perjantai 6. syyskuuta 2013

Tempest - Julie Cross

Nimi: Tempest
Trilogia/sarja: Tempest, #1
Kirjailija: Julie Cross
Kustantaja: Macmillan Children's Books
Julkaisuvuosi: 2012
Sivuja: 413 englanninkielisessä pokkarissa
Luettavaksi: Omasta hyllystä
Tähdet: ★★★☆☆

Juonikuvaus: Tänään Jackson ja Holly ovat rakastuneet. 
      Huomenna Holly makaa kuolemassa Jacksonin käsivarsilla. 
      Eilen Jacksonin täytyy estää se kaikki. 
      Jacksonilla on salaisuus: hän voi hyppiä ajassa taaksepäin omaan menneisyyteensä. Kun Hollya ammutaan kuolettavasti, Jackson paniikissa hyppää ajassa kauemmas taaksepäin, mitä hän on koskaan ennen hypännyt. Eikä hän voi palata.
      Nyt Jacksonin täytyy löytää keino pelastaa rakastamansa tyttö ennen kuin he ovat koskaan edes tavanneet eikä aika ole hänen puolellaan...

Ajatukseni: Nääh. En tiedä, minulla ei ole hirveästi sanottavaa tästä kirjasta. Sain lukea hyvät 150 sivua ennen kuin tarina sai minut mukaansa ja aloin hahmottaa, mitä oli tekeillä. Mutta sitten viimeisten sadan sivun aikana tulee valtavaa infodumpia ja jotenkin... lopun suuri konflikti ei nyt ollutkaan mikään kovin suuri, vaan aika pliisu.

Jackson Meyer elää vuodessa 2009. Hän on 19-vuotias ja korviaan myöten rakastunut Holly Flynniin. Hänellä on kuitenkin salaisuus: hän on aikamatkaaja ja hän voi palata lyhyitä aikoja ajassa taaksepäin. Aikamatkailuun liittyy paljon erilaisia sääntöjä, joita Jackson on alkanut selvittää ja kartoittaa yhdessä tiedeneron Adam Silvermanin kanssa. Vielä kun ajassa hyppiminen on sellaista pientä kivaa hauskuutta, eräänä päivänä kaksi aseistautunutta miestä tunkeutuvat Jacksonin ja Hollyn huoneeseen ja kaikki muuttuu yhden laukauksen myötä.

Jackson tekee täysin holtittoman hypyn menneeseen ja jumittuu vuoteen 2007. Menneisyydessä hänelle alkaa selvitä salaisuuksien vyyhti, johon hänen isänsä ja perhelääkärikin liittyvät. Jackson saa tietää, että aikamatkaaminen on suuri riski maailman tulevaisuudelle. Koko sotkun eri puolilla taistelevat CIA, pahat aikamatkaajat ja Jackson, jota kiskotaan hihasta molemmille puolille. Mutta Jackson ei voi olla varma, kehen luottaa ja kuka haluaa estää tulavaisuuden totaalisen tuhon. Samalla Jacksonin täytyy yrittää keksiä keino pelastaa Holly, joka joutuu aina tahtomattaan mukaan tuohon vaaralliseen touhuun.

Joo-o. Juuri tämän takia olen lykännyt tämän kirjan lukemista. Tämä osoittautui juuri niin monimutkaiseksi ja sekavaksi, kun odotinkin/pelkäsinkin. Tässä puhutaan kokohypyistä ja puolihypyistä ja rinnakkaisulottuvuuksista ja vaihtoehtoisista todellisuuksista ja erilaisista tulevaisuuksista ja ilkeistä ajan vihollisista ja sen sellaisista. Minulla on sellainen jonkinlainen näppituntuma näistä tapahtumista ja olen suurin piirtein nyt perillä siitä, missä mennään, mutta hämilläni vielä olen.

Minä tosiaan en ihan heti tajunnut tämän kirjan ideaa. Tässä on hirveästi kaikennäköistä meneillään koko ajan, että ihan sellaisella aivot narrikkaan -tuulella tätä ei voi lukea. Minulla on ristiriitaisia tunteita: tämä oli hyvä kirja, kun tämä tarina vihdoin lähti liikkeelle, mutta toisaalta ei tämä maata merelle heitä. Aikamatkailu on sinänsä mielenkiintoinen käsite, koska siihen voi sekoittaa sopivan verran tiedettä, mutta myös mielikuvitusta ja ripauksen fantasiaakin.

Minä tavallaan pidin kaikista hahmoista. Ajattelin, että olisi ihan erilaista lukea tarinaa miespuolisen protagonistin näkökulmasta. Muttah, ei se sitten ollutkaan niin erilaista. Jackson oli mukava, täyspäinen päähenkilö, jolla on sydän paikallaan ja hän käytti onneksi yläkerran aivoja alakertaa enemmän. Mutta toki kun nuori jantteri hän oli, tuhmia esileikkejä tässäkin kuvailtiin, tosin muodossa k-16. Jacksonin ja Hollyn romanssi oli se, joka tätä tarinaa aika isolla voimalla eteenpäin ja se oli ihan jees. Muttah... jotenkin... en tuntenut sellaista vetoa heidän välillään. Holly jäi harmillisen etäiseksi hahmoksi, vaikka ihan kiva hänkin oli.

Kaikkein paras hahmo oli kuitenkin Adam Silverman, Jacksonin uskollinen vasen käsi. Hänen Jackson-jos-joudut-menneisyyteen-ja-kohtaat-menneisyyden-minäni-niin-anna-hänelle-tämä-latinaksi-kirjoitettu-lappu-niin-hänkin-tietää-missä-mennään–asenteensa oli aika hauskaa luettavaa. Lisää haluan myös tietää Jacksonin isästä, koska vaikka hän pitikin poikansa puolia, en osannut arvella hänen motiivejaan.

Juonellisesti tämä kirja tosiaan vilisti hurjasti eteenpäin kaikilla tuhannella jalallaan. Tässä oli välillä oikein kunnon infodumpia, joka pisti sekä pännimään että sai hämilleen samaan aikaan. Piti vähän kerrata muutamaan otteeseen noita tietoiskuja. Toiseksi minua hämmensi kaikki nuo erilaiset ”aikamatkustustermit”, joiden merkitykset olisivat pysyneet ehkä paremmin mielessä, jos olisin kirjoittanut ne paperille muistiin. Mutta aikamatkustus oli tässä kaikesta huolimatta aika mielenkiintoinen konsepti, kunhan siitä perille suunnilleen pääsee.

Eipä minulla muuta sanottavaa ole. Tämä kirja oli kokonaisuudessaan ihan mukava, hahmot olivat ihan sympaattisia, mutta ei nyt niin rakastettavia (paitsi Adam), juonikuviot olivat monimutkaisia, infodumpia löytyy ja... sellaista. Jatko-osan voisin joskus lukeakin. Ei kai tässä sitten muuta.

Mukavaa iltaa kaikille.

Lukunäyte: Luku 3, sivu 28-29
I sucked a breath, knowing I was in over my head. Defeated. Holly's hands froze on the knob, her back now pressed against the door. 
      The short guy help up one hand and kept the other one over his eyes. 'No... not yet. Only if he jumps.' 
      Jumps where? Now my heart was really thudding. They couldn't possibly know about... could they? 
      I took a large step backwards, but tripped on the lamp now lying on the floor, and felt something catch around my ankle. Once again my feet went out from under me.
      A booming sound rang in my ears, followed by Holly's scream. Then everything seemed to stop – my heart, my breath... time. 
      Holly fell to the ground and I wanted to shout, to drop down beside her, but the second the seeping red blood started to show through her robe, I jumped. This time, I couldn't seem to control it.
      But right before everything turned black, I saw it. Her chest rose and then fell again. She was alive and I just left her there.

Tempest –trilogia
    0.5 Tomorrow is Today (2011)
Tempest (2011)
Vortex (2013)
Timestorm (2014)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jaa mietteesi!