perjantai 2. maaliskuuta 2018

Uinuvat jättiläiset - Sylvain Neuvel

Nimi: Uinuvat jättiläiset
Alkuteos: Sleeping Giants
Trilogia/sarja: Themis-kansiot, #1
Kirjailija: Sylvain Neuvel
Kääntäjä: Juha Ahokas
Julkaisuvuosi: 2016 (suomeksi 2017, Like)
Sivuja: 350 omenkielisessä kovakantisessa
Luettavaksi: Kirjastosta
Tähdet: ★★★★☆

Juonikuvaus: Kun Rose-tyttö pyöräillessään putoaa syvään monttuun, maanpinnan alta paljastuu valtavia, metallisia ruumiinosia. Salainen tutkimusryhmä alkaa koota osia selvittääkseen niiden mysteerin, mutta tutkimukset keskeytyvät. Seitsemäntoista vuotta myöhemmin tutkijaksi opiskellut Rose kokoaa uuden tiimin ratkaisemaan muinaisten esineiden alkuperän, ja tutkimukset johtavat maapallon ulkopuolelle.

Ajatukseni: Ollaan vasta vuoden alussa, mutta tiedän jo nyt tämän trilogian nousevan koko vuoden suosikkien joukkoon. Avausosa oli vain niin hyvä.

11-vuotias Rose putoaa maanvajoamaan ja kun palolaitos saapuu hänet sieltä ylös nostamaan, tekevät he järisyttävän löydön: Rose istuu valtavan metallisen käden päällä. Seitsemäntoista vuotta myöhemmin tohtoriksi kouluttautunut Rose palkataa tutkimuus ei vain käden, mutta myös ympäri maailmaa löydettyjen vastaavanlaisten ruumiinosien mysteeriä. Heille selviää, että kyseessä on massiivinen metallinen robotti, joka ei ole voinut olla ihmisten rakentama. Rosen ja hänen tiiminsä tehtävänä on selvittää, kuka robotin rakensi ja ennen kaikkea, mikä on sen käyttötarkoitus.

Uinuvat jättiläiset livahti täysin tutkani ohitse viime vuoden puolella ja vasta nyt vuoden alussa tiedostuin sen olemassaolosta. Luin muutamia kovasti kehuvia arvioita teoksesta ja päätin lisätä sen 18-must-read-teosta vuodelle 2018-listalleni, että varmasti sen sitten myös lukisinkin. Ei mennyt aikaakaan kun kirjan sain käteeni ja aloitin.

Aluksi minulla oli vaikeuksia sopeutua kerrontatyyliin. Henkilökohtaisesti en ole mikään suurin päiväkirjamerkintöjen, kirjeiden, raporttien ja vastaavien kautta kerrotujen tarinoiden ystävä, sillä miellän, että ne eivät anna riittävän kattavaa kuvaa tapahtumista. Kun tämän teoksen aloitin, olin siis hieman pettynyt huomatessani, että koko tarina kerrottiin raporttien ja haastattelujen kautta. Usko meinasikin loppua jo alussa tuohon tyyliin, sillä en meinannut millään saada kiinni hahmojen persoonallisuuksista ja tapahtumista.

Mutta kun kunnolla vauhtiin pääsin, huomasin, että tuo kerrontaratkaisu oli erinomainen. Neuvel on onnistunut vangitsemaan värikkäitä persoonallisuuksia niinkin kapeaan narraatioon kuin haastattelu, mikä oli minulle todella suuri yllätys. Yllätyin, miten paljon opin tuntemaan näitä hahmoja ja kuinka heidän persoonallisuutensa pomppasivat esiin. Kuvailu oli todella eläväistä eikä minulla ollut mitään ongelmia nähdä mielessäni valtaisaa metallista robottia tai sen mysteeriä selvittäviä tieteilijöitä tai sotilaita.

Uinuvat jättiläiset on realistista scifiä. Lukiessani pohdin, että about näin kuvittelisin homman menevän, mikäli jotain tällaista oikeasti tapahtuisi. Pidin kovasti Neuvelin tavasta lähestyä tarinaa ja kuinka hän onnistui tekemään siitä sekä uskottavan menemättä liikaa yliampuvuuden puolelle. Tällaista scifiä minä tykkään lukea!

Kirjan loputtua olin niin vaikuttunut ja fiiliksissä, että varasin jatko-osan, Waking Gods, saman tien kirjastosta. En millään olisi malttanut odottaa maaliskuuhun suomennoksen ilmestystä, vaan minun oli aivan pakko päästä jatkamaan tarinassa heti.

Themis-kansiot –trilogia
Sleeping Giants | Uinuvat jättiläiset (2016/2017)
Waking Gods | Heräilevät jumalat (2017/2018)
Only Human (2018)

7 kommenttia:

 1. Tämä oli minulle sopiva kerrontatyyli, koska rakastan kirjeitä, raportteja ym. vastaavia tyylejä kirjallisuudessa. Tykkäsin myös aiheesta ja seuraava sarjan kirja on varattuna kirjaston varauslistalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulle tämä tyyli ei yleensä passaa, mutta poikkeuksia toki löytyy - tämä ollen yksi niistä. Itse asiassa mielestäni kerrontatyyli on lienee parasta antia tässä tarinassa! Toisen osan jo lukeneena voin sanoa, että oli ainakin minulle todella mieleen. En lainkaan ihmettele, mikäli vuoden paras kirja olisi minulle kyseessä!

   Poista
 2. Oi, pidän tästä suuresti. Hienosti kirjoitettu.:)

  VastaaPoista
 3. Hieno ja hyvin kuvainnollistava. :)

  VastaaPoista
 4. Hei,
  Anteeksi, mutta vain kertoakseni, että olemme paikkakunnan yhteiskunta ja tarjoamme rahalainoja kaikille vakaville ja rehellisille ihmisille liiketoiminnan laajentamiseksi tai ostokseksi. Korko on 3% vuodessa.
  Lisätietoja ota meihin yhteyttä sähköpostitse.

  Sähköposti: simondurochefort@gmail.com

  VastaaPoista

Jaa mietteesi!