keskiviikko 22. heinäkuuta 2015

An Ember in the Ashes - Sabaa Tahir

Nimi: An Ember in the Ashes
Trilogia/sarja: An Ember in the Ashes, #1
Kirjailija: Sabaa Tahir
Kustantaja: Razorbill
Julkaisuvuosi: 2015
Sivuja: 446 englanninkielisessä kovakantisessa
Luettavaksi: Omasta hyllystä
Tähdet: ★★★★★

Ajatukseni: Laia is a slave.
      Elias is a soldier.
      Neither is free. 
      Under the Martial Empire, defiance is met with death. Those who do not vow their blood and bodies to the Emperor risk the execution of their loved ones and the destruction of all they hold dear.
      It is in this brutal world, inspired by ancient Rome, that Laia lives with her grandparents and older brother. The family ekes out an existence in the Empire’s impoverished backstreets. They do not challenge the Empire. They’ve seen what happens to those who do.
      But when Laia’s brother is arrested for treason, Laia is forced to make a decision. In exchange for help from rebels who promise to rescue her brother, she will risk her life to spy for them from within the Empire’s greatest military academy.
      There, Laia meets Elias, the school’s finest soldier—and secretly, its most unwilling. Elias wants only to be free of the tyranny he’s being trained to enforce. He and Laia will soon realize that their destinies are intertwined—and that their choices will change the fate of the Empire itself.

Ajatukseni: Pitäisi purkaa tavaroita, mutta sen sijaan koko eilisen päivän makasin sohvalla puolikuolleena lahnana ja katsoin Serranon perhettä (aivan mahtava sarja!). Nukuin kuolleenunta sinne kahdeksaan asti kunnes joku ihana remontti-Reiska/Raija päätti alkaa porata seinää jatkaen nikkarointiaan sinne puolille päivin asti. Ohuet seinät

Kyllä tämä tästä :D Jaksoin eilen illalla lukea jotain kymmenen sivua Melissa Greyn The Girl at Midnightia, kunnes nukahdin kännykkä kädessä. Nyt kun alan olla tässä kaaoksessa voiton puolella lukuhaluni ovat heränneet oikein kunnolla. Tekisi mieli lukea kaikkea mahdollista ja värkkäillä täällä bloginkin puolella yhtä sun toista. Tunnen hieman huonoa omaatuntoa siitä, että blogi on ollut koko kesän näin hiljainen ja vaikka syitä sille löytyykin, harmittaa etten ole tehnyt läheskään kaikkea sitä, mitä haluaisin. Onneksi on aikaa tässä vielä tehdä kaikenlaista ennen kuin yliopistojutskat alkavat.

Ja sitten asiaan. An Ember in the Ashes oli osana kesäistä lukumaratoniani ja luin kirjaa jotain 150 ja risat sivua. Iskin silmäni tähän teokseen jo talvella (sanat 'antiikki' ja 'Rooma' voittivat minut heti puolelleen) ja ilmestymistä odotellessa odotukseksi nousivat tähtitieteellisiin lukemiin. Halusin pitää tästä ja pidinkin – paljon. Pidin täysien viiden tähden edestä.

Elias Veturius on Mask ja Martial, kasvatettu soturiksi pahamaineisessa Blackcliffin militaarikoulussa hyvin ankaran kurin alaisena maailmassa, missä Scholar-luokka on sorrettu orjuutta vastaavaan asemaan valtakunnassa ja jossa Martial-luokka pitää valtaa hyvin julmalla kädellä. Vuosia Blackcliffissä on kiertänyt huhu, jonka mukaan vanha keisarisuku syrjäytetään ja uusi hallitsija ottaisi paikkansa. Eräänä iltana mystiset Augur-olennot ilmestyvät koululle ilmoittamaan oikean hetken koittaneen ja valitsevat neljä ehdokasta koetuksiin tulevasta keisaruudesta.

Laia taasen on köyhä Scholar-tyttö, jonka isovanhemmat murhataan ja veli vangitaan syytettynä maanpetturuudesta. Hän löytää tiensä valtakuntaa vastaan kapinoivan joukon luokse ja tekee heidän kanssaan sopimuksen: Laia menee Blackcliffiin orjatytöksi vakoilemaan julmaa komentaja Veturiusta, Eliaksen äitiä, ja kapinalliset auttavat vapauttamaan hänen veljensä. Blackcliffissä Eliaksen ja Laian polut kohtaavat ja kumpikin alkaa kyseenalaistamaan rooliaan kaikissa noissa tapahtumissa. Kenties heidän kohtalonsa ei ole yksinkertainen käskyjen totteleleminen vaan jotain aivan muuta.

Tämän kirjan lukeminen todellakin oli yhtä jännitysnäytelmää alusta loppuun. Missään vaiheessa en kokenut oloani pitkästyneeksi ja paloin halusta aina tietää, mitä seuraavaksi tapahtuisi. Sabaa Tahir kuljettaa tarinaansa eteenpäin ankaralla kädellä eikä anna armoa hahmoilleen, tehden näin kunniaa luomalleen maailmalle. Antiikin Rooma oli karu paikka ja sellainen tunnelma toimi tässäkin kirjassa.

Elias Veturiuksen nimi herätti minussa sellaista hilpeyttä, etten voinut lakata nauramasta sille keskellä yötä univeloissa. Kun vihdoinkin pääsin yli siitä hilpeyskohtauksesta totesin hahmon olevan kaiken kaikkiaan miellyttävä ja hänen päänsä sisällä oli mukava seurata tapahtumia. Elias on vakaa hahmo, jonka taustoista ymmärtää helposti, miksi hän on päätynyt pisteeseen, jossa kirjan alussa on. Pidin kovasti siitä ristiriidasta, joka tarinan edetessä rakentuu hänen sisällään, Laian lailla.

Laian sen sijaan herätti minussa hieman närkästystä hänen naiiviutensa ja helppouskoisuutensa vuoksi. Välillä hänellä oli vaikeuksia laskea kaksi plus kaksi yhteen. Toisaalta hän on vähän pumpulissa kasvanut eikä ”todellinen maailma” ollut ennen kirjan alun järkyttäviä tapahtumia iskenyt kynsiään häneen. Kyllä Laia siitä kehittyy, etenkin kun joutuu Blackcliffiin ja joutuu koville orjatytön roolissaan. Loppua kohden hänen rohkeuttaan sai jopa ihaillakin.

Pidin kovasti myös siitä, ettei tässä mitään romanssia alettu väkisillä tunkemaan lapiolla lukijan kurkusta alas. Tietynlaista kolmio-/neliödraamaa tästä löytyy, mutta se ei ollut väkinäistä ja väkisillä tehtyä. Tässä draamassa Helene, Eliaksen lapsuudenystävä ja valtakunnan sääntöjä pilkulleen noudattava, lähes sokean uskollinen soturi, oli se kaikkein mielenkiintoisin yksilö. Hänen hahmonsa oli todella mielenkiintoinen ja vaikka hänen kanssaan ei millään voinut olla samaa mieltä, häntä silti kunnioitti. Odotan kovasti, että pääsen näkemään miten hän jatko-osissa tulee kehittymään.

Sabaa Tahirin kirjoitus on todella vaivatonta ja sopivan kuvailevaa tuodakseen esille komeasti luodun maailman ja harkitut yksityiskohdat. Maailma oli todella huolellisesti mietitty ja rakennettu, mikä teki siitä eloisan ja visuaalisen. Lisäksi kirjan alusta löytyy pari karttaa, jotka auttavat hahmottamaan vielä paremmin ympäristöä.

An Ember in the Ashes on täynnä toimintaa, juonittelua, hahmokehitystä ja draamaa sopivalla kädellä höystettynä. Tämä osa jäi niin kutkuttavaan kohtaan, etten millään malttaisi odottaa ensi vuoden huhtikuuhun nähdäkseni, mitä tulee vielä tapahtumaan.

Tätä kirjaa suosittelen mielelläni kaikille niille, jotka pitävät historiallisesta tapahtumaympäristöstä, toiminnasta, hyvinkehitetyistä hahmoista ja ankarasta maailmasta!

Lukunäyte: V: Laia, sivut 38-39
You – you're –” I can't get the words out. Keenan's eyes fall on the tattoo, and he swears.
      ”Now you've done it”, he says to Sana. ”We can't leave her. If she tells them she saw us, they'll flood these tunnels until they find us.”
      He puts out the torch with brute swiftness and grabs my arm, pulling me after him. When I stumble into his hard back, he jerks his head around, and for a second, I catch the angry shine of his eyes. His scent, sharp and smoky, wafts over me.
      ”I'm sorr --”
      ”Keep quiet and watch your step.” He's closer than I realized, his breath warm against my ear. ”Or I'll knock you senseless and leave you in one of the crupts. Now move.” I bite my lip and follow, trying to ignore his threat and instead focus on Sana's tattoo.
      Izzat. It's Old Rei, the language spoken by Scholars before the Martials invaded and forced eveyone to speak Serran. Izzat means many things. Strenght, honor, pride. But in the past century, it's come to mean something specific: freedom.
      This is no band of thieves. It's the Resistance.

An Ember in the Ashes –sarja
An Ember in the Ashes (2015)
A Torch Against the Night (2016)
A Reaper at the Gates (2018)
4. osa (2019)

4 kommenttia:

 1. Hommasin tämän tuonne hyllyyn odottelemaan kun tätä on niin kovin kehuttu, mutten ole saanut aikaiseksi. Nyt kenties voisin, kun kerran sullekin tämä on maistunut! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti luet tämän pian! Odotan mielenkiinnolla mietteitäsi :)

   Poista
 2. Jee oon ihan innoissani että pidit tästä, kun hankin tämän juuri omaan hyllyyn :D Minutkin houkutteli kirjan pariin juuri se tieto, että tässä olisi vaikutteita antiikin Roomasta.

  VastaaPoista

Jaa mietteesi!