tiistai 8. heinäkuuta 2014

Dreams of Gods & Monsters - Laini Taylor

Nimi: Dreams of Gods & Monsters
Trilogia/sarja: Daughter of Smoke & Bone, #3
Kirjailija: Laini Taylor 
Kustantaja: Little, Brown and Company
Julkaisuvuosi: 2014
Sivuja: 613 englanninkielisessä kovakantisessa
Luettavaksi: Omasta hyllystä
Tähdet: ★★★★

Juonikuvaus: Two worlds are poised on the brink of a vicious war. By way of a staggering deception, Karou has taken control of the chimaera's rebellion and is intent on steering its course away from dead-end vengeance. The future rests on her.
      When the brutal angel emperor brings his army to the human world, Karou and Akiva are finally reunited – not in love, but in a tentative alliance against their common enemy. It is a twisted version of their long-ago dream, and they begin to hope that it might forge a way forward for their people. And, perhaps, for themselves.
      But with even bigger threats on the horizon, are Karou and Akiva strong enough to stand among the gods and monsters?
      The New York Times bestselling Daughter of Smoke & Bone trilogy comes to a stunning conclusion as – from the streets of Rome to the caves of the Kirin and beyond – humans, chimaera, and seraphim strive, love, and die in an epic theater that transcends good and evil, right and wrong, friend and enemy.

Ajatukseni: Luvassa jonkin asteisia spoilereita edellisestä osasta!

Oi... Sanat pakenevat nyt ulottuviltani. Olen yksinkertaisesti vain niin häkeltynyt, etten tarkalleen ottaen tiedä, mitä minun pitäisi sanoa tästä kirjasta, muuta kuin sen, että rakastin tätä sydämeni pohjasta.

Once upon a time,
an angel and a devil pressed their hands to their hearts
~ ~ ~
and started the apocalypse. 

Tästä trilogiasta voidaan olla montaa mieltä, mutta minulle tämä on ollut todella kallisarvoinen löytö. Rakastin suunnattomasti ensimmäistä osaa kokonaisuudessaan, toinen osa särki sydämeni pirstaleiksi ja tämä kolmas ja viimeinen osa liimasi sydämeni kasaan vain rikkoakseen sen uudestaan, kerta toisensa jälkeen.

Tarinan alku etenee limittäin edellisen osan lopun ja epilogin välissä. Edellisen osan lopussa jäimme todelliseen kuilun partaalla -tilanteeseen, jossa uuden keisarin, julman Jaelin serafiarmeija siirtyi ihmisten maailmaan saadakseen käsiinsä ihmisten joukkotuhoaseita saadakseen kukistettua veljensä äpäräarmeijan. Akiva ja Liraz ovat saapuneet Karoun ja jäljelle jääneiden kimeerien luokse tarjotakseen liittolaisuutta tuota tulevaa sotaa varten. Tulevat tapahtumat ovat suurempia kuin kukaan heistä voisi koskaan edes kuvitella ja heidän teoillaan on kauaskantoisen seuraukset.

Once upon a time,
a girl went to see a monster menagerie
~ ~ ~
where all the exhibits were dead. 

Dreams of Gods & Monsters oli kaikin puolin erinomainen päätösosa erinomaiselle trilogialle. Miettiessäni tätä tarinaa on kuin hyökyaalto pyyhkäisisi ylitseni ja olen aina suurten tunteiden vallassa tietämättä itkeäkkö vai nauraakko. Olen todella tyytyväinen tähän lopetukseen, mutta samalla tunnen surua, että tämä on nyt todella ohi. Ei enää Karouta, ei enää Akivaa, ei Zuzanaa, Mikiä, Ziriä, Lirazia tai Issaa... Menetyksen tunne on musertava.

Voi kuinka minä rakastankaan tämän trilogian hahmoja. Karou on ihana päähenkilö, vahva, tunnollinen ja rohkea. Hänellä on ollut todella vaikeaa ja tuska riipii häntä syvältä, mutta hän päättää kuitenkin suunnata katseensa kohti tulevaisuutta ja tarttua jumalten ja hirviöiden unelmaan yhdessä Akivan ja kaikkien heidän liittolaistensa kanssa. Akivasta todella tuli hieno ja vahva hahmo tämän trilogian aikana. Hän kehittyi niin paljon, muuttui paremmaksi ja erittäin voimakkaaksi hahmoksi. Olen suorastaan ylpeä sekä hänestä että Karousta.

Juonikuviot yllättivät minut moneen kertaan. En koskaan tiennyt, mitä odottaa, koska olen tullut huomanneeksi, ettei Taylor pelkää uhrata hahmoja tai tehdä rankkoja päätöksiä juonen suhteen. Sain pelätä, järkyttyä, ilahtua, itkeä sekä surusta että ilosta... Sain tuntea koko tunneskaalan päästä päähän ja joka kerta yllättyä aina vain uudelleen. A Butterfly in a Bottle oli luku, joka paikkasi sydämeni. Kun luulin jo, että kaikki olisi hyvin, tapahtui vielä jotain, joka murskasi sydänparkani vielä viimeisen kerran. Olin tunteellinen raunio kirjan loputtua.

Once upon a time...
A journey began,
~ ~ ~
that would stich all the worlds together with light. 

Laini Taylor ilmiselvästi välittää hahmoistaan. Hän ei pelkää uhrata heitä, mutta myöskään hän ei pelkää olla antamatta sivuhenkilöille spottivaloa antaakseen heillekin surua ja onnea. Tunnesiteeni sivuhahmoihin syvenee aina niin paljon enemmän, kun kirjailija antaa heille aikaa ja sivutilaa, kehittää heitä ja selvästi haluaa tehdä heistäkin kokonaisia päähenkilöiden rinnalle. Voi Liraz! Ziri! Zuzana! Mik! Sydäntäni lämmittää. Zuzanan, Mikin ja Karoun ystävyys sai minut niin herkistymään. Minusta oli ihanaa, että Zuzanan ja Mikin tarinaa kerrottiin yhdessä muiden hahmojen kanssa. He ovat vain niin suloisia ja uskollisia sekä toisilleen että Karoulle. Friendship for the Win!

Otan vapauden nyt ylistää Laini Taylorin kirjoitusta. Se on nimittäin aivan upeaa ja niin kaunista. Nostan esiin nyt yhden luvun, luvun 42, joka sai minut niin häkellyksiin ja silmät kyyneltymään. Tapa, jolla Taylor tuon luvun kynäili iski kuin veitsi sydämeen. Se oli vain niin... ahh, olen sanaton. Laini Taylor on yksi lempikirjailijoistani. Lukisin vaikka tonnikalapurkkien etikettejä, jos Taylor kirjoittaisi ne. Lukisin häneltä ihan mitä vain.

Once upon a time,
there was only darkness.
~ ~ ~
And there were monsters vast as worlds who swam in it. 

Daughter of Smoke & Bone –trilogia on hienoa fantasiaa kokonaisilla hahmoilla ja katkeransuloisilla kohtaloilla. Loppu todellakin oli katkeransuloinen... Se sai silmäni kyyneltymään ja hymyn huulille. Kaikesta huolimatta se oli toiveikas päätös.

Haistan muuten mahdollisen spin-offin. Sellaisen ottaisin mielelläni vastaan!

Tämä kirja sopii kirjabingossa kohtaan Fantasia.

Lukunäyte: 28, Angel-lover, Beast-lover, sivut 185-186
Karou felt the Wolf's eyes on her, but didn't return his look. Her gaze felt magnetic pull – across the cavern to Akiva. Akiva, Akiva. One more time, she would let herself look. With held breath and, it seemed, a held heartbeat, she made herself pause. It was like an old childhood game of superstition when, exhaling, she thought: If he doesn't look back this time, I've lost him.
      And the possibility brought on an echo of the earlier despair. A candle flame extinguished by a scream.
      She lifted her eyes and looked across the cavern. And...
      ...living fire. That was what his eyes were like, greeting hers: a fuse that seared the air between hem. He was looking at her. And as far away as he was, and with so much between them – chimaera, seraphim, all the living, all the dead – it felt like touch, that look.
      Like the rays of the sun.
      They looked at each other. They looked, and anyone might notice. Anyone might see. Angel-lover. Beast-lover.
      Let them see.
      It was madness and abandon, but after everything else, Karou couldn't make herself care enough to look away. Tomorrow, the apocalypse. Tonight, the sun. 

Daughter of Smoke & Bone –trilogia
Daughter of Smoke & Bone | Karou, savun tytär (2011/2012)
Days of Blood & Starlight | Aika taistelun ja tähtivalon (2012/2013)
    2.5 Night of Cake & Puppets (2013)

Dreams of Gods & Monsters (2014)

4 kommenttia:

 1. jääkö tässä loppu avoimeksi/onko surullinen? kun en varmaan pysty lukemaan tätä jos jää tai jos on surullinen sillä en kestä sitä pettymystä jota jotkut sarjat aiheuttaa kun ne loppuu :DD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei, en suostu spoilaamaan tätä ihanuutta, mutta näin epämääräisesti vastaan :D Loppu ei mielestäni jäänyt liian avomeksi, mutta jätti mahdollisen spin-offin maun suuhun. Tarinaa riittäisi ihan varmasti spin-offiin, mutta näinkin on hyvä! Eikä loppu sinänsä ollut surullinen, ehkä enemmänkin koskettava ja kunnon sydänten murskaaja tavallaan positiivisella tavalla. Se sopii niin hyvin tämän trilogian yleiseen sävyyn, etten enää voisi kuvitella mitään parempaa loppua! Mutta missään nimessä en pettymystä kokenut.

   Lue tämä heti kun saat kirjan käsiisi! Upea teos, aivan häkellyttävä :D

   Poista
 2. Onko jo suomennettuna? Vai pitääkö vielä kauankin oottaaa:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole valitettavasti suomennettu enkä ole edes tietoja käännöksestä löytänyt. En yhtään osaa sanoa, milloin tästä olisi käännös tulossa :\

   Poista

Jaa mietteesi!