maanantai 1. helmikuuta 2016

Until the Beginning - Amy Plum

Nimi: Until the Beginning
Trilogia/sarja: After the End, #2
Kirjailija: Amy Plum
Kustantaja: HarperTeen
Julkaisuvuosi: 2015
Sivuja: 321 englanninkielisessä kovakantisessa
Luettavaksi: Omasta hyllystä
Tähdet: ★★★★☆

Juonikuvaus: When Juneau's clan disappeared, she lost so much more than her friends and family. She soon discovered everything she thought she knew about her life was a lie. Her people's gifts were actually secret abilities that others wanted, desperately enough to kidnap an entire village.
      Juneau and her new companion Miles's cross-country journey to find her clan has led them to a game preserve in New Mexico. Now Juneau's people are finally within reach, and she will stop at nothing to save them. But she has a target on her back too, because unbeknownst to her she is the key to unlocking everything. To rescue her people - and herself – Juneau must discover what she, and her abilities, are truly capable of.

Ajatukseni: Elämän suuria kysymyksiä osa X: Oliko välttämätöntä jakaa tämä tarina kahteen osaan? Vastaus: Ei.

Juneau on tehnyt kaikkensa pelastaakseen Milesin kuolemalta: hän on antanut tälle klaaninsa salaista lääkettä, Amritia, joka pidentää ihmisen elinikää usealla sadalla vuodella ja tekee immuuniksi kaikille sairauksille. Tuo sama lääke on syynä Juneaun Alaskan klaanin kidnappaamiselle ja sille, miksi häntä ja Milesia jahdataan nyt useamman tahdon toimesta. Juneau ei suostu luovuttamaan klaaninsa suhteen, vaan tekee matkaa edelleen heidän luokseen, käyttäen apunaan luontoa ja sen eläimiä jäljityksessä.

Ei tosiaan ollut tarvetta jakaa tätä tarinaa. Tapahtumat jatkuivat ihan samasta kohtaan mihin edellinen osa loppui ja voisin kuvitella tuon eräänlaisen cliffhangerin olleen syynä jakamiselle. Olisi yhtä hyvin toiminut kyllä vain yhtenä pitkänä kirjana.

Mutta Until the Beginning oli silti todella nappaava ja viihdyttävä teos. Tarinan suunta on jo edellisestä osasta hyvin tuttu, mutta tässä osassa pääsemme tarkastelemaan hahmoja tarkemmin. Juneau on aina vain lähempänä selvittämässä, mitä hänen klaanilleen tapahtui ja samalla hän joutuu pakoilemaan Whitia, entistä mentoriaan, joka on pettänyt heidät kaikki.

Miles erityisesti oli nyt todella näkyvässä asemassa uuden elämänsä kynnyksellä. Häntä ammuttiin kuolettavasti edellisen osan lopulla ja ainoa asia mitä Juneau pystyi tekemään pelastaakseen hänet oli suorittaa rituaali, joka pidentää ikää sadoilla vuosilla ja tekee immuuniksi taudeille. Se myös oletettavasti auttaa luomaan yhteyden Gaiaan, maan voimaan, sekä Yaraan, kaikissa virtaavaan energiaan. Milesin on vaikea käsittää tätä eikä hän oikein osaa hyväksyä tätä uutta elämäänsä.

Roadtrip-henkiset kirjat ovat todella viihdyttäviä niiden vaihtuvan maiseman ansiosta ja yleensä niihin usein liittyy myös itsensä etsimistä. Tässä tätä roadtripiä ei niin paljon ollut, vaan enemmän keskityttiin strategioimaan Juneaun klaanin löytöä ja pelastamista. Tämä seikka ei kuitenkaan vähentänyt kirjan viihdearvoa, joka edelleen hipoo taivaita. Minulla oli tajuttoman hauskaa tämänkin osan parissa.

Johan on vuosi alkanut hyvin, kun jo nyt saan ensimmäisen sarjan päätökseen. Aivan kuten viimekin vuonna, tämän vuoden ykköstavoitteitani on saattaa keskeneräisiä trilogioita ja sarjoja loppuun, etenkin kun näitä jatko-osia omasta hyllystä löytyy.

After the Endistä alkanut duologia päättyy siis hyvällä nuotilla Until the Beginningiin ja voin tyytyväisenä todeta, että näinkin simppeleillä aineksilla voidaan saada oikein viihdyttävä tarina kasaan. Täydellisiä välipalakirjoja kevyempään nälkään. Suosittelen!

Lukunäyte: Chapter 7, Juneau, sivu 25
The landscape grows harsher as we approach the Arizona border, and signs for Mojave National Preserve begin to appear along the highway. I think back to Mount Rainier, where Miles and I camped. A national park means a lot of out-of-the-way places to hide, which is exactly what we need if Miles is going to wake.
      If. That word is like a punch to my gut, and the misgivings I've dammed up for the past few hours flood in to drown me.
      If. How can two little letter hold so much importance? Wield so much power? How is single stunted syllable able to threaten a world of pain and simultaneously dangle a glimmering, flashing jewel of hope?
      If Miles awakes, he will be a changed person. He will have the gift of life: free of disease and aging. If he doesn't, then the one person who matters most to me – outside my clan, of course – will be gone. Abruptly. And forever.

After the End –duologia
Until the Beginning (2015)

2 kommenttia:

  1. Minulla on sinulle haaste blogissani: http://lukunurkkaus11.blogspot.fi/2016/02/viiden-kirjan-haaste.html :)

    VastaaPoista

Jaa mietteesi!