tiistai 27. toukokuuta 2014

Inhuman - Kat Falls

Nimi: Inhuman
Trilogia/sarja: The Fetch, #1
Kirjailija: Kat Falls
Kustantaja: Scholastic Press
Julkaisuvuosi: 2013
Sivuja: 375 englanninkielisessä kovakantisessa
Luettavaksi: Kirjastosta
Tähdet: ★★☆☆☆

Juonikuvaus: To fear is human...
      In the wake of a devastating biological disaster, the United States east of the Mississippi River has been abandoned. Now called the Feral Zone, a reference to the virus that turned millions of people into bloodthirsty savages, the entire area is off-limits. The punishment for violating the border is death.
      Lane McEvoy can't imagine why anyone would risk it. She's grown up in the shadow of the great wall separating east from west, and she's curious about what's on the other side – but she's not that curious. Life in the West is safe, comfortable... just how she likes it.
      But Lane gets the shock of her life when she learns that someone close to her has crossed into the Feral Zone. And she has little choise but to follow. Lane travels east, completely unprepared for what she finds in the ruins of civilization... and afraid to learn whether her humanity will prove her greatest strenght or a fatal weakness.

Ajatukseni: Onko Inhuman tosiaankin Kat Fallsin kirjoittama kirja? Saman Kat Fallsin, joka kirjoitti ihastuttavat Veden alla ja Vastavirta -kirjat? En vieläkään voi uskoa sitä. Tuntuu käsittämättömältä, miten upea Veden alla oli kaikilla tavoin ja Inhuman on... tällainen.

Yhdysvaltojen itäinen osa on eristetty läntisistä valtaisalla muurilla, kun idässä yhdeksäntoista vuotta aikaisemmin irti pääsi ihmisiä eläimellisiksi pedoiksi muuttava virus. Muurin ylittäminen on ehdottomasti kiellettyä, mutta kun Lane saa kuulla isänsä kadonneen toiselle puolelle, annetaan Lanelle kaksi vaihtoehtoa: joko mennä etsimään isänsä ja toimittaa hänelle tärkeä tehtävä tai isä pidätetään lainsuojattomana rikollisena muurin ylityksestä ja teloitetaan. Lane päättää siis lähteä tuonne vaaralliselle alueelle, josta hän on kuullut vain pelottavia satuja. Muurin toisella puolella hän kohtaa paljon enemmän vaaroja kuin olisi voinut edes painajaisissa uneksia, mutta myös saa paljon enemmän kuin olisi voinut toivoa.

Tätä lukiessa suussa maistui tuhkalta. Inhuman ei ollut huono, vaan niin tajuttoman pitkäveteinen, päähenkilön kertojan ääni on todella monotoninen ja maailmanrakennus, vaikkakin yksityiskohtaista, oli todella tylsää. Tämän kirjan lukeminen aiheutti päänsärkyä ja joka kerta, kun joku hahmoista avasi suunsa tunsin halua sytyttää pienen nuotion ja käyttää näitä sivuja sytykkeenä. En ymmärrä, olin Veden alla -sarjan jälkeen niin innoissani tästä kirjasta, mutta näin jälkeenpäin en voi kun todeta, että olisi ollut parempi jättää lukematta.

Lane oli idiootti. Hän on aina elänyt suuren muurin länsipuolella turvallista elämää ilman suuria huolia tai vaaraa. Hänen isänsä, muurin ylitse aina luikkiva lainsuojaton, joka hakee itäpuolelta taidetta ja muita arvoesineitä palkkiota vastaan, on kuitenkin pakottanut tyttärensä ottamaan itsepuolustus- ja selviytymiskursseja, näin valmistaen tytärtään tämän tietämättä kaikkeen, mitä eteen saattaa tulla. Lane muka myös rakastaa eläimiä yli kaiken ja tietää niistä valtaisasti, ja silti hän on täysin avuton palikka, joka ei osaa tehdä edes tulta ilman tulitikkuja. Hän ei osoita millään tavalla tietojaan eläimistä ja aina avukseen hän tarvitsee yhtä tai kahta karskia miestä pelastamaan hänet joka tilanteesta. Miksi väittää, että Lanella on taustaa itsepuolustuksessa ja vastaavassa, mutta sitä ei näytetä millään tavalla itse tarinassa? Kuinka typerää! Minäkin voin väittää olevani huippulahjakas rock-artisti, mutta kun ei näyttöä väitteen paikkansa pitävyydestä ole niin kuka sitä uskoisi? En edes minä itse.

Olen edelleen ällistynyt, miten en tätä kirjaa lukiessani nähnyt häivähdystäkään siitä ihastuttavuudesta, mitä Veden alla tarjosi. Falls kirjoitti niin ihastuttavia hahmoja, suloisen romanssin, upean maailman ja hauskaa huumoria edelliseen sarjaansa, mutta tässä ei ollut jälkeäkään siitä. Fallsin kirjoitus on edelleen visuaalista ja hän osaa kyllä viritellä jännitystä juuri oikeilla hetkillä, mutta se ei oikein onnistunut herättämään tätä tarinaa eloon.

Tässä oli kolmiodraama! Miksi ihmeessä? Kolmiodraamat ovat jo menneen talven lumia. Toinen poika oli ärsyttävä ylimielinen mäntti, mutta joka on myös tavallaan kaikkein uskottavin: hän on elänyt koko elämänsä muurin turvattomalla puolella, joten ympäristö on tehnyt hänestä karun ja niin kylmän rationaalisen, että hänestä saa melkein julman kuvan. Siinä missä ajattelen, että Rafe on hyvä hahmona, en kuitenkaan oikein pidä hänestä romanssissa. Everson taasen on mukava, vakaa kuin kallio ja selvästi kunnioittaa muita ja hänellä on prioriteetit kohdillaan. Mutta kumman uskon Lanen loppupeleissä valitsevan? No totta kai Rafen. Because the asshat always gets the girl. Sehän on selvä, koska tyttö aina parantaa mulkvistin mustuneen sydämen ja tekee tästä kultahilettä röyhtäilevän prinssin. Mukavat tyypit jäävät aina nuolemaan näppejään. Kolmiodraamat saavat nyt lakaista itsensä maton alle.

Sain tätä lukiessa hyvin typeriä mielikuvia enkä voinut ottaa vakavasti sitä aspektia, jonka oli tarkoitus tehdä tästä dystopiasta omaperäinen. Tässä kirjassa dystopisen maailman perustus on virus, joka muuttaa sen saaneet eläimiksi. Eli jos olet saanut porsaan DNA:ta viruksen mukana, sinusta tulee ennemmin tai myöhemmin porsas. Minä en nähnyt mielessäni mitään muuta kuin piirretyt, joissa eläimet kulkevat kahdella jalalla, käyttävät vaatteita ja käyttäytyvät kuin ihmiset, hyvänä esimerkkinä vaikka Babar. En voinut suhtautua tähän vakavasti...

Juoni kulki epätasaisesti eteenpäin. Ensimmäiset 50 sivua meinasivat sammuttaa jo kiinnostukseni. Sitten oli vähän toimintaa ja taas tylsyyttä. Viimeisillä 50 sivulla tilanne ratkesi, koska deus ex machina. Tällainen ei ole hyvää tarinankerrontaa. Toki maailma oli yksityiskohtainen ja Falls käytti mukavasti aikaa sen kuvailuun ja selittämiseen, mutta Lanen monotoninen, persoonaton kertojan ääni teki siitä todella tylsän. Ainoita hyviä puolia tässä oli suloinen pieni apinapoika Cosmo ja Rafen jonkinlainen hahmokehitys.

Inhuman oli minulle pettymys. Odotin Kat Fallsin uutukaiselta enemmän. Minua harmittaa nyt niin paljon, koska olisin todella halunnut pitää tästä. No, aina ei voi voittaa tai onnistua, ja tässä tapauksessa tämä kirja ja minä emme kohdanneet toisiamme.

Lukunäyte: Chapter 2, sivu 32
The door on the right rolled open and I found myself staring into a gaping darkness. Feeling close to heart failure, I stepped into the tunnel.
      ”One last thing,” she said. ”I'm sure you've heard that the Ferae virus isn't as lethal as it was nineteen years ago.”
      I nodded, though I wasn't planning on testing it out.
      ”Then you've probably also heard that instead of dying, when peopleget infected now, they mutate.”
      A cold feeling crept along my neck. ”Those are just stories.”
      ”No, actually, they're not. So be careful.”
      Every muscle in my body went rigid. ”What? Are you saying there are mutants over there?
      ”On the far side of the river, yes. Stick to the island and you should be fine. Good luck, Delaney.” Spurling pressed the lock pad again and the door slid shut behind me.

Fetch –trilogia
Inhuman (2013)
-2. osa nimeämätön- (2014)
-3. osa nimeämätön- (2015)

10 kommenttia:

 1. Tuosta kannen energiapyörylästä tulee häiritsevästi mieleen Divergent-trilogian kannet... :D

  Minäkin olen pitänyt paljon Fallsin edellisistä kirjoista, mutta jotenkin tämä uusin on mennyt minulta ihan ohitse. No, ilmeisesti en ole menettänyt mitään oleellista. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen edelleen niin... pöllämystynyt, miten voi olla näin suuri ero saman kirjailijan kirjoittamien kirjojen välillä... Pettymys! Et kyllä menetä mitään, vaikka jätät tämän lukematta :\

   Poista
  2. Ja täysin samaa mieltä - kansi on kuin keltainen versio Divergentistä! Kansi on kyllä aika hieno... :D

   Poista
 2. "Miksi väittää, että Lanella on taustaa itsepuolustuksessa ja vastaavassa, mutta sitä ei näytetä millään tavalla itse tarinassa?"
  Kuulostaapa tyhmältä! Jos tytöstä on tehty badass-taitojen omistaja, tottakai niitä pitäisi myös esitellä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin ja tuo porsas-kohta: repesin :DD Minusta tuntuu, etten pääsisi tämän kirjan loppuun asti.

   Poista
  2. Niin kuulostaa! On todella hömöä, ettei näitä väitettyjä taitoja tuoda esille tarinassa millään tavalla. Eikös hahmon kerrota omaavan tällaisia taitoja juuri siksi, että lukija ymmärtäisi, miksi päähenkilö osaa pitää puoliaan? Tässä kirjassa Lane ei osannut yhtään mitään väitetyistä taidoista huolimatta.

   Tässä todella oli porsas-ihminen :D ja tyypin nimi oli Sid. Ja Sid kuulemma röhki aina hermostuksissaan. Voi hyvää päivää en voinut lukea tätä vakavalla naamalla :D On sinänsä ihme, että minäkään tämän loppuun luin, koska kirja ei yksinkertaisesti onnistunut olemaan kiinnostava. En vain osaa jättää kirjoja kesken, koska oli kirja miten huono tahansa, haluan aina tietää, mitä lopussa tapahtuu.

   Poista
 3. Ei ole koskaan mukavaa pettyä kirjailijaan, jonka aikaisemmista teoksista on pitänyt kovasti. Ja on kyllä hölmöä mainita jotakin henkilöistä näyttämättä sitä mitenkään toteen. Saati sitten tuo ajatus siitä, että henkilöt olisivat toisen ihmisen muutettavissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuntuu kurjalta joutua ilmaisemaan pettymyksensä pitämänsä kirjailijan kirjaan. Harmillisesti tässä kävi niin. En ymmärrä, miksi kehitellä hahmolle tuollaista taustaa, mutta sitä ei sitten käytetä ollenkaan tarinassa. Miksi kynäillä edes sellaista, kun sitä ei sitten tuoda toteen? Sehän on pelkkää turhaa sanahelinää. Tuo tyttö-muuttaa-vaurioituneen-pojan on niin kliseistä - pidän enemmän hahmoista, joissa muutos lähtee heistä itsestään ja halusta olla ns. "parempi ihminen". Minusta se on jotenkin kiinnostavampaa.

   Poista
 4. ''Because the asshat always gets the girl'' True that! :D Pettymykset eivät ole kivoja etenkään sen jälkeen kun aiempi (joko sarjan tai kirjailijan) luettu kirja on ollut vaikuttava perin pohjin :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, kyllä se mäntti nyt aina vain saa sen tytön, niin se vain on! Mitä mäntimpi, sitä helpommin sen tytön saa, koska kusipäisyys = seksikkyyden perikuva. Huokaus...

   Minua harmittaa tämä lukukokemukseni :\ Sääli, ettei Falls onnistunut tällä kertaa lumoamaan minua. En kuitenkaan halua menettää toivoa kirjailijan suhteen, koska Veden alla oli kaikesta huolimatta niin hieno kirja ja ehkä Falls onnistuu jonkun toisen kirjan suhteen valloittamaan minut taas.

   Poista

Jaa mietteesi!