torstai 30. marraskuuta 2017

Warcross - Marie Lu

Nimi: Warcross
Trilogia/sarja: Warcross, #1
Kirjailija: Marie Lu
Kustantaja: G.P. Putnam's Sons
Julkaisuvuosi: 2017
Sivuja: 416 englanninkielisessä e-kirjassa
Luettavaksi: Omasta hyllystä
Tähdet: ★★★★★

Juonikuvaus: For the millions who log in every day, Warcross isn’t just a game—it’s a way of life. The obsession started ten years ago and its fan base now spans the globe, some eager to escape from reality and others hoping to make a profit. Struggling to make ends meet, teenage hacker Emika Chen works as a bounty hunter, tracking down players who bet on the game illegally. But the bounty hunting world is a competitive one, and survival has not been easy. Needing to make some quick cash, Emika takes a risk and hacks into the opening game of the international Warcross Championships—only to accidentally glitch herself into the action and become an overnight sensation.
      Convinced she’s going to be arrested, Emika is shocked when instead she gets a call from the game’s creator, the elusive young billionaire Hideo Tanaka, with an irresistible offer. He needs a spy on the inside of this year’s tournament in order to uncover a security problem . . . and he wants Emika for the job. With no time to lose, Emika’s whisked off to Tokyo and thrust into a world of fame and fortune that she’s only dreamed of. But soon her investigation uncovers a sinister plot, with major consequences for the entire Warcross empire.

Ajatukseni: Warcross oli huikea 4.5 tähden lukukokemus.

Maailman on valloittanut nuoren japanilaiskeksijän Hideo Tanakan Warcross-simulaatiopeli, joka antaa ihmisille mahdollisuuden irroittautua arjesta, asettaa lasit nenälleen ja heittäytyä hurjaan virtuaalitodellisuuteen. Emika Chen on teini, joka päivisin tienaa elantonsa metsästämällä kiinni poliisin etsintäkuuluttamia rikollisia, ja iltaisin kaikkien muiden lailla laittaa Warcross-lasit silmilleen seuratakseen Warcrossin turnajaisia. Eräänä iltana hän tekee jotain, mikä laittaa hänet kartalle ei vain kaikkien Warcorss-katsojien ja pelaajien, mutta myös itsensä Hideo Tanakan edessä. Emika saa Hideolta vastustamattoman tarjouksen: osallistua peleihin Hideon vakoojana selvittääkseen, kuka hakkeroi läpäisemättömäksi tituleeratut pelin suojaukset.

Marie Lu on minulle tuttu loistavasta dystopisesta Legend-trilogiasta sekä vaihtoehtoishistorialliseen renessanssiin sijoittuvasta The Young Elites -teoksesta. Olen pitänyt jokaisesta lukemastani Lun kirjasta eikä tämä uusin teos ole lainkaan poikkeus tuossa seurassa; Warcross oli alusta loppuun kiinnostava, nopeatempoinen ja jännittävä viihdepommi.

Kun sanon, että Warcross on sullottu täyteen kliseitä kliseen perään en tarkoita sitä ollenkaan pahalla – ei, tarkoitan sitä hyvällä koko sydämeni pohjasta. Yleensähän kliseet ovat suuri heikkous tarinoissa, mutta tämän teoksen tapauksessa ne toimivat niin hyvin. Maailma on hyvin nähty, mutta virtuaalitodellisuus ei koskaan tule vanhenemaan minulle yhtenä jännittävimpänä tapahtumaympäristönä.

Tämäntyyppiset teknotrillerit vetoavat minuun suunnattomasti. Simulaatiopelit ja virtuaalitodellisuus ovat huikeita tapahtumaympäristöjä, sillä ne tarjoavat loputtoman määrän mahdollisuuksia, joissa vain kirjailijan mielikuvitus on rajana. Warcrossin maailma muistuttaa Ernest Clinen Ready Player Onea. Pelaajat linkittyvät pelin maailmaan, jossa voi tehdä käytännössä mitä vain ja tuntuu aivan yhtä todelliselta kuin reaalimaailmakin. Kirjan ihmisille se on muutakin kuin vain peli; se on mahdollisuus.

Warcrossin hahmokaarti on laaja ja vivahteikas; kiinalais-amerikkalaisella Emikalla on sateenkaaren värinen tukka ja käsivarsi tatuointien peitossa, Hideo Tanaka japanilainen, Hammie on latino, Asher, Emikan Warcross-pelin tiimin johtaja, on pyörätuolissa, vihjailua kahden mieshahmon romanttisesta suhteesta... En edes muista milloin viimeksi olen lukenut näin laajasta hahmokirjosta. Se on piristävää, ja tuo hienosti esille, kuinka Warcross-peli yhdistää ihmisiä kaikista taustoista.

Osasin sikäli arvata sen koukun, joka lopussa lukijoille tarjoillaan, mutta sehän ei haitannut pätkääkään. Loppu jäi sen verran hykerryttävään kohtaan, etten oikeasti millään malttaisi odottaa, mitä tuleman pitää. En etenkään ERÄÄN HAHMON osalta.

Tietääkseni tämän on tarkoitus olla kaksiosainen sarja, joten seuraava osa tulee olemaan myös viimeinen. Piristävä tieto, sillä se tarkoittaa, että minun täytyy odottaa ”vain” vuosi saadakseni tietää, kuinka kaikki päättyy. Huoh.

Lukunäyte: Chapter 1
It's too damn cold of a day to be out on a hunt.
      I shiver, tug my scarf up higher over my mounth, and wipe a few snowflakes from my ashes. Then I slam my boot down on my electric skateboard. The board is old and used, like everything else I own, its blue paint almost entirely scraped off to reveal cheap silver plastic underneath – but it's not dead yer, and when I push my heel down harder, it finally responds, jerking me forward as I squeeze between two rows of cars. My bright, rainbow-dyed hair whips across my face.
      ”Hey!” a driver yells as I maneuver past his car. I glance over my shoulder to see him waving a fist at me through his open window. ”You almost clipped me!”
      I just turn around and ignore him. Usually, I'm a nicer person than this – or, at least, I would have shouted an apology. But this morning, I'd woken up to a yellow paper taped to the door or my apartment, its words printed in the largest font you can imagine.

      72 HOURS TO PAY OR VACATE

      Translation: I'm almost three months behind on my rent. So, unless I can get my hands on $3,450, I'll be homeless and in the streets by the end of the week.
      That'd put a damper on anyone's day.

Warcross –duologia
Warcross (2017)
2. osa (2018)

4 kommenttia:

  1. Hei ihan sika siistiä, että sain törmätä tähän siun blogissa. Laitoin tilauksen tulemaan nyt samana iltana, että saan kanssa luettua! Olen itse pelaaja, joten iskin heti silmäni tähän! Kiitos ^^

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienoa! Kirjailija itsekin on innokas pelaaja ja hän kuvaili tätä kirjaa oodina sekä itselleen, että muille peleistä ja pelaamisesta kiinnostuneille. Luulen siis, että saattaisit hyvinkin pitää tästä :D

      Ja mikäli et ole vielä lukenut, ota ihmeessä työn alle Ernest Clinen Ready Player One ;)

      Poista
    2. Oih kiitti kirjavinkkauksesta! Oma blogi on vähän kuollut töiden ja yliopiston takia, ja olenkin oikeastaan lukenut ainoastaan Murakamia, joka on aika raskasta luettavaa!

      Poista
    3. Mulla kävi vähän noin tänä vuonna, mutta enemmän terveyssyistä. Onneksi nyt on homma tasaantunut ja fiilis taas hyvä! :)

      Poista

Jaa mietteesi!