sunnuntai 17. heinäkuuta 2016

Ready Player One - Ernest Cline

Nimi: Ready Player One
Alkuteos: Ready Player One
Kirjailija: Ernest Cline
Kääntäjä: J. Pekka Mäkelä
Julkaisuvuosi: 2011 (suomeksi 2012, Gummerus)
Sivuja: 510 suomenkielisessä kovakantisessa
Luettavaksi: Kirjastosta
Tähdet: ★★★★★

Takakannesta: 2044. Wade Watts, niin kuin suuein osa ihmiskuntaa, pakenee kurjistuneen maapallon Ahdistavaa todellisuutta viettämällä koko valveillaoloaikansa kirjautuneena OASISiin, rönsyilevään virtuaaliseen utopiaan, jossa jokainen voi olla ja tehdä mitä hauaa.
      Miljoonien muiden lailla Wade pelaa peliä, jonka voittaja perii maailman rikkaimman miehen ja universumillisen virtuaalimaailmoja. OASISin luonut pelisuunnittelija James Halliday on testamentannut sen hallinnan sille, joka ratkaisee kolme kätkettyä arvoitusta. Arvoitukset ja vihjeet liittyvät Hallidayn nuoruuteen, 1980-luvun populaarikulttuuriin, josta Wade tietää kaiken viimeistä piirtoa myöten.
      Wade törmää onnekkaasti ensimmäiseen ratkaisuun ja käynnistää pelin kiihkeätahtisen loppuvaiheen, jossa täytyy muun muassa pelata virheetön Pac-Man-peli ja osata Monty Pythonin vuorosanoja ulkoa. Äkkiä hän huomaa joutuneensa epätoivoiseen kilpajuoksuun tuhansien muiden kanssa. Kilpailu ulottuu pelottavalla tavalla myös todellisuuteen – ja tulee muuttamaan sekä Waden että koko maailman perinpohjaisesti.

Ajatukseni: Oi voi, Ready Player One sai sisälläni asuvan pienen nörtin sydämen pakahtumaan. Niin paljon Star Wars ja Taru Sormusten Herrasta -viittauksia :')

Eletään 2040-lukua ja maailmaa ravistelevat sodat, energiakriisi ja huonot elinolot. Monille ainoa valonpilkahdus elämässä on OASIS – virtuaalitodellisuus – jossa kaikki on mahdollista. OASISin luoja James Halliday on kuollut ja testamentikseen on pistänyt pystyyn aarteenetsinnän OASISin sisään. Se joka löytää kolme avainta ja ratkaisee vihjeet saa omistukseensa koko tuon pelin. Wade Watts on 18-vuotias parakkipinoissa asuva köyhä nörttipoika ja todellinen Halliday-asiantuntija, joka viiden vuoden jälkeen aivan vahingossa löytää ensimmäisen avaimen ja käynnistää hyvin vaarallisen juoksukilvan pääpalkinnon luokse.

Ready Player One oli ollut lukulistallani jo todella kauan. Tyyliin kaikki pitivät tästä ja monen olen kuullut luonnehtivat teosta yhdeksi kaikkien aikojen lempikirjaksi. Aina takaraivossa kolkutteli ajatus siitä, miten minun pitäisi tämä kirja lukea, ja nyt vihdoin mökkireissulla tähän pääsin. Luin ihan koko päivän ja vielä yönkin. Istuin koko päivän pihakeinussa lukemassa ja nautin joka hetkestä. Tuntuu kuin olisin tehnyt sukelluksen maailmaan, jossa dystopia, virtuaalitodellisuus ja 80-luvun peli- ja nörttikulttuuri olisivat halanneet toisiaan lämpimästi.

Pidin heti alussa Waden inhorealistisesta äänestä ja kuinka hän aloittaa kertomaan tarinaansa. Tunsin heti yhtenäisyyttä hänen ajatuksiinsa organisoituja uskontoja sekä ilmanstonmuutosta kohtaan. Pidin siitä, miten Cline kirjoittaa asiat noin kaunistelematta ja anteeksi pyytelemättä -- suoraa puhetta juuri minun makuuni. Olin heti alusta imaistuna kerrontaan juuri näiden seikkojen vuoksi.

Pidin tavasta, jolla Cline sekoitti tarinaansa dystopista yhteiskuntaa sekä virtuaalitodellisuutta. Molemmat maailmat tuntuivat hyvin realistisilta; ilmastonmuutoksen aiheuttamat tuhot ja vaikeudet ovat kaikkialla ympärillä ja ihmisten ainoa mahdollisuus yrittää nauttia elämästä on OASIS. Siellä monet köyhimmät nuoret voivat käydä koulua ja rikkaat seikkailla pitkin upeita maailmoja ja planeettoja. Cline on kehitellyt OASISista ihan kokonaisen maailman, jossa Hallidayn perinnön metsästys on monille muuttunut kokopäivätyöksi. Wade on yksi näistä haaveilijoista, mutta on niin köyhä ettei hänellä ole varaa matkustaa kouluplaneetan ulkopuolelle. Hän voi vain opiskella Hallidayn elämää ja haaveilla paremmasta.

Minulla oli valtavan hauskaa tämän kirjan parissa. Cline kirjoittaa sopivan humoristista tekstiä viihdyttääkseen, mutta ei liian komedista että teksti veisi huomiota pois tarinasta kaikkein vakavimmilla hetkillä. Annan kehuja myös käännökselle ja huomautan, miten haastavaa tämäntyyppisen tekstin kääntäminen on; paljon varsin persoonallisia ja keksittyjä sanoja, joiden oikeanlainen suomentaminen ei ole aina mistään helpoimmasta päästä.

Ready Player One on ehdottoman suositeltavaa luettavaa kaikille kasarin populaarikulttuurista kiinnostuneille sekä niille, jotka haluavat lukea virtuaalitodellisuutta ja aarteenmetsästystä hupaisilla hahmoilla.

Odotan innolla ensi vuonna ilmestyvää elokuvaa! Haluan todellakin nähdä tämän maailman valkokantaalla.

Lähden tänään Roomaan! Pitää ne katakombit ja Capuchin krypta ehdottomasti käydä katsomassa ja sitten keskiviikkona on edessä päivä Pompeiin raunioita tutkiessa sekä Vesuviuksen kraaterin katsastaminen. Tätä on jo odotettu :D

Lukunäyte: 0000, sivut 17-18
Hallidayn pääsiäismunasta kehittyi vähitellen kaupunkitarina ja munastajien hiipuvasta heimosta silkka pilkan kohde. Joka vuosi Hallidayn kuoleman vuosipäivänä uutisankkurit vitsailivat heidän jatkuvalla edistymättömyydellään. Ja joka vuosi lisää munastajia lopetti etsinnän varmoina siitä että Halliday oli tosiaan tehnyt munastaan mahdottoman löytää.
      Kului taas yksi vuosi.
      Ja toinenkin.
      Sitten, helmikuun 11. päivän iltana vuonna 2045, Tulostaulun yläriville ilmestyi erään hahmon nimi kaiken kansa nähtäväksi. Viiden pitkän vuoden jälkeen Kupariavain oli lopultakin löytynyt. Se oli löytänyt kahdeksantoistavuotias kakara, joka asui Oklahoma Cityn liepeillä sijaitsevalla parakkialueella.
      Se kakara olin minä.
      Kymmenet kirjat, sarjakuvat, elokuvat ja minisarjat ovat yrittäneet iskeä tarinaa siitä mitä sen jälkeen tapahtui, mutta kaikki ovat iskeneet kirveensä kivee. Niinpä minä haluan nyt korjata kertaheitolla kaikki väärinkäsitykset.

2 kommenttia:

 1. Oioi tää on kyllä pyörinyt pitkään omallakin lukulistalla! Ja Star Wars ja TSH viittaukset!!! Toivottavasti ehtisin vaikka vielä tänä kesänä tarttua tähän. :)

  Hirmu kivaa matkaa siulle Roomaan! Nauti! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti kannattaa lukea ja mielellään ennen elokuvan ilmestymistä! :D

   Kiitos (näin jälkikäteen)! :)

   Poista

Jaa mietteesi!