keskiviikko 20. marraskuuta 2013

Legend - Marie Lu

Nimi: Legend
Trilogia/sarja: Legend, #1
Kirjailija: Marie Lu
Kustantaja: Putnam Juvenile
Julkaisuvuosi: 2011
Sivuja: 305 englanninkielisessä kovakantisessa
Luettavaksi: Omasta hyllystä
Tähdet: ★★★★☆

Juonikuvaus: Once known as the western coast of the United States, the Republic is now a nation perpetually at war with its neighbors, the Colonies.
      Born into an elite family in one of the Republic's wealthiest districs, fifteen-year-old June is a military prodigy. Obedient, passioate, and committed to her country, she is being groomed for success in the Republic's highest circles.
      Born into the slums of the Republic's Lake Sector, fifteen-year-old Day is the country's most wanted criminal. But his motivates may not be as malicious as they seem.
      From very different worlds, June and Day have no reason to cross paths – until the day June's brother, Metias, is murdered, and Day becomes the prime suspect. Now, caught in the ultimate game of cat and mouse, Day is in a race for his family's survival, while June tries desperately to avenge Metias's death.
      But in a shocking turn of events, the two uncover the truth of what has really brought them together, and the sinister lengths to which their country will go to keep its secrets.

Ajatukseni: Olen iloinen, että päätin ennakkoluuloistani huolimatta hommata tämän trilogian itselleni. Legendin luettuani voin todeta, että minä ihan todella vieläkin rakastan dystopisia tarinoita, vaikka niitä tuleekin luettua aika paljon. En ole saanut niistä vieläkään tarpeeksi!

Legend kertoo tarinan 15-vuotiaasta June Ipariksesta, Tasavallan esimerkillisestä, sotilasuralla lupaavasta nuoresta, jonka isoveli, Metias, tapetaan sairaalamurron yhteydessä. Taposta syytetään murron toteuttanutta Tasavallan ykkösrikollista, 15-vuotiasta Daytä. June pestataan etsimään tuo teinirikollinen ja saattamaan hänet teloituskomppanian eteen kaikista tekemistään rikoksista. Mutta löytäessään pojan ja alkaessaan ymmärtää tämän tekojen motiiveja, June alkaa epäillä totuutta veljensä tapon takana. Pian hän joutuu myös huomaamaan, ettei voi enää luottaa ihmisiin, jotka on tuntenut koko elämänsä, samalla kun Day alkaa tunkeutua sanoillaan ja teoillaan hänen ajatuksiinsa. Junen täytyy tehdä valinta: jatkaa korruptoituneen Tasavallan malliesimerkkinä tai antaa itsensä luottaa Dayhin.

Minä pidin Legendistä paljon. Alussa olin vähän huolestunut, koska tarina ei ihan heti napannut minua mukaansa. Lun kirjoitus oli aluksi minun makuuni ehkä vähän turhan simppeliä, tunnelma ei tuntunut ihan niin intensiiviseltä ja June oli hahmona kompleksi – näin jälkeenpäin ajateltuna hyvällä tavalla. Muutaman kymmenen sivun jälkeen tarina nousi kuitenkin siivilleen ja alkoi muuttua aina vain jännittävämmäksi. Kun etenin tarinassa, aloin tykätä Lun kirjoituksesta: se ei ollutkaan enää simppeliä kuten aluksi luulin, vaan luonteeltaan suoraan asiaan menevää eikä sellaista pumpulihöttöllä täytettyä tekotaiteellista ympäripyöreää lässytystä. Loppua kohden tunsin raastavaa tuskaa joutuessani pitämään työpäivän mittaisen tauon lukemisessa. Luettuani viimeisen sivun lopullinen fiilikseni on yleinen tyytyväisyys.

June ja Day olivat molemmat loistavia hahmoja. Yleisesti ottaen molemmat heistä oli hyvin kehitettyjä, heillä oli vahvat motiivit ja mielenkiintoinen ajatusmaailma. Daystä pidin alusta asti, koska hänestä huomasi omistautumisen perheelleen ja hänellä oli huumorintajua ja itseironiaa hurmaavasti. Dayn hahmo oli mukavan terävä ja älykäs, ja huomasin todella kannustavani häntä pitkin kirjaa.

Junesta en ollut alussa ihan varma. Hän vaikutti vähän ylimieliseltä ja vähän turhan täydelliseltä, koska hän oli opiskelussa, sotilastaidoissa ja kaikessa mahdollisessa parempi kuin kukaan muu. Kun hänen veljensä kuoli, minua ihmetytti kuinka tunteettomalta hän välillä vaikutti. Mutta pian hänen kylmänviileä asenteensa alkoi hahmottua enemmänkin vahvuutena ja itsensä hallitsemisena, motivaation syntynä enkä enää pitänyt häntä ylimielisenä tai ärsyttävän täydelliseltä. Aloin toden teolla tykätä Junesta! Hän oli vahva, oikeamielinen ja teki hyviä ratkaisuja juuri oikeilla hetkillä. Hänellä oli prioriteetit kohdillaan ja aivot päänupissaan. June oli huippu!

Yllättävää kyllä, minä todella pidin heidän romanssistaan. Vaikka he jakavatkin ensisuudelmansa melkoisen varhaisessa vaiheessa, rakkaus ei roihahtanut heti – ei ollenkaan. He ehtivät suudelman ja kirjan lopun välissä todella vihata toisiaan, sitten tuntea sielujensympatiaa ja hitaasti kasvavaa luottamusta toisiaan kohtaan. Minusta Lu kehitti heidän välistä suhdettaan todella hyvin.

Vaikka pidinkin kirjan maailmasta kovasti – useisiin sektoreihin jaetusta Los Angelesista – löytyy minulta kuitenkin yksi valituksenaihe: tässä ei laisinkaan kerrottu, kuinka maailma on joutunut siihen pisteeseen. Tässä ei ollut oikeastaan mitään mainintaa historiasta. Nada, Zip, Zero, Zilch. Ei mainintaa tapahtumista, jotka johtivat Tasavallan syntyyn tai jatkuvasti riehuvaan sotaan Tasavallan ja Siirtokuntien välillä. Minulla ei ole hajuakaan, mitä on tapahtunut. Se on eräänlainen (aika isokin) heikkous dystopisissa tarinoissa, koska ilman historiaa tuo dystopinen maailma on aika epäuskottava ja täysin selittämätön. Ihanko yhtäkkiä yhteiskunnalliset asiat vain kusee pahasti ja ihmiset eräänä aamuna heräävät ja löytävätkin itsensä totalitaristisesta poliisivaltiosta? Ihan tuosta noin vain? Tämä ei mene minulle läpi. Sitä paitsi minä rakastan historiaa! Tässä ei sinänsä ollut juurikaan sitä politiikkaakaan, mutta loistavat alustukset poliittiselle korruptiolle ja kapinoille kyllä annetaan jatkon kannalta.

Tarinan näkökulmat vaihtelivat aina yhden luvun välein Junen ja Dayn välillä. Tämä oli hyvä ratkaisu kirjailijalta. Oli kiinnostavaa lukea tarinaa kahden niin erilaisista lähtökohdista olevan hahmon silmin. Dayn ääni pohjautuu vakaaseen elämänkokemukseen ja tottumukseen kaduilla elämisessä ja slummisektoreilla kuljeskelussa ja Junen ääni veljensä menettämisestä nousseisiin tunteisiin, luottamuksen rapautumiseen ja totuudelle silmien avaamiseen.

Kokonaisuudessaan Legend oli oikein hyvä. Se oli toiminnallinen tarina, jossa oli mukavasti draamaa ja kiva romanssinpoikanen, kaksi hurmaavaa päähenkilöä ja mielenkiintoinen, julman poliittisen kudelman alustus. Mahtavaa, että tilasin koko trilogiaboksin, koska aion aloittaa kakkososan, Prodigyn, lukemisen vielä tänä iltana!

Lukaisepa tämä, jos yhtään tuntuu siltä, että tämä puhutteli juuri sinua. Lukaise, vaikka pienistä epäilyksistä huolimatta sytytti edes pienen kiinnostuksen kipinän. Kannattaa antaa Legendille mahdollisuus!

Lukunäyte: June, sivu 45
I [June] watch her [Commander Jameson] go. The others [soldiers] around me stay a good distance away, apparently eager to avoid an awkward conversation. I look down at my borther's face again. To my surprise, he appears peaceful. His skin looks tan, not pale like I'd assumed it would. I half expect his eyes his eyes to flutter, his mouth to smile. Bits of dried blood flake off onto my hands. When I try to brush them off, they stick to my skin. I don't know if this is what sets off my anger. My hands start shaking so hard that I press them against Matias's clothets in an attempt to steady them. I'm supposed to be analyzing the crime scene... but I can't concentrate.
      ”You should have taken me with you,” I whisper to him. Then I lean my head against his and begin to cry. In my mind, I make a silent promise to my brother's killer.
      I will hunt you down. I will scour the streets of Los Angeles for you. Search every street in the Republic if I have to. I will trick you and deceive you, lie, cheat and steal to find you, tempt you out of your hiding place, and chase you until you have nowhere else to run. I make you this promise: your life is mine.
      Too soon, soldiers come to take Metias to the morgue.

Legend –trilogia
    0.5 Life Before Legend (2012)
Legend (2011)
Prodigy (2013)
Champion (2013)

4 kommenttia:

 1. Kuulostaa kiinnostavalta! Lukaisen varmasti ainakin jos lähikirjastosta löytyy! :)

  VastaaPoista
 2. Kuulostaa todella mielenkiintoiselta kirjalta, mutta pitää katsoa onko tätä ilmestynyt vielä suomennoksena. Sillä jos ei ole niin sitten en voi lukea, koska englanninkielen taitoni ei ole vielä tarpeeksi hyvää siihen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa, että kiinnostuit! Tietääkseni tästä ei ole suomennosta ilmestynyt eikä ole suunnitteillakaan. Ei tämän kirjan kieli ollut kovin vaikeaa, joten uskoisin sen sopivan myös niille, joiden englanti ei ole vielä niin hyvää. Kääntämättömien kirjojen lukeminen kehittää kielitaitoa mukavasti :)

   Kokeile tästä linkistä lukea tarinan pari ensimmäistä lukua, jos kieli vaikka olisikin selkeää luettavaa: http://www.penguin.ca/static/pdf/previews/legend.pdf

   Poista

Jaa mietteesi!