keskiviikko 6. toukokuuta 2015

Kirjasta valkokankaalle

Kävin tänään katsomassa Insurgentin ja se pisti hieman miettimään näitä viime vuosina ilmestyneitä YA-adaptaatioita ja niiden laatua. Luin Divergentin lähes kaksi vuotta sitten ja pidin siitä kovasti, mutta en edelleenkään ole edennyt jatko-osiin. Olen ikään kuin menettänyt kiinnostukseni koko tarinaa kohtaan. Ei sillä, että se olisi huono, vaan olen vain siirtynyt muiden pariin.

Olin siis skeptinen mennessäni katsomaan Insurgentin. Edellinen leffa oli muistini mukaan aika uskollinen kirjalle lopun hienosäätöä lukuunottamatta (korjatkaa jos olen väärässä, sillä en muista enää tarkasti) ja olin kuullut, että tämä toinen leffa olisi melkoisen erilainen kuin kirjansa. Minua epäilytti olisiko Insurgentista palauttamaan kiinnostustani tätä tarinaa kohtaan.

Pidin Insurgent-leffasta ihan kohtuullisesti. Jälki oli laadukasta, näyttelytyö onnistunutta ja Uriahkin viimein esiteltiin. Nämä kaksi Divergent-sarjan leffaa ovat mielestäni nyt kallistuneet keskiverron paremmalle puolelle. En tiedä, kuinka erilainen tämä oli kirjaan verrattuna, mutta leffan ottama suunta oli minusta varsin mielenkiintoinen. Jätti myös tunteen, että ehkäpä sittenkin pitää lukea kirjat vain nähdäkseni, kuinka erilaisia versioita nämä ovat.

Oliko teidän mielestänne Insurgent mistään kotoisin?

YA-adaptaatiot ovat selvästi hyvin suosittuja ja niiden tekemistä kannattaa jatkaa, mutta tapa, kuinka tarinaa aletaan lähestyä on kriittisen tärkeä. Mikä on mielestänne parasta antia viimeaikaisissa kirjojen pohjalta tehdyissä elokuvissa? Minulle ensimmäisenä tulevat mieleen Harry Potterit tai Nälkäpelit. Ne on yksinkertaisesti hienosti tehty. Lähdemateriaalia on kunnioitettu, mikä jättää ainakin minulle hyvän mielen leffasta. Tekijät ovat selvästi ymmärtäneet kirjojen maailman ja teemat, joita ne pyörittelevät ja tutustuttavat katsojan hahmoihin rapakkoa syvällisemmin. Tällaisia versioita pitäisi olla enemmänkin!

Sitten on niitä todellisia floppeja. Ajatelkaapa kaikkea sitä hukattua potentiaalia, mikä Percy Jackson -leffoissa on nakattu menemään. Ne kaksi tehtyä elokuvaa olivat kamalia. Lyhyesti ja yksinkertaisesti kamalia. Niistä herää minulla ainoastaan yksi kysymys: miksi? Miksi? En pysty ymmärtämään, mitä noiden elokuvien tekijöiden päissä liikkui jo kun pelkkää käsikirjoitusta valmisteltiin. Lukivatko he edes kirjoja? Mitä ihmettä tapahtui? Siinä tuhlattiin mahdollisuudet mammuttimaiseen, kenties Harry Potterin tasoiseen menestystarinaan. Kaksi epäonnistunutta elokuvaa on ajanut koko PJ-sarjan filmatisointimahdollisuudet lopulliseen romukoppaan, jota tuskin tullaan enää pelastamaan. Tämä on aivan valtavaa potentiaalin tuhlausta.

Nämä järkyttävimmät flopit ovat sellaisia, jotka voivat pettää sekä kirjojen ystävät että ne katsojat, jotka saattaisivat innostua lukemaan ne kirjat. Kuvitelkaapa tilannetta, jossa Harry Potterit olisi tehty samalla tyylillä mitä Percyt. Monet päättivät lukea kirjat nimenomaan elokuvien perusteella ja jos leffoissa olisi ryssitty, olisi moni varmasti jättänyt Potterit lukematta. Huonot adaptaatiot ovat kaksiteräinen miekka: kirjojen ystävät joutuvat kestämään järkyttävän huonoja leffaversioita ja monet voivat jättää kirjat lukematta kun näkevät todella surkean leffan.

Toinen aika epäonnistunut elokuvaversio oli City of Bones, mikä oli sääli, koska tarinaahan sarjassa riittää todella paljon. Mutta se, mikä pelasti tämän sarjan Percyjen kohtalolta oli ymmärtää, että on parempi aloittaa alusta ja lähestyä tarinaa tv-sarjan muodossa. Olen tästä ratkaisusta varsin mielissäni! On sellaisia kirjoja, jotka toimivat paremmin tv:ssä ja Claren sarja on yksi niistä. TMI:ssä on meneillään niin paljon ja maailma on aika laaja, että tv-sarja antaa niille reilusti aikaa kehittyä ja avautua katsojalle, toisin kuin elokuvassa se kaikki ahdetaan pariin tuntiin tehden siitä sekavantuntuisen. TMI tarvitsee aikaa ja tilaa toimiakseen kunnolla, joten tv-sarja on erittäin fiksu ratkaisu.

Delirium-tv-sarjan yritelmä on toisaalta yksi "hyvä" esimerkki siitä, miten tarina toisaalta voidaan pilata myös sitä kautta. Ensimmäisen jakson perusteella (joka löytyy YouTubesta) en ollenkaan ihmettele, miksi sarja hylättiin. Siinä oli tungettu koko ensimmäinen kirja yhteen 40 minuutin jaksoon. Erittäin huono ratkaisu, selvistä syistä! Jakso oli ahdas, sekava, pinnallinen ja tuntui pelkältä pikakelaukselta.

Ymmärrän kyllä, että tekijöiden täytyy välillä ottaa taiteellisia vapauksia saadakseen tarinan toimimaan paremmin valkokankaalla. Tähän vaikuttavat monet tekijät, kuten esimerkiksi kirjassa käytetty kerrontamuoto. Ensimmäisessä persoonassa kerrottu tarina voi olla haastava muuttaa kiinnostavasti valkokankaalle, mutta Nälkäpelit ovat onnistuneet tässä oikein hyvin. Kyllä, näemme tarinan pääasiassa Katnissin näkökulmasta, mutta samalla pääsemme ymmärtämään tapahtumia laajemmalla rintamalla näyttämällä pätkiä muiden hahmojen tekemisistä. Tällaiset ratkaisut toimivat.

Taiteelliset vapaudet ovat täysin hyväksyttäviä, kunhan mopo ei täysin karkaa tekijöiden käsistä ja lopputulos ole jotain aivan katastrofaalista. Uskollisuus on mielestäni kaiken A ja O. Ainakin minä arvostan sitä, että elokuva edes pyrkii olemaan uskollinen lähdemateriaalille. Percy Jacksoneissa tehtiin jotain niin käsittämätöntä etten varmaan ikinä pysty ymmärtämään miksi.

Uskon, että monet lukijat haluavat nähdä enemmänkin kirjoja valkokankaalla ja uskon myös, että monet lukijat haluavat nähdä nimenomaan laadukkaita filmatisointeja. Laadukkaat kuvat palvelisivat kaikkia: lukijat saisivat nauttia hyvästä leffaversiosta, monet voisivat innostua lukemisesta hyvän adaptaation jälkeen ja laadukkaita leffoja yleensä mennään enemmän katsomaan ja siten tekijät saisivat tulonsa. Kaikki voittaisivat!

Tämä aihe on tietenkin sellainen, joka jakaa paljon mielipiteitä. Se mikä on toiselle hyvä leffa ei välttämättä ole sitä toiselle ja taas toisin päin. Nämä ovat vain minun mietteitäni.

~ ~ ~ ~ ~

Joitakin kirjoja, joita haluaisin nähdä valkokankaalla tai tv-sarjana:

x Neal Shusterman: Unwind
Tästä sarjasta saisi varmasti aivan upean leffasarjan, jos tekijät vain kunnioittaisivat lähdemateriaalia ja tutustuisivat hahmoihin riittävän hyvin. Ilmeisesti tämän leffaversio on aktiivisessa tilassa, mutta uutisia ei ole kuulunut eikä suuntaan tai toiseen ole tuotanto edennyt, joten saa nähdä tuleeko tästä mitään. Toivottavasti tulisi, sillä haluan nähdä Connorin ja Risan ilmielävänä enkä vain mielessäni!



x Laini Taylor: Daughter of Smoke & Bone
Tämä trilogia on yksi ehdottomista suosikeistani ja Laini Taylor yksi lempikirjailijoistani ikinä. Hän kirjoittaa niin tajuttoman kauniisti! Tämä trilogia olisi upea elokuvina, kunhan projekti luovutettaisiin oikeiden tekijöiden käsiin. Tämänkin oikeudet on ostettu, mutta ilmeisesti mitään ei tässä olla vielä tehty.

x Bernard Beckett: Genesis
Todella vaikuttava kirja, joka jätti täysin häkeltyneeksi ja sanattomaksi. Tämän filmatisointi olisi todella haastava tehtävä monesta syystä (joita en paljasta spoilereiden vuoksi), mutta kunhan todella keskityttäisiin laadukkaaseen jälkeen, olisi elokuvakin varmasti todella puhutteleva ja tyhjentävä kokemus. Liikaa ei katsojalle kuitenkaan saa näyttää ettei vain pilaisi yllätystä.




x Douglas Preston & Lincoln Child: Pendergast–sarja
Nauttisin suunnattomasti, jos tämä sarja tehtäisiin elokuviksi tai tv-sarjaksi. Molemmat kävisivät. Olen jo valinnut Paul Bettanyn mielessäni täydelliseksi Pendergastiksi. Nyt siis vauhtia huopatossuihin ja tätä projektia suunnittelemaan!




x Marissa Meyer: Cinder
Tämä sarja on niin luova, että näkisin tämän enemmän kuin mielelläni valkokankaalla. Kyseessä on niin häikäisevä kirjasarja, että elokuvat varmasti löytäisivät laajan yleisön... kunhan alkuperäismateriaalia kunnioitettaisiin. Erityisesti nyt kun klassikkosadut ovat kovassa huudossa, Cinder sopisi tähän porukkaan loistavasti.




x Elizabeth Wein: Code Name Verity
Yksi kaikkien aikojen lempikirjoistani, joka särki sydämeni perusteellisesti. Oi voi :( Toisen maailmansodan kuvaukset ovat todella suosittu leffa-aihe, mutta näitä elokuvia tehdään enemmän miesvoittoisella hahmokaartilla. CNV sen sijaan kuvaa kahden tytön ystävyyttä ja uskollisuutta sodan keskellä. Haluan tämän elokuvaksi niin kovasti. Kyseessä on nimittäin niin tajuttoman koskettava ja kivulias tarina.




Tässä näin muutama kirja, jonka näkisin mielelläni valkokankaalla tai telkkarissa. En lähde luettelemaan kaikkia, sillä listasta tulisi piiiiitkä :D

~ ~ ~ ~ ~

Nyt odottelen mielenkiinnolla muutamia tulevia elokuvia, joista tammikuussa 2016 julkaistava The 5th Wave on kenties ykkösenä. Pidän Chloe Moretzista näyttelijänä ja pidän häntä onnistuneena valintava Cassien rooliin. Totta kai sitten odotan viimeistä Nälkäpeli–leffaa, jonka toivon tekevän kunniaa edellisille osille ja päättävän sarjan samalla hyvällä nuotilla.

Tämä on nyt tällainen tajunnanvirtamainen kirjoitus, mutta halusin purkaa hieman ajatuksiani näistä filmatisoinneista.

Mitä mieltä olette näistä viimeaikaisista leffoista? Mitä tulevia elokuvia odotatte? Mitkä kirjat toivoisitte filmattaviksi? Jakakaa ajatuksianne!

10 kommenttia:

  1. Mahtava postaus! Genesis olisi tosiaan aika haastava projekti, mutta itsekkin uskon, että pienen työn kautta se varmasti onnistuisi. Minulla jäi muuten aikoinaan percyt lukematta, koska se salamavaras elokuva oli niin kauheata kuraa, joten epäonnistuneet adaptaatiot voivat myös karkoittaa potentiaalisia lukijoita. Itse kallistun ehkä enemmän YA-adaptaatioissa contemporary kirjojen pohjalle tehtyihin elokuviin sillä ne tuntuvat onnistuvan useammin ja täten niiltä pystyy odottaa jotakin. Jos rupean äkkiseltään luettelemaan mielestäni onnistuneita onnistuneista YA-fantasia,paranormaali, scifi tai jonkun vastaavan genren edustajia niin minulle tulee mieleen tasan kaksi sarjaa ja ne ovat mainitsemasi Harry Potter ja Nälkäpeli. Voisin luokitella Twilightin myös onnistuneeksi sillä, vaikka en pidä siitä saagasta niin rehellisyyden nimissä on pakko myöntää ettei niistä kirjoista paljoa parempia leffoja olisi aikaiseksi saanut ja se menestys mitä se leffa sai oli aika järjetöntä. Floppeja kyllä löytyy (percyt, kultainen kompassi, tmi, darren shan, vieras.. ).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :D Genesis olisi todella mielenkiintoinen leffana, mutta se tulisi toteuttaa todella huolella. Liikoja ei saa katsojalle näyttää ettei spoilaannu heti alussa. Menisin kyllä mielelläni Genesiksen katsomaan, jos siitä leffa tehtäisiin!

      Kannattaa muuten ne Percyt lukea. Sarja on aivan loistava eikä mitään niin surkeaa, mitä elokuvat olivat. Ne elokuvat olivat niin häkellyttävän huonoja, että sanattomaksi veti. En pysty ymmärtämään miksi... En voi ymmärtää miksi niissä ryssittiin niin pahasti! Jestas mitä suoranaista tuhlausta. Mutta lue kirjat, sillä ne ovat aivan loistavia!

      Contemporary-elokuvat olisivat todennäköisemmin helpompia tehdä, mutta toisaalta nekin voidaan pilata todella railakkaasti. Esim. The DUFF on niin täysin erilainen mitä kirjansa ja siinäkin heräsi kysymys, että miksi ihmeessä. Monien contemporaryjen tarinat ovat niin samanlaisia, että pitäisi etsiä enemmän niitä helmiä filmattavaksi ettei kyseessä olisi vain niitä perusdraama/komedia/romansseja. Palaan aina tuohon The DUFFiin, jossa oltaisiin pystytty paljon parempaan jos kirjaa olisi vain noudatettu.

      Twilight voidaan tosiaan lukea menetystarinoiden joukkoon, vaikka niiden laatu onkin hyvin kyseenalaistettavissa. Ne palvelivat tarkoituksensa ja olivat sille tietylle piirille todella mieluista katsottavaa. Joskus se toimii noinkin päin.

      Toivoisin kyllä, että näitä YA-adaptaatioita tehtäisiin enemmän ja nimenomaan sellaisia, jotka noudattaisivat kirjoja eivätkä hiihtelisi jossain huitsinnevadassa. Olemme saaneet surkeita tekeleitä jo riittävästi, joten nyt kunnollisia elokuvia kiitos!

      Poista
  2. Todellakin hyvä postaus, joka herättää paljon ajatuksia. Lukupiirini viime kuukauden kirjana oli John Greenin tähtiin kirjoitettu virhe, jonka katsoimme myös yhdessä elokuvana tapaamisen jälkeen. keskustelimme kirjan ja elokuvan eroista ja päädyimme siihen, että leffa toimi meille paremmin kuin kirja (harvinaista).

    Percy Jackson leffakin mainittiin. Itse olen nähnyt sen, mutten ole kirjaa lukenut (vaikka leffakannellisen painoksen olen omaan hyllyynikin kirpparilta pelastanut). Leffa oli aika kamala, ei ruokkinut halua lukea kirjaa, mutta kuulin aikoinaan siskoni lukevan sen pojilleen iltasatuna (muutama luku kerrallaan), ja kiinnostaa jossain vaiheessaa tutustua paremmin siihen maailmaan. Myös tuo Luiden kaupunki elokuva oli pettymys - ei sillä, että kirjaankaan olisin rakastunut (etenkään loppuratkaisuun), mutta kirjan maailma oli kahdesta versiosta syvempi ja kiinnostavampi.

    Nälkäpeli leffoista toinen on myöskin kirjaansa parempi, sen päätin jo kirjaa lukiessani. Teos on hyvin visuaalinen ja adaptaatio onnistui hyvin. Insurgent - Kapinallinen oli kirjana parempi kuin leffana, mutta ei päässyt dystopiasuosikikseni kummassakaan formaatissa. Leffa meni hyvin eri poluilla kirjan kanssa, paikoin jopa paremmin, mutta jätti silti kirjaa kylmemmäksi.

    Unwind olisi kiinnostava leffana. Jaoin postaukseni blogini Facebook-sivulle ja mietin, että mm. Enclave voisi olla vallan kiinnostava leffana. Muita kirjasta leffaksi/tv-sarjaksi tehtäviä olisivat Lemen, Metro 2033, Teemestarin kirja ja Tilastollinen todennäköisyys kohdata se ainoa oikea ja Siilo.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Minullekin toimi Tähtiin kirjoitettu virhe sittenkin paremmin elokuvana, vaikka kirjastakin ihan pidin. Elokuva tuntui paljon realistisemmalta ja tarina tuli lähemmäs minua sitä kautta. Joskus käy näinkin!

      Suosittelen kovasti lukemaan Percy Jacksonit, sillä ne ovat aivan loistavia. Elokuvat olivat jotain aivan käsittämätöntä, mutta täysin erillään kirjoista. Sama kuin Luukaupungissa, jo käsikirjoitus oli ryssitty noissa leffoissa täysin. Ei voi kun vain ihmetellä, että miksi niin tehtiin, kun paljon parempaankin olisi pystytty. Luukaupunki ei täysin kolahtanut minuun kirjana, mutta tarina paranee kun sarjassa etenee ja siksi olen iloinen, että sille annetaan uusi mahdollisuus tv-sarjan muodossa. Jos vain Percy Jacksoneille annettaisiin samanlainen mahdollisuus, mutta se on armillisen epätodennäköistä. Nälkäpelien menestys on jo osoittanut, että uskollisuus kirjoille on erittäin olennaista. Jälki on niin paljon laadukkaampaa ja tuota esimerkkiä pitäisi noudattaa tulevissakin filmatisoinneissa.

      Minä olisin niin mielissäni, jos Unwind pääsisi lopulta valkokankaalle asti. Kirjasarja on yksi suosikeistani. Siilo olisi myös erittäin hyvin filmattavissa. Tilastollisesta todennäköisyydestä on ilmeisesti elokuva ihan tulossakin. Uutiset ovat olleet todella vähäisiä, mutta viime vuoden lopulla julkaistiin, että Hailee Steinfeld tähdittäisi Hadleyn roolissa. Saa nähdä, saisimmeko vuoden 2016 puolella tämän elokuvan!

      Poista
  3. Oioioi! Nyt on mielenkiintoinen aihe!
    Itsekään en ole koskaan ymmärtänyt, miksi leffaversioidta täytyy tehdä täyttä kuraa kirjoihin verrattuna, kun paremmalla jäljellä kaikki osapuolet voittaisivat.
    Deliriumin pilottijakso on kyllä hyvä esimerkki aivan kaameata lopputuloksesta... Mielellään kuitenkin näkisin sen trilogian leffasarjana tai tv-sarjana, kun siitä pidän kovinkin paljon, mutta en tiedä saako kirjan tunnelmaa ja oliverin kaunista kuvailutapaa mitenkään muunnettua valkokankaalle.
    Tuo city of bones -tv-sarjana kuulostaisi toimivalta ratkaisulta, kun kirjoja on varsin paljon ja tarina pitkä.
    Olen myös miettinyt sitä, että klassikkokirjoistahan tehdään paljon uudelleenfilmatisointeja, joten tehdäänköhän harry potterista joskus kenties uusia elokuvia tai tv-sarja? :D se olisi nostalgista, mutta ei tätä varmaan lähitulevaisuudessa tapahdu, koska nykyiset leffat olivat aika lailla kattavia :)
    Minä odotan myös innolla tuota Viidennen aallon elokuvaa! Minusta casting vaikuttaa oikein lupaavalta, Chloe Grace Moretz etunenänässa ja Ben Parishin näyttelijä Nick Robinsonkin näyttää mielestäni juuri Beniltä. Toivon tietenkin, että tässäkin leffassa noudatetaan kirjaa ja että leffasovitus toimisi, koska kirja oli kuitenkin hyvä! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on todellakin aihe, joka nostattaa mielipiteitä :D

      Luulisi, että jo pelkästään leffan käsikirjoitusta työstäessä pyrittäisiin olemaan mahdollisimman uskollinen menestystä kyntäneelle kirjalle ja pyrittäisiin ymmärtämään, mihin kirjailija tarinallaan alun perin pyrki. Olen nostanut Percyt nyt jo usein esille, mutta palaan aina vain kysymään sen kysymyksen: miksi? Siinä pilattiin koko sarjan tarina kahdessa todella karmeassa elokuvassa ja nakattiin samalla mahdollisuudet huippusuosittuun leffasarjaan. En. Pysty. Ymmärtämään. Miksi.

      Deliriumin käsikirjoituksen kanssa tapahtui myös jotain aivan käsittämätöntä. Siis eikö nykyään ymmärretä kässärien päälle mitään? Kenen mielestä oli hyvä idea ahtaa kokonainen kirja yhteen 40 minuutin pilottijaksoon? Kuka katsoi tuon jakson ja mietti mielessään, että nyt on osuttu kultasuoneen? Siinä on koko tarinalta vedetty pohjat pois. Todellinen fail ja hukattua potentiaalia. Onneksi City of Bonesille annetaan uusi mahdollisuus eikä toistetty Percyjen mokaa ja puserrettu toista surkeaa leffaa joka olisi ollut tekijöille taloudellinen itsemurha.

      Vähän luulen, että Pottereita ei uudelleen tehdä, mutta uskon että tuohon maailmaan sijoittuvia elokuvia vielä tehdään moniakin. Se on niin kuin että kun kerralla onnistutaan noin massiivisessa tuotannossa niin siihen ollaan ylen tyytyväisiä piiiitkän aikaa :D Mutta nythän on tekeillä uusi trilogia (Fantastic Beasts and Where to Find Them) joka sijoittuu tuohon maailmaan ja ensimmäinen leffa ilmestyy ensi vuonna. Sitä sopii kyllä niin odotella! Ja olisi muuten mahtavaa, jos Kelmien kerhosta tehtäisiin omat elokuvansa tai kenties tv-sarja. Olisin niin mielissäni jos pääsisimme näkemään Jamesin ja Siriuksen ja kumppanit teineinä! Potterien maailmasta löytyisi niin paljon materiaalia moniksi leffoiksi, että emme varmasti vielä pitkään aikaan joudu olemaan ilman :)

      Olen muuten tuosta The 5th Waven castingista niin yllättynyt, että tekijät valitsivat suhteellisen nuoria näyttelijöitä rooleihin. Yleensähän teinejä näyttelee yliin +25-vuotiaat, jotka jatko-osien myötä läheneät kolmenkympin rajaa eivätkä enää oikein mene teineistä. Tästä castingista olen kuitenkin todella mielissäni, etenkin jo jatko-osakin meinataan tehdä :D

      Poista
  4. Pottereista tuli mieleen, että tehdäänkö henkilöiden lapsista sarjaa? lukisin tai katsoisin varmasti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti tehtäisiin! Minäkin olisin aivan mielissäni tarttumassa joko kirjaan tai katsomassa elokuvan :D

      Poista
  5. 5th waven traileri löytyy tietääkseni YouTubesta ja Goodreadsissa
    on mainos... maltan tuskin odottaa! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo kävin katsomassa sen ja traileri näytti niin hyvältä! Odotan innolla leffaa :D

      Poista

Jaa mietteesi!