lauantai 4. huhtikuuta 2015

Glass Houses - Rachel Caine

Nimi: Glass Houses
Trilogia/sarja: The Morganville Vampires, #1
Kirjailija: Rachel Caine
Kustantaja: Signet
Julkaisuvuosi: 2006
Sivuja: 239 englanninkielisessä e-kirjassa
Luettavaksi: Omasta hyllystä
Tähdet: ★★☆☆☆

Juonikuvaus: From the author of the popular Weather Warden series comes the debut of an exciting new series set in Morganville, Texas, where you would be well advised to avoid being out after dark.
      College freshman Claire Danvers has had enough of her nightmarish dorm situation. When Claire heads off-campus, the imposing old house where she finds a room may not be much better. Her new roommates don't show many signs of life, but they'll have Claire's back when the town's deepest secrets come crawling out, hungry for fresh blood. Will she be able to face the town's terror or will she drown like everyone else?

Ajatukseni: Jos olisin tutustunut tähän sarjaan kuusi vuotta sitten ensimmäisten vampyyrikirjojen joukossa, olisin pitänyt tästä aivan varmasti niin paljon enemmän. Nyt? Enpä lähtisi hirveästi hehkuttamaan.

Claire Danvers on 16-vuotias, ikäisekseen todella fiksu ja siksi yliopisto-opiskelija. Valitettavasti hänen vanhempansa eivät halua päästää tytärtään vielä niin nuorena kauan kotoa huippuyliopistoon, joten he panevat hänet Texasin Morganvillen takapajulaan collegeen ”kasvamaan” muutamaksi vuodeksi. Koulussa Claire joutuu heti julman kiusaamisen kohteeksi ja pian koulun queen bee uhkaa jo hänen henkeään. Kun Claire löytää kämppishakemuksen, hän vastaa siihen ja pyytää päästä jakamaan Glass House -talon kolmen muun nuoren kanssa. Claire saa tietää, että Morganville onkin vampyyrivetoinen kaupunki ja hän joutuu opettelemaan nyt uudet pelisäännöt uusien kämppistensä, Michaelin, Shanen ja Even avulla joutuen samalla varomaan yönpimeyttä ja jokaista uhkaavaa varjoa.

Ilmestyessään kymmenisen vuotta sitten Rachel Caine oli varmasti L.J. Smithin, Christopher Piken sekä muutaman muun nuorten aikuisten vampyyrikirjailijoiden joukossa kovassa huudossa. The Morganville Vampires on 15-osainen sarja, joka on saanut todella korkeita pisteytyksiä Goodreadsissä, joten voisi siis kuvitella tämän olevan aivan loistava, ainakin kun vauhtiin pääsee.

Minulle tämä sarja ensimmäisen osan perusteella tuntuu vähän siltä, että pitäisi lukea useampi osa ennen kuin voisin todella sanoa pitäväni tarinasta. En saanut tästä osasta hirveästi mitään irti, sillä tässä vasta esitellään Morganville ja sen säännöt sekä hahmot ja heidän tilanteensa. Kirjan ensimmäisen puolikkaan ajan tässä lähinnä pyöritellään peukaloita ja maalaillaan uhkaavia kuvia vampyyreistä, jotka vaanivat protagonistiamme ihan vain ilkeyttään.

En oikein osaa sanoa, pidinkö tästä kirjasta vai en. Cainen kirjoitus oli jotenkin niin persoonatonta, että se teki tämän lukemisesta kovin mekaanista. Tyyliin tekstiä vain luki eteenpäin, mutta en missään vaiheessa oikein tuntenut mitään lukiessani. En ole varma, pidänkö Clairesta tai muista hahmoista, sillä he kaikki olivat niin kliseisiä ilman mitään omalaatuisuutta. On kaksi über komeaa jätkää, on ”erilaisuuteen” pyrkivä goottityttö ja on Claire, superfiksu, mitäänsanomaton päähenkilö, joka saa kuitenkin kaikkein komeimman jätkän.

Oli tässä ihan jänniä juttuja meneillään ja muutamien hahmojen kohtalot kiinnostavat minua nyt aidosti. Myös miljöö oli aika jees. Pelkästään sarjan nimi, The Morganville Vampires, tuo mieleeni oikein kunnon perus texasilaisen tuppukylän, jossa jokainen hahmo vääntää oikein syvän etelän aksenttia ja siitä minä pidin. Jotenkin tuo tapahtumaympäristö oli niin hupaisa, että se teki siitä kiinnostavan.

Kenties ilmestyessään tämä kirja tosiaankin oli vaikuttava ja teinivampyyrit uutuudenviehätyksissään saivat niin monet ihmiset tarttumaan tähän sarjaan, mutta nykypäivänä vampyyrit on jo niin nähty että tarina henki vain silkkaa kliseisyyttä.

Kiinnostavaa sinänsä kuitenkin on, että haluaisin ihan mielenkiinnosta lukea jatko-osankin ihan vain nähdäkseen, että olisiko tällä sarjalla kenties sittenkin vielä toivoa parempaan. Ainakin vaikuttaisi sarja vain paranevan, joten toivo elää!

Lukunäyte: Chapter Two
You’re sure he’s not a vampire?” Claire said. ”I’ve seen movies. They’re sneaky.” She was kidding. Eve didn’t smile.
      ”Oh, pretty sure. For one thing, he eats Shane’s chilli, which, God knows, has enough garlic to explode a dozen high-quality Dracs. And I made him touch a cross once.” Eve took a big swallow of her Coke.
      ”You -- what? Made him?”
      ”Well, sure, yeah. I mean, a girl can’t be too careful, especially around here.” Claire must have looked blank, because Eve did the eye-roll thing again. It was her favourite expression, Claire was sure. ”In Morganville? You know?”
      ”What about it?”
      ”You mean you don’t know? How can you not know?” Eve set her can down and got up to her knees, leaning elbows on the coffee table. She looked earnest under the thick make-up. Her eyes were dark brown, edged with gold. ”Morganville’s full of vampires.”
      Claire laughed.
      Eve didn’t. She just kept staring.
      ”Um… you’re kidding?”

The Morganville Vampires –sarja
    0.5 The First Day of the Rest of Your Life (2007)
Glass Houses (2006)
    1.4 Eve's Diary
    1.5 Amelie's story (2010)
The Dead Girls' Dance (2007)
    2.6 Grudge (2012)
Midnight Alley (2007)
Feast of Fools (2008)
    4.5 Dead Man Stalking (2010)
Lords of Misrule (2008)
Carpe Corpus (2009)
    6.5 All Hallows (2009)
Fade Out (2009)
    7.5 Worth Living For
Kiss of Death (2010)
Ghost Town (2010)
    9.5 Drama Queen's Last Dance
Bite Club (2011)
    10.5 Automatic
Last Breath (2011)
Black Dawn (2012)
    12.5 Dark Rides (2012)
Bitter Blood (2012)
Fall of Night (2012)
Daylighters (2013)
    15.5 Whisper in the Dark

2 kommenttia:

  1. En tiedä tästä sarjasta sen enempää, mutta kirjottamasi perusteella voisi tosiaan kuvitella, että sarja paranisi jatko-osien myötä sillä kyseessä ei ole näköjään ole se lyhyin mahdollinen sarja :D Vampyyri jutut ovat muuten tosiaan aika nähty ja itse nykyään ennemmin välttelen niitä kuin luen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen nähnyt tämän putkahtelevan vuosien varrella muutamia kertoja esiin, mutta itse kiinnostuin tästä vasta kun Amazonilta ilmaiseksi latasin joitakin kuukausia sitten. Tämän sarjan rönsyilevä pituus on yksi niistä syistä, miksi en koskaan liiemmin tästä kiinnostunutkaan... Mutta eipä tässä, joskus joskus jatko-osat alennuksesta (tai ilmaiseksi) saan, mikäs siinä, voisihan nekin lukaista :D

      Poista

Jaa mietteesi!