torstai 9. marraskuuta 2017

Kertausta viime kuukausista – mitä oikein tapahtui?

No niin, nyt kun olen vihdoin taas aktiivinen täällä blogin puolella, haluan kertoa mitä tapahtui. Miksi katosin bittiavaruudesta? Miksi blogi vaipui niin syvään horrokseen ilman varoituksen sanaa? Dafuq happened?

Minulla on keväästä asti ollut todella väsynyt olo ja vaikeuksia keskittyä mihinkään. En ole nukkunut kunnolla, olen ollut todella stressaantunut ja henkisesti loppuun kulunut. Tuntui niin absurdilta menettää kaikki kiinnostus sellaista harrastusta kohtaan, joka on tuonut minulle vain iloa ja toiminut stressin lievittäjänä. Kirjat jäivät lukematta ja blogi hyytyi kokonaan. Ei vain jaksanut tai pystynyt.

Tämä kaikki paheni nyt syksyllä. Yliopiston ja kandivuoden alettua minun olisi pitänyt olla todella keskittynyt ja tehdä hulluna asioita, mutta siihen kuitenkaan kykenemättä. Olin aivan järkyttävän väsynyt huolimatta siitä, miten paljon nukuin, mieliala oli ihan pohjalukemissa ja pienenkin fyysisen työn tekeminen tuntui aivan ylivoimaiselta. Tenttikirjat kasautuivat yöpöydälle, mutta mihinkään niistä en jaksanut koskea. En kyennyt keskittymään mihinkään. Aloin jäämään enemmän ja enemmän jälkeen aikataulustani, mikä oli omiaan lisäämään huonoa fiilistä ja stressiä.

Vihdoinkin lokakuussa tulin siihen pisteeseen, että jouduin myöntämään itselleni ettei tämä ole enää normaalia. Vaikka siihen mennessä olin lähinnä syyttänyt itseäni ja ajatellut tekeväni itse jotain väärin, jouduin vihdoin harkitsemaan toista vaihtoehtoa. Häikkää terveydessä. Ei tämä olotilani voinut olla oikeasti normaali, sillä fiilis ja jaksaminen olivat niin pohjalukemissa. En minä ennen ole tällainen ollut. Menin sitten vihdoin lääkäriin ja otettiin verikokeet, joissa mitattiin kaikennäköisiä arvoja aina kilpirauhasesta hormoonitoimintaan. Viikon päästä sain tulokset, ja vastaus yllätti. Ja huojensi.

B12-vitamiinin puutos. Lääkäri totesi, että sen perusteella, mitä olen olotilastani kertonut, oireet selittyvät hyvin. Väsymystä, uupumusta, apatiaa, tarkkaavaisuushäiriöitä, univaikeuksia, lihaskipua... check, check, check. Todennäköisesti alkanut silloin viime keväänä, kun fiilis alkoi tehdä mahalaskua. Ohjeeksi annettiin ostaa puhdas B12-vitamiinivalmiste, vetää pilleriä poskeen kuukauden parin ajan ja tulla sitten kontrolliin. Seuraavaksi täytyy selvittää, onko minulla mahdollisesti jokin imeytymishäiriö, kun puutostila on tullut.

Olen nyt nelisen viikkoa syönyt vitamiinivalmistetta purkista enkä voi edes uskoa, millainen muutos vointiini on tullut. Eroa kuin yöllä ja päivällä. Vaikeaa näin muutamaa viikkoa myöhemmin edes käsittää, miten joku B12-vitamiinin puutos on vaikuttanut minuun niin suuresti. Olen oikeasti huojentunut, että oireilleni oli jokin oikea syy. Eniten minua hirvitti, että se loppuun kulutettu fiilis olisi ollut uusi normaalitilani. Että kaiken kiinnostuksen lopahtaminen lähes kaikkea kohtaan olisi ollut uusi todellisuuteni. Hieman harmittaa, että niin kauan pistin oireet omaksi syykseni enkä mennyt lääkäriin aikaisemmin, mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan.

Mikäli nykyinen olotilani on yhtään indikaattorina sille, onko purkista syötävä valmiste auttanut, olen 110% varma vastauksen olevan kyllä. Olen jälleen aivan hullun motivoitunut ja energinen. Pystyn taas istumaan alas kirjan kanssa ja keskittyä lukemaani. Olen viimeisten kahden viikon aikana lukenut neljä kirjaa, mikä on enemmän mitä viimeisten kahdeksan kuukauden aikana yhteensä. Olen taas innostunut opiskelusta ja kandin suunnittelu etenee hienosti. Pystyn taas nukkumaan kunnolla, en ole pienen fyysisen rasituksen jälkeen enää ihan kipeänä ja mikä parasta, tunnen oloni yksinkertaisesti vain hyväksi.

Joten siinäpä se. Tässä on syy, miksi blogini ja lukuharrastukseni lähes tulkoon kuolivat pois ja miksi katosin bittiavaruudesta. Tässä myös syy, miksi olen aktivoitunut jälleen. Sikäli harmittaa, että tämä vuosi on mennyt niin monella tavalla hukkaan, mutta ei sitä auta nyt murehtia. Täytyy vain panostaa tulevaisuudessa kahta kauheammin.

Yritän nyt postailla tämän vuoden aikana kertyneitä rästipostauksia ja päästä jälleen jonkilaiseen rytmiin täällä blogin puolella. Sääli, että viidentenä vuotenaan blogi koki tällaisen kolauksen, mutta asialle en voi enää mitään. Toivottavasti kuudes vuosi on sitten parempi. Ja näilllä näkymin se tulee olemaan aivan erinomainen. Paljon kaikenlaista edessä.

Innostuin muutama päivä sitten tekemään kirjatilauksen ensimmäisen kerran pitkään aikaa ja luulenpa tekeväni siitä postauksen tänne blogin puolelle. Lisäksi olen käynyt kirjastosta hakemassa pinon kirjoja luettavaksi. Aaaaaaa, tuntuu niin hyvältä palata taas rakkaan harrastuksen pariin!

Lukupinoa loppuvuodelle.

Tällaista on siis kuulunut tänne minun suuntaani. Mitä sinulle kuuluu? :)

14 kommenttia:

 1. Hui miten jokin yksittäinen vitamiininpuutos voi vaikuttaa. Minulla se oli aikoinaan kilpirauhasen vajaatoiminta, nukuin vain aina. Kävin töissä ja lopun ajan nukuin. Siihen sitten sain tyroksiinihoidon, jota on pakko syödä loppuelämä, jollei jotakin energistä ihmettä tapahdu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun voit paremmin ja elämänhalu on palannut takaisin.

   Poista
  2. Sanopa muuta. Sillä on ollut aivan ällistyttävän iso vaikutus minuun, mutta onneksi oloni on nyt alkanut parantua. Kilpirauhasen vajaatoimintaa minullakin epäiltiin, sillä oireet ovat näissä kuulemma aika samanlaisia.

   Kiitos :)

   Poista
 2. Voimia sinulle! Hyvä että asian syy selvisi ja sait siihen apua! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Nyt on olo palautunut aikalailla normaaliksi ja sitä myöten taas hyväksi :)

   Poista
 3. Onneksi menit lopulta selvittämään, mistä on kyse. Väsymystä, vetämättömyyttä jne. on joskus vaikea tunnistaa oikeasti merkiksi sairaudesta, kun kai meidät on ohjelmoitu ajattelemaan, että se on laiskuutta. (Jossa ei sinänsä ole minusta mitään vikaa, mutta sairaudet ja puutostilat täytyy tietenkin hoitaa!)

  Tsemppiä syksyyn ja paljon lukemisen iloa ja energiaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hieman kyllä joo harmittaa, että näin kauan meni ennen kuin lääkärille menin. Uskottelin vain itselleni, että tämä on tavalla tai toisella omaa aikaansaannostani. Helpotti kuitenkin kuulla, että ihan oikea syy oloni takana oli. Kiitos! :)

   Poista
 4. Mulla oli just tollasia samanlaisia oireita kun kilpparin vajaatoiminta todettiin. Väsytti ihan hulluna enkä jaksanu tehdä yhtään mitään. Voin siis oikeesti ymmärtää, miten väsyny oot varmasti ollu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niiiin ja lisäksi piti viel sanoa, että löysin sun blogis kesällä ja mietin vähän sillon että päivitteletkö enään. Jäin seuraamaan koska oot lukenu just sellasta kirjallisuutta joka muakin kiinnostaa. Ihana huomata että blogi jatkuu!! :)

   Poista
  2. Kilpirauhasen vajaatoimintaa minullakin ensiksi epäiltiin, sillä oireet ovat kuulemma melko samanlaisia. Se väsymys oli jotain sellaista, että tuntui kuin aina olisi ollut vähintään 24h hereillä eikä se väistynyt millään. Uuvutti olla niin väsynyt :\ Ihanaa, että jäit seurailemaan blogia. Nyt on tarkoitus taas aktivoitua täällä kunnolla ja minulla alkaakin arviot kasautua :D

   Poista
 5. Mukava kuulla, että syy selvisi ja terveytesi on parempaan päin! Ja mahtavaa kun lukuinto palasi, se on sitten mahtava tunne. Pinosi näyttää kiinnostavalta, Caraval on ainut jonka olen lukenut ja se oli ihan ok :) Ja Se, kylmät väreet iskevät aina kun luen tai ajattelenkin kirjaa :'DD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuntuu kyllä niin hienolta olla taas innostunut asioista, eikä vähiten kirjoista. Tätä tunnetta on kyllä ollut niin ikävä <3

   Sain Sen loppuun viime yönä ja vau :D Vetää aika sanattomaksi tuo tiiliskivi. Tykkäsin kovasti! Odotan mielenkiinnolla mitä siitä sanot :D

   Poista
 6. Mahtavaa, että olet takaisin! :) Sun postauksia onkin ollut jo vähän ikävä :D Oon nimittäin saanut sulta ihan tosi monta hyvää kirjaa tbr-listalle tässä parin viime vuoden aikana! Ja hyvä että sait selville mikä sulla on ja vielä tepsivän valmisteen mikä auttaa oloon! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Blogi koki tässä oloni mukana pienoisen kolauksen, mutta tärkeintä on että nyt taas pääsen päivittelyn makuun. Odotan innolla pääseväni kirjoittelemaan taas arvioita!

   Poista

Jaa mietteesi!