sunnuntai 2. marraskuuta 2014

Rites of Passage - Joy N. Hensley

Nimi: Rites of Passage
Kirjailija: Joy N. Hensley
Kustantaja: HarperTeen
Julkaisuvuosi: 2014
Sivuja: 416 englanninkielisessä e-kirjassa
Luettavaksi: Omasta hyllystä
Tähdet: ★★★★★

Juonikuvaus: Sam McKenna’s never turned down a dare. And she's not going to start with the last one her brother gave her before he died.
      So Sam joins the first-ever class of girls at the prestigious Denmark Military Academy. She’s expecting push-ups and long runs, rope climbing and mud-crawling. As a military brat, she can handle an obstacle course just as well as the boys. She's even expecting the hostility she gets from some of the cadets who don’t think girls belong there. What’s she’s not expecting is her fiery attraction to her drill sergeant. But dating is strictly forbidden and Sam won't risk her future, or the dare, on something so petty...no matter how much she wants him.
      As Sam struggles to prove herself, she discovers that some of the boys don’t just want her gone—they will stop at nothing to drive her out. When their petty threats turn to brutal hazing, bleeding into every corner of her life, she realizes they are not acting alone. A decades-old secret society is alive and active… and determined to force her out.
      At any cost.

      Now time's running short. Sam must decide who she can trust...and choosing the wrong person could have deadly consequences.

Ajatukseni: Ohoi, kaikki naiset kautta maan! Kuulkaa kutsuni! Haluatko lukea kirjan, jossa tyttö selviää päättäväisesti miesten maailmassa, todistaa kyvykkyytensä, seisoo selkä suorana eikä anna kenenkään murtaa taistelutahtoaan? Siinä tapauksessa esittelen teille tämän mestariteoksen. Hyvät ihmiset, tässä on Rites of Passage, ehdottomasti yksi nerokkaimmista kirjoista, mitä olen tänä vuonna – ei, koskaan – lukenut.

Olen niin täpinöissäni! Luin tätä eilen käytännössä koko päivän, koska en voinut laskea tätä mestariteosta käsistäni. Rites of Passage oli niin hyvä! Ei tarvinnut lukea kuin parikymmentä sivua, kun jo tiesin, että käsissäni oli kirja, josta saattaisi tulla uusi lisäys lempikirjoihin – ja olin oikeassa. Rites of Passage, I salute you.

Samantha McKenna pitää kiinni vedosta, jonka hänen isoveljensä Amos oli tehnyt hänen kanssaan ennen kuin tappoi itsensä: Samin tulee liittyä Denmark Military Academyyn. DMA on ensimmäistä vuottaan ottamassa sisään myös tyttöjä, ja hyvin nopeasti Sam saa tuta kaiken sen naisvihan, kun häntä yritetään sekä henkisellä että fyysisellä väkivallalla ajaa ulos koulusta. Koulussa on niitä, jotka eivät voi sietää ajatusta tyttökadetista. Mutta vaikka kuinka paljon sitä törkyä sataa Samin niskaan, hän pitää kiinni veljelleen tekemästään lupauksesta ja haluaa tehdä armeija-isästään ylpeän selviämällä tuossa miesten sanelemassa maailmassa.

Tämä kirja sai minut raivon partaalle. Ellei kyseessä olisi ollut e-kirja, olisin nakannut tämän varmasti seinään lukemattomia kertoja. Niin hermoromahduksen partaalle tämä minut meinasi ajaa. Siis kuinka paljon törkyä voi toisen niskaan heittää? Miten sellaisia asioita voi sylkeä toisen kasvoille? Missä on inhimillisyytesi, Matthews? Se, ettei ole mies ei tarkoita sitä, että on hyödytön, heikko, turha tai mitään vastaavaa! En ole ikinä lukenut kirjaa, jossa mieshahmot uhkuvat näin paljon naisvihaa ja seksismiä. Sisäinen feministini nosti päätään ja raivosi sisälläni.

Juuri tästä syystä rakastin Samia niin paljon! Hän on yksi suoraselkäisimmistä, vahvimmista ja oikeamielisimmistä hahmoista ikinä. Hänen isänsä on palvellut pitkään armeijassa ja molemmat hänen veljistään ovat kadetteja. Sam on aina ollut läheinen vanhimman veljensä Amosin kanssa, mutta löydettyään tämän hirttäytyneenä, kaikki muuttuu. Ennen kuin Sam astuu jalallakaan DMA:han, hänen sähköpostinsa ja postilaatikkonsa on täynnyt vihaa uhkuvista kirjeistä, jotka osoittavat erittäin selkeästi, ettei Samia haluta kouluun.

Mutta Sam kestää tuon kaiken. Hän tietää oman paikkansa ja on valmis osoittamaan, mihin kykenee. Aaah, Sam oli niin mahtava! Hän kestää, vaikka saakin tietää, että DMA:ssa on niitä, jotka haluavat koulusta ulos kaikki ne, jotka eivät heidän mielestään ole tarpeeksi hyviä kadeteiksi. Sam on heidän tähtäimessään, ja mitä enemmän aikaa kuluu, sitä raaemmaksi heidän touhunsa menee.

Ja Drill♥ Minä rakastuin! Hän on vastuussa Alpha Companyn, eli Samin alokaskomppanian koulutuksesta, joten vetovoima hänen ja Samin välillä on ehdoton nou-nou. Seurustelu on ehdottomasti kielettyä sekä kanssa alokkaiden että ylempien kanssa. Mutta Drill, oikealta nimeltään Dean Stamm, oli niin ihana!

Mikään ei saa minua onnellisemmaksi kuin ystävyys ja uskollisuus. Rakastan sitä, että hahmot ovat uskollisia toisilleen ja ymmärtävät tosiystävyyden arvon. Tämäkin on yksi syy, miksi Rites of Passage osui ja upposi minuun niin täysin: sillä vaikka Samia rökitetään oikein olan takaa, osa hänen komppaniansa pojista seisovat hänen takanaan ja ovat valmiita tukemaan häntä, tapahtuipa mitä tahansa. He haluavat, että Sam selviää vuodesta ensimmäisenä tyttönä koko DMA:n historiassa. Se oli niin mahtavaa ja minä rakastin sitä!

Hensley osui napakymppiin ja meni läpi asti tarinansa suhteen. Hän on yksinkertaisesti nero – hän tiesi täysin, mihin tarinallaan pyrki ja toteutti kaiken täydellisesti. Hensley ilmiselvästi tietää, mistä puhuu. Luin, että hän itsekin meni vedosta armeijakouluun. Joten hänellä on siis kokemusta tällaisesta ympäristöstä. Lisäksi sain tietää, että hänen seuraava kirjansa kertoo tytöstä kamppailulajien maailmassa. Arvatkaapa, aionko lukea senkin kirjan? Vastaus: totta hitossa aion!

En voi ylistää tätä kirjaa tarpeeksi! Tämä oli niin niin niin hyvä! Luin tämän e-kirjana, mutta aion hankkia tämän myös fyysisenä kappaleena hyllyyni. Luen tämän varmasti vielä uudestaankin.

Suosittelen tätä kirjaa niin paljon kaikille!

Lukunäyte: Three, sivu 37
He [Drill♥] nods, then turns, meeting each of our gazes again as he speaks. ”But I want you four to understand something. There are people who don't want you here – a lot of them. None of us are sure if the chain will hold up this year. We've been told to report any concerns you four have, but unless it's reported to me, I can't do anything about it.”
      I snort. ”Like that'll ever happen.” There's no way Matthews would ever take our complaints anywhere. He wants us out more than anyone, it seems.
      Drill studies me for a second, his head tilted a little to the side.
      With his eyes on me, I shift first to my left foor, then to my right, heat burning my face. ”Drill Sergeant, this recruit –”
      ”I told you you're at ease, McKenna.” He finally looks away, waving my concern aside. Matthews would have made me eat dirt or something equally disgusting for being so informal with him. But not Drill. It'd be easy to think he's on out side. And dangerous, too. ”I've told your cadre that if you have concerns they are to report, with you, directly to me. If you feel uncomfortable speaking with your corporals, however, I am giving you orders to jump in the chain. Is that understood?”
      When his gaze stops on mine again, I'm suddenly more interested in my shoes and if I've tied them right. ”Drill Sergeant Stamm, yes, Drill Sergeant Stamm.”

4 kommenttia:

 1. Oioi tämä kuulostaa mahtavalta! :D Ja on aina mukavaa nähdä, kun joku löytää kirjallisen aarteen ^^

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikä vain kuulosta, vaan on aivan mahtava! :D Minulle tämä kirja oli todellinen kultakimpale ja tekisi mieli lukea uudestaan heti perään! Suosittelen lämpimästi :)

   Poista
 2. Tulin heti innokkaana kurkkimaan mistä tässä on kyse kun olet Goodredsissa hyppinyt tuolilla tämän kanssa :D Kuulostaa todella kiinnostavalta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen tätä todella paljon! Niin hyvä kirja! :D

   Poista

Jaa mietteesi!