torstai 17. heinäkuuta 2014

Article 5 - Kristen Simmons

Nimi: Article 5
Trilogia/sarja: Article 5, #1
Kirjailija: Kristen Simmons
Kustantaja: Tor Teen
Julkaisuvuosi: 2012
Sivuja: 362 + 14 englanninkielisessä pokkarissa
Luettavaksi: Omasta hyllystä
Tähdet: ★★★☆☆
Haastekirja 10/30

Juonikuvaus: New York, Los Angeles, and Washington, D.C., have been abandoned.
      The Bill of Rights has been revoked and replaced with the Moral Statutes.
      There are no more police – instead there are soldiers. There are no more fines for bad behavior – instead there are arrests, trials, and maybe worse. People who get arrested don't usually come back.
      Seventeen-year-old Ember Miller is old enough to remember that things weren't always this way. Living with her rebellious single mother, it's hard to forget that people weren't always arrested for reading the wrong books or staying out after dark. That life in the United States used to be different.
      In the three years since the war ended, Ember has perfected the art of keeping a low profile. She knows how to get the things she needs, like food stamps and hand-me-down clothes, and how to pass the random home inspections by the military. Her life is as close to peaceful as circumstances allow.
      That is, until her mother is arrested for noncompliance with Article 5 of the Moral Statutes. And what's worse, one of the arresting officers is none other than Chase Jennings... the only boy Ember has ever loved.

Ajatukseni: Oho, onpa kulunut aikaa edellisen haastekirjan lukemisesta! Nyt pitää alkaa lukea enemmän näitä kirjoja, ettei haasteen suorittaminen veny liian pitkäksi.

Ember Miller kokee elämänsä painajaisen iltana, jona univormuihin pukeutuneet sotilaat tulevat pidättämään hänen herkän ja ailahtelevan äitinsä. Yksi näistä sotilaista on Chase Jennings, Emberin entinen naapuri, lapsuudenystävä ja rakastamansa poika. Ember kuljetetaan tyttöjen reformointikouluun, jossa heidän tahtonsa murretaan ja muokataan uudelleen kirjoitetun moraalisen koodin uskollisiksi kannattajiksi. Ember on kuitenkin päättänyt paeta ja etsiä äitinsä, mutta tehtävä vaikuttaa epätoivoiselta – kunnes hän saa yllättävän avun Chaselta, joka on enää vain varjo entisestä.

Article 5 on dystopiakirja varsin kevyellä dystopisella asetelmalla. Vaikka maailma olikin melkoisen tylsähkö ja varsin lattea, viihdyin silti erittäin hyvin tämän kirjan parissa päähenkilöiden ansiosta. Mikään juonipainoitteinen kirja tämä ei ollut, vaan päähenkilöpari oli tarinaa eteenpäin ajava voima.

Maailma ei ollut mielestäni kovinkaan jännittävä. Kyllä siinä kiinnostavia piirteitä oli, mutta se ei herännyt eloon samalla tavalla kuin monissa muissa dystopioissa. Kiinnostavuutta vähensi myös se, ettei sitä ollut selitetty kovinkaan hyvin. Puhuttiin sodasta, mutta ei kerrottu kuka tai miksi oli sodittu. Puhuttiin kovista moraalisista säännöistä, muttei kerrottu, miksi ne oli laadittu. Ihmisiä pidätettiin oikealla ja vasemmalla, artikloita säädettiin, jotta ihmiset pidettäisiin paremmin ruodussa, miehet ja naiset eivät saa tulla nähdyksi yhdessä elleivät ole aviopari, naisen hameraja ei saa olla nilkkaa ylempänä... Mutta milloinkaan ei selitetty miksi.

Tämä turhautti minua hieman. Dystopisissa kirjoissa minusta on tärkeää, että maailma selitetään, historia ja tapahtumat, jotka johtavat kirjan yhteiskunnallisen tilanteeseen kerrotaan. Koska jos tätä ei tehdä, on koko maailma täysin irrallinen ja sitä on vaikea ymmärtää tai ylipäätään uskoa siihen. Article 5 osoitti jälleen kerran, miksi maailman pohjustaminen on niin tärkeää.

Ember Miller oli hahmona välillä hyvin turhauttava, sillä looginen ajattelu ei aina kuulunut hänen hyveisiinsä. Hän oli välillä liian äkkipikainen eikä ajatellut asioita loppuun asti. Pääasiassa kuitenkin Ember oli ihan jees päähenkilö ja tarinaa oli ihan mukava lukea hänen silmiensä kautta. Koin Chase Jenningsin hahmon todella mielenkiintoisena. Hänen kehityksensä ja menneisyytensä selvittäminen oli melkoisen koukuttavaa luettavaa. Emberin ja Chasen välillä oli aitoa kemiaa, mutta myös negatiivista jännitettä. Erittäin viihdyttävää se heidän draamansa!

Tässä tapauksessa oli kirjan onni, että viihdyin romanssin ja päähenkilöparin välisen toimivan kemian parissa niin hyvin. Dystopialla on oman alalajinsa, niin kutsuttu ”dystomanssi” eli dystopinen romanssi. Tämä tarkoittaa kirjaa, joka on pääasiassa romanssia kevyellä dystopisella asetelmalla. Article 5 oli juuri tällainen dystomanssi kirja. Vaikken yleensä välitä dystomansseista, aina silloin tällöin kohdalle osuu ihan hyvä sellainen. Joskus se romanssi nyt vain kiinnostaa enemmän kuin itse tarina, ja tässä on yksi sellainen kirja.

Haluan ehdottomasti lukea jatko-osan. Draama oli nimittäin yllättävän koukuttavaa ja haluan tietää, mitä Chaselle ja Emberille tulee käymään. Aivan erityisesti haluan tietää, mitä Chaselle tulee tapahtumaan kaiken sen jälkeen, mitä hän on kokenut.

Lukunäyte: Chapter 1, sivu 24-25
Ms. Miller is being taken into custody by the federal government in accordance with Article 5 of the Moral Statutes. She's going into rehabilitation.”
      I was getting very tired all of a sudden. My thoughts weren't making sense. Blurry lines formed around my vision, but I couldn't blink them back. I gulped down air, but there wasn't enough.
      ”Don't fight me, Ember,” Chase ordered quietly. My heart broke to hear him say my name.
      ”Why are you doing this?” The sound of my voice was distant and weak. He didn't answer me. I didn't expect an answer anyway.
      They led me to the car, parked behind the van. Chase opened the door to the backseat and sat me down roughly. I fell to my side, feeling the leather dampen from my tears.
      Then Chase was gone. And though my heart quieted, the pain in my chest remained. It stole my breath and sallowed me whole, and I tumbled into darkness.

Article 5 –trilogia
Article 5 (2012)
Breaking Point (2013)
Three (2014)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jaa mietteesi!