sunnuntai 7. tammikuuta 2018

Salamavaras - Rick Riordan

Nimi: Salamavaras
Alkuteos: The Lightning Thief
Trilogia/sarja: Percy Jackson, #1
Kirjailija: Rick Riordan
Kääntäjä: Ilkka Rekiaro
Julkaisuvuosi: 2005 (suomeksi 2008, Otava)
Sivuja: 367 suomenkielisessä kovakantisessa
Luettavaksi: Kirjastosta
Tähdet: ★★★★

Juonikuvaus: Mitä jos kuulisit olevasi Olympoksen jumalan puoliverinen jälkeläinen? Percy Jacksonin elämästä on leikki kaukana, kun antiikin jumalat, sankarit ja hirviöt muuttuvat todeksi…
      Me emme ole tyhmiä, Percy Jackson. Oli vain ajan kysymys milloin saisimme tietää, kuka sinä olet.” Mistä matikanope oikein puhuu? Se mitä newyorkilaiselle Percy Jacksonille tapahtuu kesken luokkaretken, on jotain ihan pimeää. Hän saa kannoilleen Kreikan mytologian pelottavimman hirviön ja päätyy Puoliveristen leirille, jossa häntä odottaa suuri tehtävä. Percyllä on kymmenen päivää aikaa etsiä ylijumala Zeuksen mestarisalama ja estää ihmiskunnan tuhoisin sota. Ilman itsepäistä Annabethia ja satyyri Groveria Percyllä ei ole toivoa. Sillä yksikään etsijä ei ole palannut elävänä retkeltään.

Ajatukseni: Luin tämän sarjan ensimmäisen kerran vuonna 2010, kun elokuvan trailerin huomasin. Olen useita kertoja pyöritellyt mielessäni uusintalukua ja vihdoinkin sen tein. Ihania nämä Jacksonit!

Percy Jackson on 12-vuotias poika, joka on vuosittain joutunut vaihtamaan kouluja jouduttuaan aina mitä eriskummallisimpiin vaikeuksiin. Hänen ylivilkas luonteensa, keskittymis- ja lukivaikeudet tekevät elämästä vaikeaa, eikä hänen oloaan paranna tieto siitä, että hänen äitinsä kärsii poikansa vaikeuksien vuoksi. Eräänä iltana Percylle paljastuu jotain häkellyttävää: hänen isänsä on kreikkalainen jumala, ja hänen täytyy paeta henkensä edestä Puoliveristen leirille. Percyä syytetään erään väkevän aseen varastamisesta, joka saattaa sytyttää jumalten välille niin suuren sodan, ettei vastaavaa ole kuunaan nähty. Percyllä ole muuta vaihtoehtoa kuin lähteä etsintäretkelle kumppaniensa Annabethin ja Groverin kanssa ja palauttaa tuo varastettu ase oikealle omistajalleen ennen kesäpäivänseisausta.

Nämä kirjat ovat ikuisia suosikkejani. Kreikkalainen mytologia on aina ollut lähellä sydäntäni ja tapa, jolla Riordan nivoo sen yhteen nykykulttuurin on hupaisaa ja jännittävää luettavaa.

Percy ja Annabeth ovat yksiä kaikkien aikojen suosikkihahmojani. Percy on hauska, vähän kömpelö ja harkitsematon toimissaan, mihin Annabethin älykkyys ja tilanteenlukutaito tuo tasapainoa, tehden heistä todella tehokkaan kaksikon seikkailussa Amerikan halki. Grover taasen oli aivan yhtä hömelö, mitä muistinkin. Minua hymyilytti hänen toilailunsa, etenkin kun tiesin, miten paljon hänkin kehittyy sarjan aikana. Nämä hahmot ovat todellista kultaa.

Oli mielenkiintoista huomata näin toisella lukukerralla varttuneemmin silmin, kuinka paljon vakavia aiheita Riordan käsittelee. Grover, satyyri, on todellinen ympäristöaktivisti ja sanoo painavaa asiaa ihmisten tavasta tuhota luontoa, ja najadit, makeanvedenneidot, harmittelevat saastetta joissa ja merissä. Nuortenkirjan ”leimasta” huolimatta Riordan on onnistunut sisällyttämään hykerryttävään seikkailuunsa myös oikeasti relevanttia ja painavaa asiaa.

Elokuva oli minulle niin karvas pettymys, etten ole kyennyt katsomaan sitä toistamiseen. Toisen osan katsoin vasta vuoden päästä sen ilmestymisestä, sillä olin täysin menettänyt kaiken toivon sen suhteen. Ainoa asia, mitä silloin kykenin ajattelemaan, oli miksi. Miksi käsikirjoitus oli sellainen? Miksi näyttelijät olivat parikymppisiä? Miksi perusjuoni pilattiin niin totaaliseksi? Miksi kaikki se potentiaali 'seuraavasta Harry Potterista' heivattiin ikkunasta niin perusteellisesti? En. Pysty. Käsittämään.

Tämä sarja on minulle rakas, mutta elokuvat voidaan nakata menemään. Oli niin kiva palata taas näiden tuttujen kirjojen ja taatun viihteen pariin. Percy Jacksonit ovat niin helppoja ja nopealukuisia, että niiden läpi lentää aivan hetkessä, joten ne sopivat täydellisesti kiireen keskelle tuomaan sen hetken helpotuksen. Huono puoli toki on se, että näihin koukuttuu niin armottomasti, ettei voi olla hakematta seuraavia osia kirjastosta, jotta pääsisi jatkamaan Percyn ja kumppaneiden seikkailujen parissa. Oh well.

Oletko jo tutustunut tähän sarjaan? Ai et? No uuden vuoden kunniaksi on hyvä aloittaa! Percy Jackson on sen arvoista.

Percy Jackson –sarja
The Lightning Thief | Salamavaras (2005/2008)
    4.5 Percy Jackson and the Sword of Hades (2009)

6 kommenttia:

 1. Olen aikonut lukea Riordanin tuotantoo jo pitkän aikaa, mutta en ole ainakaan vielä päässyt niihin käsiksi. Salanavaras tosin odottaa jo lukuvuoroaan kirjapinossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa tutustua! Nämä ovat todella nopealukuisia ja viihdyttäviä, joten hyvänä päivänä saattaa lentää läpi parikin teosta :)

   Poista
 2. Minuakin harmitti elokuvassa, kuinka sitä oli muokattu niin paljon ja kuinka hahmot olivat parikymppisiä. Kirjat olivat joskus lemppareitani, varsinkin se maailma ja huumori :) Pari vuotta sitten luin ensimmäiset osat uudelleen, ja aloin vähän miettimään, kuinka epärealistista esimerkiksi on, että kaksitoistavuotiaat lähetetään pelastaman maailmaa ilman mitään kunnollista apua ja toinen ilman mitään koulutusta. Suomennoksetkin ovat välillä hiukan outoja. Veljeni yrittää saada minua lukemaan Magnus Chase -sarjaa, pitäisi kokeilla, jos vain ehtisin... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen muuten ihan samaa mieltä, että on tosi epärealistista että 12-vuotiaat kersat vaeltelee pitkin Amerikan maita ja mantuja, mutta sehän se näissä nuortenkirjoissa on pointtina: esiteinit ovat sankareita ja tekevät asioita, jotka eivät tosimaailmassa about koskaan toimisi :D Tämän osan suomennos oli minustakin vielä vähän kömpelö, mutta Hirviöidenmeressä se oli minusta jo luonnollisempaa. Percyt vaativat rationaalisen ajattelun narikkaan heittoa, mutta ah niin ihania kirjoja nämä silti ovat ♥

   Poista
 3. Itse katsoin silloin sen elokuvan ensin, koska sain sen joskus aikoja sitten lahjaksi, enkä ollut koskaan edes kuullut kirjoista ja silloin pidin elokuvasta. Ei ehkä ollut paras elokuva ikinä, mutta erittäin viihdyttävä että katsoin sen useaan kertaan. Nyt sitten pari vuotta sitten otin ensimmäisen kirjan käteeni ja luin sen ja järkytyin miten huono se elokuva on kirjaan verrattun.a 😅 Eli toisin sanoen jos ajattelee sen elokuvan erillisenä teoksena, se on ihan hyvä, mutta täysi fail jos on lukenut ne kirjat! Itse rakastan noita kirjoja <3 Hahmojen kehitys kaikien kirjojen aikana on ihana seurata

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voin kuvitella, että noin päin elokuva olisikin voinut olla varsin hyvä. Minulla valitettavasti homma meni vain toisin päin ja siksi elokuva on jäänyt mieleeni aivan järkyttävän surkeana tekeleenä :D Nämä kirjat ovat kyllä aivan mahtavia, kahdesti olen lukenut ja molemmilla kerroilla pidin aivan valtavasti! PJ:t kuuluvat suosikkisarjojeni joukkoon ♥

   Poista

Jaa mietteesi!