sunnuntai 16. maaliskuuta 2014

Yhdentoista haaste

Marjatan kirjaelämykset -blogin Marjatta heitti minulle haasteen, johon myös vuosi sitten vastasin. Otan haasteen uudelleen vastaan, koska tähän oli kiva vastata. Kiitos Marjatta!

Pelisäännöt ovat seuraavat:
1. Jokaisen haastetun tulee kertoa 11 asiaa itsestään. 
2. Jokaisen haastetun tulee vastata 11 kysymykseen, jotka haastaja on valinnut.
3. Haastetun pitää keksiä 11 uutta kysymystä haastetuilleen. 
4. Haastetun tulee valita 11 bloggaajaa, joilla on alle 200 lukijaa.
5. Kerro, kuka sinut on haastanut ja kenet haastat. 
6. Eikä sitten takaisin haastamisia!

11 asiaa minusta:

1. Olen huono puhumaan itsestäni kiinnostavalla tavalla. Yleensä itsestäni puhuessani tuotan pelkkää tajunnanvirtaa, jossa ei ole päätä eikä häntää.

2. Olen suuri kahvin ystävä.

3. Pystyn parhaiten keskittymään lukemiseen, kirjoittamiseen, käsitöihin yms. yöllä, kun on hiljaista ja rauhallista. Jotenkin pääsen aina paremmin tekemisen makuun ja tunnelmaan.

4. Olen aina ollut fantasian ystävä. Ihan aina. Olen rakastanut läpi Star Warsit (kaipa lasketaan lähinnä scifiksi, mutta fantasian elementtejä myös löytyy), Taru Sormusten Herrasta -trilogian, Harry Potterit etc. eikä rakkauteni fantasiaan ole hävinnyt mihinkään. Sen sijaan himoan fantasiaa aina vain enemmän. Minusta on mahtavaa tutustua uuteen, erilaiseen maailmaan, jonka voin maalata mielessäni mieleisekseni, ja tavata hahmot, joihin voin hullaantua. Aragorn, olet edelleen elämäni rakkaus.

5. Lukiessani kiinnitän aina kovasti huomiota yksityiskohtiin ja (mahdollisiin) epäkohtiin. Suhtaudun lukemaani melkoisen analyyttisesti ja mietin lähes aina lukiessani, käykö jokin asia järkeen ja onko tämä nyt mahdollisesti tieteellisesti oikein vai ei. Se on vain tyylini lukea, sekä hyvässä että pahassa.

6. Unelma-ammattini on uskontohistorian sekä politiikan tutkija ja kirjailijan ammatti. Historia on aivan tajuttoman mielenkiintoista, samoin kuinka uskonnot ovat kautta vuosituhansien vaikuttaneet ihmisten ajattelutapoihin, kulttuurien syntyihin ja ohjanneet hyvin pitkälle sitä, millä tavalla historiaa on koskaan kirjoitettu. Olen sitä mieltä, että historiaa ei voi ymmärtää ellei ymmärrä myös uskontoja.

7. Minua kiinnostaa nimenomaan uskonnot, ei niinkään se uskonnollisuus. Itse en ole uskonnollinen (kaipa lähinnä agnostikko tai vastaavaa), joten varauksella puhun uskonnollisuudesta ihmisten kanssa. Siinä on nimittäin asia, josta harvemmin löytyy kaksi täysin yhtenevää mielipidettä. Kuten sanotaan, uskonasioista on vaikea lähteä kiistelemään. Minä kyselen, kyseenalaistan, analysoin ja kaivelen eivätkä kaikki välttämättä pidä siitä. Minä pidän kuitenkin uskonnoista – minusta ne ovat todella kiehtovia. Yksi lempiajanvietteistäni on keskustella uskonnoista ja niiden vaikutuksesta historiaan, nykypäivän tilanteisiin ja konflikteihin. Lisäksi kun mukaan heitetään politiikka ja maailmalla vallitsevat tilanteet, niin olen sataprosenttisesti mukana keskustelussa. Tällaisten keskusteluiden jälkeen onkin sitten tavallista mukavampi lukea hyvää fantasiaa.

8. Olen välillä hyvin epävarma, kuinka minun pitäisi tuoda oma kantani ilmi. Olen luonteeltani hyvin voimakastahtoinen ja minulla on vahvat mielipiteet asioista enkä sinänsä pelkää tuoda niitä esille. Pidän keskusteluista ja asiallisista väittelyistä. Mutta en halua koskaan kuitenkaan loukata ketään mielipiteilläni ja sanoillani. Esim. täällä blogissa kirjoitan välillä hyvinkin värikkäitä tekstejä, joissa mielipiteeni kulkevat laidasta laitaan, mutta aina joskus mietin, että ottaako joku nyt henkilökohtaisesti jonkun, mitä sanon. Sehän ei ole tarkoitukseni. Kirjoitan mielipiteeni vain minulle ominaisella tavalla, oli se sitten sarkasmilla, huumorilla, ylistyssanoin tai vaikka vain tajunnanvirtana. Se on vain tyylini eikä kenenkään tarvitse olla kanssani samaa mieltä tai pitää siitä. Silti mietin paljon, astunko jonkun varpaille.

9. Musiikki on minulle hyvin tärkeää. Musiikkimakuni ei ole varsinaisesti muuttunut kolmeentoista vuoteen – Nightwish on ollut ikuinen suosikkini siitä lähtien, kun olin seitsemänvuotias. Kuuntelen myös Sonata Arcticaa, Within Temptationia, The Offspringia, rock-klassikoita ja klassistakin. Viime aikoina enemmissä määrin olen kuunnellut James Bluntia, Imagine Dragonsia, Gregoriansia ja satunnaisia hyviä teoksia lukuisilta artisteilta ja yhtyeiltä. Kuuntelen oikeastaan aina jotain. En koskaan lähde ulos ilman kuulokkeita. Aina koneella istuessani (paitsi katsoessani elokuvaa tai vastaavaa) musiikki soi taustalla. Minä ja musiikki olemme hyvin läheisiä.

10. Elokuvissa suosikkigenreni on kauhu. Kaikki kauhu uppoaa tähän kitaan. Enemmissä määrin katson kyllä psykologista ja kummituskauhuilua, koska ne sarjamurhaajaflikit eivät aina jaksa kiinnostaa. Veri ja suolenpätkät vanhenevat hyvin nopeasti. Katson myös paljon fantasiaa, joskus myös mysteerielokuvia ja toimintaakin, mutta harvoin. Romanttiset komediat törmäävät kohdallani tiiliseinään. Vain muutama harvinainen yksilö onnistuu saamaan minut puolelleen. Viime aikoina olen katsellut paljon James Wanin tuotantoa. Insidious on yllättävän hyvä kauhu, suosittelen katsomaan.

11. Nyt loppui ideat. Kerron vaikka, että minulla on ihana kolmevuotias maatiaiskissa, joka tälläkin hetkellä kehrää tuossa vieressä. Olet minulle rakas, pieni karvakasani!

Rakas kissani, joka ei koe olevansa valokuvauksellinen :)

Ja sitten Marjatan kysymykset minulle:

1. Rakastan tulista ruokaa. Kun minä teen lasagnen niin pöytätovereilla valuu vedet silmistä. Lisään useamman kynnen valkosipulia, reilusti mustapippuria, koko purkin chunky salsa hot -kastiketta ja ripauksen anopintappajaa. Sillä hyvää tulee!

2. En pidä märästä ruoasta. Heh :D Meinaan tyyliin perunoiden päälle lisättävästä kastikkeesta. Pidän enemmän kuivasta ruoasta. Poikkeuksena tähän on jauhelihakastike ja bolognese-kastike.

3. Haluaisin nähdä maailmaa niin paljon kuin elämässä ehdin. Haluan koluta läpi hienoimmat historialliset rakennelmat aina Machu Picchusta Kiinan muuriin, haluan nähdä upeimmat maisemat, reppureissata ympäri maailman ja ottaa irti kaiken, mitä maailmalla on tarjota. Haluan nähdä kaiken.

4. Uneksin suurista ja pienistä asioista. Uneksin turvallisesta, onnellisesta elämästä, mutta myös hurjista seikkailuista.

5. Pelkään pimeää ja syvää vettä. Syvyyksiä.

6. Arvostan itsenäisyyttä, tasa-arvoa, rehellisyyttä, pieniä hyviä eleitä ja aitoutta.

7. Osaan laskea kymmeneen kymmenellä eri kielellä. Muistin vasta jälkeenpäin tämän huiman taidon :D

8. Uskon, että ihmiset muokkaavat omilla päätöksillään ja teoillaan oman kohtalonsa ja ettei ketään ole tässä elämässä tuomittu epäonnistumaan. Tuo kuulosti ihan joltain lainaukselta jostain (viisas se, joka tuon alun perin kirjoitti), mutta siihen todella uskon.

9. Aamuisin luen – tai ainakin yritän lukea – aina vähän jotain. Sanomalehteä, kirjaa, jotain.

10. Luen parhaillaan Siiloa, Pilvikartastoa, Ensimmäistä siirtokuntaa, Kauhun ja kauneuden valtakuntaa ja pääsykoejuttuja.

11. Mielestäni paras aikakauslehti on Tähdet ja avaruus, Tieteen kuvalehti ja jälkimmäisen pikkusisko Historia.

Tämä haaste on kiertänyt vuoden mittaan todella ahkerasti blogimaailmassa, joten olen nyt tylsä/laiska ihminen ja jätän laittamasta eteenpäin :D

Kiitos vielä kerran Marjatalle tästä haasteesta!

10 kommenttia:

 1. Odotan arvosteluasi Kauhun ja kauneuden valtakunnasta! Luin sen tosin ehkä 6 vuotta sitten, enkä muista siitä paljon mitään... :D
  Minun puolestani ei tarvitse miettiä astutko jonkun varpaille. Minusta on vain kivaa, jos täällä tuodaan omat mielipiteet vähän liioitellenkin esille, siitähän sitä keskustelua syntyy!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yritän saada Kauhun ja kauneuden valtakunnan loppuun mahdollisimman nopeasti ja jatkaa sitten jatko-osaan, joka minulla on kirjastosta lainassa :D

   Olet oikeassa - mielipiteistä syntyy nimenomaan sitä keskustelua. Minun pitäisi päästä eroon siitä tunteesta, että astun jonkun varpaille, koska tämähän on yksinkertaisesti vain minun mielipiteitäni sisältävä kirjablogi. Pitää yrittää karistaa sitä tunnetta pois. Kiitos kommentista! :)

   Poista
 2. Pystyn samaistumaan yllättävänkin moneen kohtaan! Kahvi maistuu erityisen hyvin minullekin ja olisin onneni kukkuloilla jos pääsisin näkemään maailmaa, erityisesti monet kulttuurit kiinnostavat :)

  Karistahan (liika) epäröintisi pois, mielestäni olet esittänyt ja selittänyt mielipiteesi selkeästi ja ne ovat nimenomaan sinun, niitä on ollut kiva lukea. Jatka samaa rataa! ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tällä hetkellä suurin unelmani olisi päästä vuodeksi kiertämään rajattomasti maailmaa ja päästi koluamaan läpi kaikki maailman upeimmat kolkat. Olisi niin ihanaa taivaltaa Amerikan preerioilla, nähdä Alaskan upeat vuoristot, ihastella Fuji-vuorta ja vaeltaa Lapissa. Toivottavasti pääsen toteuttamaan edes osan unelmistani :D Olen reissannut koko elämäni ja ehtinyt nähdä jo paljon Eurooppaa, mutta muu maailma on minulle kuin suuri aarresaari, joka suorastaan vaatii tutkimista. Olen välillä hyvinkin seikkailuhenkinen!

   Lupaan jatkaa samalla tavalla, koska tämä tyyli sopii minulle parhaiten! :D Tuo epäröinti on sellainen seikka, mitä koen myös tosielämässä, esim. uskonnoista puhuttaessa. Mietin paljon, mitä voin sanoa ja kuinka sanoisin, koska en tietenkään halua loukata sitä keskustelukumppania, etenkin jos tämä uskoo vakaasti. Yksi hupaisa haaveeni olisi päästä keskustelemaan katolisen papin kanssa uskonasioista ja kirkon historiasta, mutta tämän papin pitäisi pystyä ottamaan vastaan osoittamaani kritiikkiä, kyseenalaistamistani, vastata kysymyksiini ja ymmärtää myös minunkin kantani. Olen pari kertaa päässyt puhumaan hyvin avonaisin kortein uskonnoista ja ne olivat todella kiinnostavia keskusteluja. Näkemyserot ovat niin mielenkiinnostoisia, mutta niiden esittämistapaa mietin aika paljon.

   Poista
  2. Way to go! Ja sinut on haastettu! :D http://kirjamaailma0.blogspot.fi/2014/03/muumikirjat-ja-mina-haaste.html

   Poista
  3. Mahtavaa, kiitos! Haastetta pukkaa nyt kunnolla :D

   Poista
 3. Oi Aragorn ja oi kissasi. ♥ ♥ (kummallekin oma sydän)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aragorn, todellakin! ♥ kissa kiittää sydämestä! :)

   Poista
 4. Oi, Nina Mari, olen unohtanut kommentoida. Kiitos mielenkintosista vastauksistasi! En ollut tarkastanut, että olet jo vastannut näihin ... mutta toisaalta, voihan sitä aina päivittää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon, että laitoit tämän haasteen minulle! Tällaisten kautta tutustuu kirjabloggareihin :)

   Poista

Jaa mietteesi!