keskiviikko 31. tammikuuta 2018

Beauty Queens - Libba Bray

Nimi: Beauty Queens
Kirjailija: Libba Bray
Kustantaja: Scholastic Press
Julkaisuvuosi: 2011
Sivuja: 405 englanninkielisessä e-kirjassa
Luettavaksi: Omasta hyllystä
Tähdet: ★★★★☆

Juonikuvaus: The fifty contestants in the Miss Teen Dream pageant thought this was going to be a fun trip to the beach, where they could parade in their state-appropriate costumes and compete in front of the cameras. But sadly, their airplane had another idea crashing on a desert island and leaving the survivors stranded with little food, little water, and practically no eyeliner.
      What's a beauty queen to do? Continue to practice for the talent portion of the program--or wrestle snakes to the ground? Get a perfect tan--or learn to run wild? And what should happen when the sexy pirates show up?
      Welcome to the heart of non-exfoliated darkness. Your tour guide? None other than Libba Bray, the hilarious, sensational, Printz Award-winning author of A Great and Terrible Beauty and Going Bovine. The result is a novel that will make you laugh, make you think, and make you never see beauty the same way again.

Ajatukseni: Beauty Queens aloitti vuoden 2018 hyvällä nuotilla naurattaen hulvattomuudellaan ja vaikutti satiirillaan.

Näillä tytöillä on monia syitä osallistua Miss Teen Dream –kauneuskilpailuun: yksi osallistui äitinsä painostamana, toinen todistaakseen olevansa transsukupuolisena aivan yhtä paljon nainen kuin muutkin osallistujat, kolmas saadakseen stipendin huippuyliopistoon ja neljäs päättääkseen koko kauneuskilpailuperinteen. Mutta entä kun näiden tyttöjen lentokone joutuu tekemään haaksirikon näennaisesti autiolle saarelle ja he joutuvat selviytymään omine avuineen pelastusta odottaakseen? Ihan kuin se ei olisi ollut jo riittävän haastavaa, tytöt eivät tiedä olevansa pelinappuloita kansainvälisessä poliittisessa salajuonittelussa, jossa heidän henkensä vaakakupissa on valtava määrä rahaa ja valtaa.

Libba Bray on minulle jo varsin tuttu kirjailija; olen ennen tätä teosta lukenut häneltä neljä kirjaa ja pitänyt niistä kaikista joko paljon tai valtavasti (Rebel Angels on edelleen yksi parhaista lukemistani jatko-osista). Myös hänen kirjoituksensa ihastuttaa minua kovasti, sillä se sopii kirjan aikakauteen ja teemoihin niin osuvasti, luoden hyvin autenttisen tunnelman. Luotan siis Brayhin kirjailijana ja uskon hänen kykyynsä toimittaa minulle hyvä tarina.

Beauty Queens on hyvin erilainen muista lukemistani Brayn teoksista. Se on täynnä mustaa huumoria, satiiria ja yhteiskuntakritiikkiä, samoin kuin nokkelaa dialogia, älyttömiä tilanteita ja yllättävänkin syvällistä pohdintaa sukupuolirooleista ja tavastamme lokeroida ihmisiä pelkästä ulkoisesta olomuodosta tekemiemme johtopäätöksien perusteella.

Kuuntelin osan tästä kirjasta äänikirjana, kuten minulla joskus tapana on esim. lenkille lähtiessäni. Äänikirja löytyi ilokseni kirjastosta, joten pääsin jatkamaan sähköisestä muodosta äänikirjaan ulkoillessani ja taas päin vastoin kotiin päästyäni. Voisin melkein sanoa, että tämä tarina kannattaa kokea äänikirjana; lukija teki hienoa työtä niin monen kertojanäänen sekä lukujen sekaan kirjoitettujen muistiinpanojen vangitsemisessa. Lisäksi kirjoituksen satiirinen sävy tuli paremmin esille äänikirjassa, sillä lukijan muutokset äänensävyissä, aksenteissa ja artikuloinnissa korostivat sitä. Jos siis löydät tämän teoksen äänikirjana, ota se kuunteluun, sillä se kannattaa!

Aluksi minun oli vähän vaikea päästä selville hahmoista. Koska kirja kerrotaan niin monen hahmon näkökulmasta, menin sekaisin, kuka nyt oli kukakin ja mitä osavaltiota he kauneuskilpailussa edustivat. Mutta kun heidän nimensä oppi muistamaan ja persoonallisuutensa tunnistamaan, muuttui lukeminen paljon helpommaksi. Annan Braylle kiitosta näin värikkään ja persoonallisen hahmokaartin luonnissa.

Beauty Queens ei välttämättä äkkiseltään vaikuta kovinkaan mielenkiintoiselta, mutta se on silti ehdottomasti lukemisen arvoinen teos! Kirja kannattaa jo heti kättelyssä ottaa huumorilla, sillä kieli poskessa se on kirjoitettu. Suosittelen tätä teosta!

3 kommenttia:

 1. En tiedä mitä läppärini oikein sekoilee, joten älä välitä jos kommenttini näkyy kahdesti...

  Eli siis piti sanoa, että tämä täytyy laittaa ehdottomasti lukulistalle! Saatan hyvinkin pitää tasta ja joskus sitä tahtoo vain hyvät naurut ;'D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa lukea! Suosittelen äänikirjaa perinteisen edelle, sillä ne pätkät, jotka tätä kuuntelin, osoittautuivat loistaviksi! Lukija teki hienoa työtä tarinan kertomisessa.

   Poista
 2. Hei,
  Anteeksi, mutta vain kertoakseni, että olemme paikkakunnan yhteiskunta ja tarjoamme rahalainoja kaikille vakaville ja rehellisille ihmisille liiketoiminnan laajentamiseksi tai ostokseksi. Korko on 3% vuodessa.
  Lisätietoja ota meihin yhteyttä sähköpostitse.

  Sähköposti: simondurochefort@gmail.com

  VastaaPoista

Jaa mietteesi!