sunnuntai 17. marraskuuta 2013

Genesis - Bernard Beckett

Nimi: Genesis
Alkuteos: Genesis
Kirjailija: Bernard Beckett
Kääntäjä: Kaisa Kattelus
Julkaisuvuosi: 2006 (suomeksi 2009, Tammi)
Sivuja: 164 suomenkielisessä kovakantisessa
Luettavaksi: Kirjastosta
Tähdet: ★★★★★

Takakannesta: Eletään 2000-luvun loppua. Yksinäinen saarivaltio on selvinnyt hengisssä suurvaltasotien ja kulkutautien tuhoamassa maailmassa. Kansalaiset ovat turvassa mutta eivät vapaita. He elävät täydellisen eristäytyneinä ulkomaailmasta. Lähestyvät lentokoneet tuhotaan ja pakolaiset eliminoidaan suoralta kädeltä. Kunnes yksi mies, Adam Forde, pelastaa tuntemattoman tytön merestä ja muuttaa kaiken.
      Vuosia myöhemmin nuori ja kunnianhimoinen tyttö nimeltä Anaksimandros astuu kolmihenkisen tutkintolautakunnan eteen. Seuraavien viiden tunnin aikana hänen on määrä esitellä historiallinen tutkielmansa jo kauan sitten kuolleen kapinallisen Adamin elämästä. Jos hän läpäisee kokeen, hänet hyväksytään jäseneksi Akatemiaan, tämän utopistisen yhteiskunnan ylimpään kohtavaan elimeen. Anaxille käy kuitenkin pian ilmi, että se mitä hänelle on opetettu ei ole koko totuus...

Ajatukseni: Vau. Ensinnäkin, aivan valtaisat kiitokset ja lämpimät halaukset Annamille ja Ahmulle, jotka toivat tämän kirjan tietooni. Tämä osui silmiini kirjastossa ja pakkohan tämä oli mukaan ottaa luettavaksi muistaessani, mitä he olivat tästä teoksesta sanoneet. Nyt luettuani en oikein tiedä, kuinka pukea tunnetilaani sanoiksi.

Genesis on ällistyttävän havainnollistava ja herättelevä teos. Niin lyhyt, vain hieman yli 160 sivun pituinen teos kertoo enemmän tarinaa ja herättää paljon enemmän ajatuksia kuin monet lukemani yli 400 sivun teokset. Kirjan maailma ei ole dystopinen eikä utopistinen, vaan jotakin tältä väliltä, riippuu paljolti miltä suunnalta tarinaa tarkastelee. Tästä seikasta minä niin pidin.

Anax alkaa hahmottaa viisituntisen kuulustelunsa aikana maailmaa, Valtiota, jota aluksi kuvataan totalitaristisena, sulkeutuneena poliisivaltiona. Valtiosta ymmärtää, etteivät sen arvot todella toimineet ja että vain yhden miehen tekemät impulsiiviset ratkaisut voivat horjuttaa kohtalokkaasti tuota laitosta. Olen todella vaikuttunut, kuinka Beckett kuvastaa Valtion ja nuoren Adam Forden ajatusten ja tekojen törmäyskurssia. Ja vielä vaikuttuneempi olen, kuinka Adamin ja robotin, Artin, välistä kanssakäymistä tässä kirjassa kuvattiin.

Kirja pakottaa ajattelemaan elämän syvimpiä kysymyksiä ja miettimään, kuinka niihin itse vastaisi, jos joku metallista ja virtapiireistä kasattu kone alkaa asiasta haastamaan väittelyä. Useaan otteeseen huomasin itsekin yrittäväni muodostaa vastauksia robotin esittämiin kysymyksiin. Hämmentävää kuinka paljon robotti voi vaikuttaa itseään älykkäämpänä, kykenevämpänä, tietoisempana, aidompana pitävään ihmiseen.

Beckett osui napakymppiin lyödessään pöydälle nuo kaikkein kriittisimmät kysymykset olemisesta ja ei-olemisesta, tietoisuudesta ja ei-tietoisuudesta. Adamin kiihkeät väitteet ja Artin järjelliset, hyvin artikuloidut vastaukset pakottavat lukijan käyttämään omiakin aivoja ja ihan todella miettimään näitä asioita. En voinut olla tuntematta myötätuntoa kirjan hahmoja kohtaan. Yksi syy, miksi tämä kirja on niin hyvä: tämä kirja saa lukijansa tuntemaan jopa robottia kohtaan.

Vaikka Genesis on vahvasti filosofiapainoitteinen, se on silti hyvin helposti seurattavissa ja nopeasti luettavissa. Lukijan ei tarvitse olla hyvä filosofiassa tai ennalta tietää aiheesta paljon, sillä Beckett selittää selkeästi auki tässä kirjassa käytetyt filosofiset käsitteet ja merkitykset, esimerkiksi kiinalaisen huoneen argumentin. Itse en nyt mitenkään loista filosofiassa, mutta pysyin silti loistavasti kärryllä tässä kirjassa. Ehkä joskus pääsenkin käyttämään tuota kiinalaisen huoneen argumenttia ihan tosielämässä, nyt kun tiedän mitä se meinaa!

En tiedä, mitä muuta sanoisin. Sulkiessani kirjan minulle tuli mieleen, että tämä kirja pitäisi laittaa lukion kirjallisuusdiplomiin yhdeksi lukuvaihtoehdoksi. Tämä kirja on niin vaikuttava ja haastaa lukijansa ajattelemaan, että siitä pitäisi ottaa kaikki hyöty irti.

Minusta Genesis oli vain niin loistava. Suosittelen ehdottomasti lukemaan tämän kirjan!

Lukunäyte: Kolmas tunti, sivu 102
Mitä sinulla sitten on, mitä minulla ei ole?” Art kysyi haastavasti. ”Paitsi taipumus rappeutumiseen.”
      ”Minä olen elossa”, Adam sanoi. ”Luulen että pitäisit siitä, jos tietäisit mistä puhun.”
      ”Määrittele elossa oleminen”, Art sanoi, ”ennen kuin tulen siihen tulokseen, ettei noin tyhmän kanssa kannata keskustella.”
      ”Houkutteleva vaihtoehto”, Adam vastasi.
      ”Et taida osata.”
      ”Määritteleminen ei auta sinua ymmärtämään. Ääni ei pysty välittämään tunnetta.”
      ”Heikko vastaus.”
      ”Elämä on järjestyksen luomista epäjärjestyksessä. Se on kykyä imeä energiaa ulkopuolisesta maailmasta, kykyä luoda muotoa. Kasvaa. Lisääntyä. Et sinä ymmärrä.”
      ”Minä teen kaikkea tuota”, Art väitti.
      ”Paitsi ymmärrät. Paitsi lisäännyt. Ellet sitten väitä, että olet itse rakentanut itsesi.”
      ”Voin rakentaa toisen samanlaisen kuin minä. Osaan tehdä sen. Minut on ohjelmoitu niin.”

12 kommenttia:

  1. Vau, mahtavaa, että päätit tarttua tähän! Me kun surimme, ettei tätä hienoa kirjaa ole pahemmin noteerattu blogimaailmassa, vaikka se ehdottomasti ansaitsee suitsutusta.

    Tämä on kyllä sellainen kirja, että se jää mieleen pitkäksi aikaa. Taidan lukea jossain vaiheessa uudelleen ja maistella miltä se tuntuu sitten, kun tietää loppuratkaisun...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos aivan valtaisasti, että tiedotitte tästä kirjasta! Eihän tätä nyt voinut jättää lukematta, kun niin paljon tätä olette hehkuttaneet :D onneksi luin!

      Minäkin luulen, että tähän tulen tarttumaan toisenkin kerran. Olen vieläkin hämilläni ja huomannut miettiväni tätä tarinaa pitkin päivää. Toisen kerran luettuna tämä teos saattaisi vetäistä maton jalkojen alta sitä valmiina odottaen ja samalla avartaa tätä tarinaa vielä enemmän. Itse asiassa olen varma, että tämän tulen lukemaan uudestaankin :D

      Poista
  2. Minä luin Genesiksen ennen blogini syntyä, ja nykyään teos löytyy omasta hyllystäkin. Tämä oli kyllä hieno kirja. Pitäisikin joskus lukea uudelleen (mutta kun mokomat kirjailijat kirjoittavat koko ajan uuttakin hyllyn täytettä).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, lue ihmeessä uudelleen ja kirjoita juttu blogiisi niin saamme levitettyä tätä enemmänkin lukijoiden tietoon! :D samalla voit kertoa, oliko teos miten vaikuttava toisella lukukerralla :)

      Poista
  3. En marraskuussa ehtinyt paljon blogimaailmassa pyöriä ja minulta oli jäänyt täysin huomaamatta, että olit silloin blogannut Genesiksestä. Ihanaa, että pidit siitä (tai miten tästä kirjasta nyt voisi olla pitämättä ;) ). Minun pitäisi lukea kirja uudestaan, sillä tämä ehdottomasti ansaitsisi toisen lukukerran. Ensimmäisestä lukukerrasta on vuosi, mutta vieläkin olen ihan häkeltynyt siitä, miten Genesis voi olla niin hyvä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos valtavasti, että toitte tämän Ahmun kanssa tietooni! Olisi muuten jäänyt lukematta, ja se olisi ollut valtava sääli. Minä todella pidin tästä kirjasta! Olen aika varma, että minäkin lukaisen tämän uudemman kerran :D

      Poista
    2. Ole hyvä. On vain ilo, että innostuit lukemaan kirjan minun ja Ahmun bloggausten ansiosta. Ajattelin juuri, että luen kirjan pian suomeksi ja bloggaan kirjasta uudelleen, vaikka en ole vielä ikinä blogannut jostakin kirjasta kahdesti. Tämä kirja kuitenkin ansaitsee kaiken huomion, jonka sille voin blogissani antaa.

      Poista
    3. Olisi mielenkiintoista lukea ajatuksiasi, mikäli lukisit tämän suomeksi, koska tekstin luonnehan jollain tavalla muuttuu, kun kääntäjän käsi on käynyt välissä. Minä voisin tämän joskus lukaista englanniksi, mikäli jostain löydän, koska se alkuperäinen versio kiinnostaa minua kuitenkin käännöstä enemmän. Tämä pitää aina silloin tällöin mainita täällä blogissa, että mahdollisimman moni tämän huomaisi, sillä enemmän huomiota Genesis kyllä ansaitsisi!

      Poista
    4. Minähän maksoin siitä alkuperäiskielisestä jonkin kaksi euroa viime vuoden kirja-alennusmyynneissä. Onneksi kävin kunnolla ajan kanssa katselemassa niitä kirjoja ja luin Genesiksen takakannen, vaikka en ollut kirjasta ikinä ennen kuullutkaan. On kyllä jännä, miksei kirja ole Suomessa saanut enempää huomiota. Toivottavasti muutkin kirjabloggaajat innostuisivat vielä lukemaan tätä, sillä mitä useampi bloggaaja tästä tykkää, sitä enemmän tätä varmaan innostutaan lukemaan.

      Poista
    5. Itse käyn kirjakaupassa yleensä määrätietoisesti tietyt hyllyt selaamassa läpi tietäen, mitä olen hakemassa - ja ikävä kyllä tällä tavalla missaan varmasti monia kullanarvoisia lukukokemuksia. Toisaalta harrastan sitä sattumalta kirjojen valitsemistakin, että joskus kyllä osun siihen kultasuoneen :D Toivon totisesti, että tästä blogattaisiin enemmän, koska Genesis on kyllä ehdottomasti lukemisen arvoinen!

      Poista
  4. Ihana ja todella mielenkiintoinen kirja. Ja yllättävä loppuratkaisu. Tai ainakin minulla suu loksahti auki, kun paljastui totuus Anaxista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin todella oli. Olin aivan häkeltynyt sulkiessani kirjan ja todella vaikuttunut. Mahtavaa, että sinäkin pidit! :)

      Poista

Jaa mietteesi!