljon kirjavinkkejä ja pistän Angelfallinkin korvan taakse. Meidän lähikirjastosta tätä ei tosin taida löytyä, joten kirjan käsiin saaminen vaikeutuu. Hmm...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen tätä niin kovasti! Tämä oli loistava! Mikäli kirjasto ei ole vielä hankkinut tätä nerokasta mestariteosta hyllyynsä, tämän saa Adlibrikseltä halpaan 5,60 euron hintaan ---> http://www.adlibris.com/fi/product.aspx?isbn=0761463275 ;)

   Ihana kuulla, että kirjoituksistani on oikeaa hyötyä! :)

   Poista
 2. Kuulostaa tosi hyvälle, joskin kielimuuri ;) Osaan lukee englantia, mutta lukukokemus jää silti vähän vajaaksi... Ärsyttää, kun enkunkielisiä on niin paljon enemmän kuin suomennoksia. ( Joskin tämä on vain erittäin ymmärrettävää.)

  Kiinnostus heräsi kuitenkin aika pahan kerran. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harmi, ettei näitä nuorten aikuisten kirjoja käännetä enemmän suomeksi, koska nämä ovat kasvamassa määrin todella suosittuja :\ Pitäisi varmaan lähettää kustantamoille käännöspyyntöjä, jospa he vaikka näin innostuisivat kääntämään enemmän.

   Mutta jos joskus päätät kokeilla jotain englanninkielistä, tässä olisi kyllä aivan loistava kirja ehdokkaasi :D

   Poista
 3. Mä niin rakstan tätä myös! Luin sen joskus keväällä ja tokan osan ennakkotilasin ja voi sitä tuskaa...puoli vuotta jouduin odottamaan :D Tokaan osaan olin hivenen pettynyt, koska odotin hieman enemmän edistymistä Raffen ja Penrynin välillä, mutta tarina vei onneksi muuten mennessään :) Oletko jo kerennyt lukemaan tilaamasi World Afterin? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi minun odotukseni ei ole niin pitkä, koska en varmaan kestäisi! :D Valitettavasti vieläkin odottelen tilausta saapuvaksi, mutta luulen, että viimeistään tiistaina saisin sen. Alan kyllä heti lukemaan, koska en millään malta odottaa sen kauemmin. Harmi vain, että sitten kolmatta osaa joutuu odottamaan niin kauan :\ Mutta ennen kuin murehdin sitä, aion nauttia World Afterista, kunhan sen käsiini saan :D

   Poista
 4. Kaipa minunkin on vihdoin taivuttava siihen, että tämä on luettava. Olen nähnyt ja kuullut niin paljon ylistystä tästä englanninkielisissä blogeissa ja vlogeissa, mutta en ole oikein lukenut näitä enkelikirjoja, koska ne eivät vain ole tuntuneet oikein minun jutultani ja olen suhtautunut tähänkin siksi ennakkoluuloisesti. Kai minun on vain annettava tälle mahdollisuus, vaikka kirjassa miten olisi enkeleitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa kyllä aivan ehdottomasti lukea Angelfall ja World After! Minäkin meinasin jättää tämän lukematta, koska enkelit eivät onnistuneet voittamaan minua puolelleen Becca Fitzpatrickin ja Lauren Katen kirjoissa. Ajattelin vuolaista kehuista huolimatta, että ei tämä nyt varmasti mitenkään ihmeellinen voi olla. Mutta onneksi luin nämä, koska nämä ovat aivan loistavia kirjoja! Olen täysin hullaantunut. Suosittelen kovasti! :)

   Poista
  2. Tein hankintaehdotuksen kirjastoon. Toivottavasti tämä hankittaisiin sinne, sillä olen yrittänyt vähentää omaan hyllyyn ostelua. Varsinkaan kun en vielä ole aivan vakuuttunut, pidänkö tästä kirjasta, mutta jos eka osa on niin hyvä kuin kaikki sanovat, ehkä sen toisen osan raaskin ostaakin.

   Poista
  3. Minäkin tein tästä hankintaehdotuksen, vaikka molemmat osat itse omistankin. Toivon, että kirjasto hommaisi molemmat nämä hyllyynsä, jotta useammat saisivat tietoonsa nämä kirjat ja lukisivat ne. Toivottavasti kirjasto sielläpäin nämä hyllyynsä hankkisi ja pääsisit katsastamaan, millainen fiilis näistä tulee.

   Poista
  4. Yleensä tekemiini hankintaehdotuksiin on suhtauduttu myönteisesti, joten toivottavasti tälläkin kertaa. :) Olen miettinyt, pitäisikö minun tehdä Neal Shustermanin Unwind-sarjan kanssa samoin kuin sinä olet tehnyt. Kirjastossa on ensimmäinen osa, mutta muita ei ole hankittu ja minusta se on suuri harmi, vaikka muut osat olenkin hankkinut itselleni. Kuitenkin se on ensimmäinen osa näyttää aika usein olevan lainassa, joten luulisin, että muillekin osille olisi kysyntää.

   Poista
  5. Minun tekemistäni ehdostuksista on nyt pariin vastattu. Yleensä teen ehdotuksest jatko-osista, joita ei vielä löydy ja ainakin kaksi niistä on nyt hankinnassa, onneksi, koska haluan jatkaa kyseisten trilogioiden parissa ilman, että itse tarvitsee osia hommailla :D Kannattaa laittaa ehdotukset jatkoista vetämään, etteivät sarjat ja trilogiat jäisi niin ikävästi kesken monilta lukijoilta, jotka eivät osia itselleen ole hankkinut. Täälläpäin on käynyt näin ikävän useasti, esim. Tomorrow When the War Began -sarjan kanssa.

   Poista
  6. Btw suosittelen lämpimästi lukemaan tuon Unwindin. Se on aivan loistava, paras viime vuonna lukemistani nuorten aikuisten dystopioista. Toisiksi paras mielestäni oli Suzanne Youngin The Program, josta taisit joskus sanoa olevasikin kiinnostunut. Siitä ilmestyy toinen (päätös)osa huhtikuussa, ja odotan sen lukemista todella.

   Poista
  7. Kiinnostuin kirjoituksiesi perusteella tuosta Unwindistä kovasti ja olen katsellut sitä sillä silmällä jo hyvän aikaan, mutta tähän asti ainoa lukemismahdollisuus olisi tilata osat itselle, koska kirjasto ei ole aikaisemmasta lokakuisesta pyynnöstäni huolimatta osia hankkinut. Yritän nyt hieman hillitä itseäni kirjahyllyn täytössä, mutta ehkäpä tässä kuukauden sisällä katson läpi, mitä jatko-osia/kiinnostavia kirjoja en muualta kuin netistä halvalla löydä ja kukaties laitan pari kirjaa tilaukseen. Sain vasta tiedon, että Megan Crewen The Lives We Lost on tilattavissa ja palan halusta lukea sen, että saatanpas sitten samalla sen Unwindin laittaa tulemaan :D Sen tiedän, että Unwindin ja The Programin aion varmasti lukea, mutta ajankohta on vielä hämärässä!

   Poista
  8. No hyvä, että olen saanut innostumaan. :) Bongasin muistaakseni Unwindin joskus Goodreadsista ja ajattelin, että näyttääpä synopsis kiinnostavalta. Täällä oli sitten ensimmäinen kirja onneksi kirjastossa, ja se oli vain vielä parempi kuin luulin. Vähän jännittää lukea kolmas osa, koska sarjasta ilmestyy vielä neljäskin ja toivon, että sarja ei ole liian venytetty vaan säilyy hyvänä. Olen niin pettynyt, jos kolmas ja neljäs kirja tuntuvat liian pitkiltä ja loppuratkaisu ei ole tyydyttävä. Minulle on käynyt liian usein lempisarjojeni kanssa niin, että loppuratkaisu onkin pettymys. Varmaan johtuu liian suurista odotuksista, mutta toivon silti, että Shusterman pystyy lopettamaan sarjan uskottavasti ja yllättävästi. Ensimmäistä osaa lukiessani yllätyin vaikka kuinka monta kertaa, joten tällaista kaipaisin kahdelta viimeiseltäkin osalta.

   Poista
  9. Minäkin törmäsin Unwindiin ensimmäisen kerran Goodreadsissä ja ensimmäisenä huomioni kiinnitti kansi (kuten suunnilleen aina kirjojen kanssa). Sittemmin kirja kuitenkin painui unholaan, kunnes kirjoituksesi herätti kovan kiinnostuksen lukea tuo erikoiselta kuulostava tarina :) Minäkin olen muutaman kerran lukenut niin hyvän sarjan, jonka viimeinen osa on kuitenkin ollut pettymys (esim. Delirium) ja tällä hetkellä rukoilen niin monien sarjojen puolesta, että ne päättyisivät kunniakkaasti! Toivottavasti tuo Unwind-sarjakin olisi hyvä alusta loppuun saakka :)

   Poista
  10. Minäkin petyin Deliriumin päätösosaan. Se oli vain niin blaah, että en ole saanut edes blogattua siitä, vaikka luin sen kesällä. Ei minulla vain ole kirjasta paljon mitään sanottavaa. Petyin jopa hieman siihen, miten Harry Potterit loppuivat. Tosin niiden kohdalla odotukseni olivat niin taivaissa, että ehkä pettymys oli melkein väistämätön.

   Luen varmaan piakkoin Unwindin kolmannen osan (Unsouledin). En ole viime aikoina lukenutkaan paljon dystopiaa, joten ainakin en kärsi minkäänlaisesta dystopiaähkystä, mikä on ihan hyvä lähtöasetelma kirjan lukemiselle.

   Poista
  11. Minusta Requiem oli periaatteessa hyvä, mutta päätösosana se ei toiminut. Ihan liian paljon somlimattomia narunpäitä jäi ja päätös oli liian avoin. Toivoisin periaatteessa vielä yhtä osaa, joka ihan kunnolla päättäisi tuon tarinan. Mutta aina ei voi onnistua, ja Lauren Oliver ei onnistunut Requiemin suhteen niin hyvin. Minä olin Harry Potteriin tyytyväinen, koska olin niin hullaantunut kaikesta siitä, etten osannut edes ajatella mitään muuta loppua :D

   Onneksi minä en kovinkaan helposti kyllästy genreen, joten saatan lukea monta kirjaa samasta genrestä kyllästymättä :D Pidän dystopiasta edelleen kovasti, että luen sitä erittäin mielläni!

   Poista
  12. Sain sähköpostin, että ensimmäinen ja toinen osa hankitaan kirjastoon. :)

   Poista
  13. Oi että, aivan mahtavaa! Hyvä Turun kirjasto! Pian pääset tutustumaan ja (toivottavasti) rakastumaan näihin kirjoihin :D

   Poista
 5. Heh, onneksi intouduin lukemaan näitä kommentteja ja tekemään hankintaehdotuksen kirjastoon. Sähköpostia en saanut mutta nyt nuo ilmaantuivat kirjaston sivuille. Hehee, ei tarvitse ruveta tilaamaan jostain kaukaa. Hyvä Tampere! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hieno homma, että Tamperekin hommaa nämä mestariteokset hyllyynsä! :D Minun pitää laittaa toistamiseen hankintapyyntö, koska tähän mennessä ei pyyntöni ole mennyt läpi. Toisella kerralla pyyntöni T. Michael Martinin The End Gamesista meni lävitse. Hienoa, että pääset lukemaan nämä kirjat! :D

   Poista
 6. Osa kolme ilmestyy toukokuussa 2015 :) Olen täysin samaa mieltä kanssasi tässä arvostelussa, omat hypetykseni näet täältä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vasta toukokuussa... Tulee niin todella tuskaisa vuosi... Angelfall on kyllä yksi parhaimmista kirjoista mitä olen ikinä lukenut! :D

   Poista

Jaa mietteesi!