maanantai 22. heinäkuuta 2013

Angelfire - Courtney Allison Moulton

Nimi: Angelfire
Trilogia/sarja: Angelfire, #1
Kirjailija: Courtney Allison Moulton 
Kustantaja: Katherine Tegen Books
Julkaisuvuosi: 2011
Sivuja: 453 + 27 englanninkielisessä pokkarissa
Luettavaksi: Omasta hyllystä
Tähdet: ★★★☆☆

Juonikuvaus: Ellie ei pääse eroon kamalista unista, joissa hirviöt metsästävät häntä, tappavat hänet. Kun hän tapaa Willin, Ellien koko elämä mullistuu ja jokin, minkä hän on kauan sitten unohtanut alkaa nousta pintaan. Willin huomio on intensiivistä ja romanssista, ja Elliestä tuntuu kuin hänen sielunsa olisi tuntenut pojan jo vuosisatoja. Kun he tapaavat keskellä yötä Will herättää Elliessä uinuvan voiman, jonka avulla hän voi voi taistella yönpimeydessä vaanivia olentoja vastaan. Will auttaa Ellietä myös ymmärtämään unien olevan muistoja hänen entisistä elämistään. 
      Ellien tehtävänä on metsästää ja tappaa reapereita, jotka saalistavat ihmiset sieluja ja lähettävät ne helvettiin. Selviytyäkseen Ellien täytyy selvittää menneiden elämiensä salaisuudet ja taistella vaarallisessa, ikivanhassa enkeleiden ja langenneiden välisessä sodassa.

Ajatukseni: Noh, jos ei sitten muuta niin ainakin minulla oli hauskaa tämän kirjan parissa. Enkelikirjoja olen lukenut aikaisemmin sekä Becca Fitzpatrickin Hush, Hushin sarjan, että Lauren Katen Fallenin muodossa eikä kumpikaan onnistunut vakuuttamaan minua, jälkimmäinen veti aika tavalla tyrmistyneeksi. Enkelimytologia on kuitenkin aihe, joka kiinnostaa minua kovasti enkä ole vielä valmis luovuttamaan lajityypin suhteen, joten päätin kokeilla jotakin muuta. Aikani Goodreadsiä selattuani päätin valita Angelfiren.

En oikein tiedä, mistä aloittaisin tätä kirjaa ruotimaan. Näin alkuun varoitan, että kirjoitus tulee sisältämään jonkin asteisia spoilereita, joten mikäli olet kiinnostunut juonikuvauksen perusteella tästä, kannattaa lukea varauksella. En kyllä aio mitään loppuratkaisua tai über suuria paljastuksia tässä alkaa kertomaan, joten ei hätää sen puoleen. Mutta sellaisia pieniä juttuja kyllä.

Aloiletaan juonen alutuksella. Ellie Monroe on 17-vuotias ulkoisesti ah-niin-tavallinen teinityttö, jonka rikkaan hemmotellun pikku pissiksen elämä ei olekaan ihan niin helppoa, miltä saattaisi ulkopuolisen silmin näyttää. Hänellä on rahaa, hän saa käytännössä kaiken mitä ikinä vain haluaa (mukaan lukien 30 tonnin arvoisen auton, jonka hän pistää paskaksi kaksi päivää saamisen jälkeen), hänellä on paljon ystäviä, hän käy juhlimassa ja elokuvailloissa jatkuvasti, merkkivaatteet ovat ehdoton kyllä ja niin edelleen. Mikä siis voisi olla huonosti? No se, että hänen vanhempansa riitelevät jatkuvasti ja Ellie näkee painajaisia harva se yö.

Painajaisissa Ellie metsästää kaikenkarvaisia kummajaisia, hänellä on muinainen voima, soturin miekat ja kunnon badass-asenne. Painajaiset ajavat Ellien sellaisen hermoromahduksen partaalle, että hän on joutunut käymään ammattiauttajan puheilla niiden vuoksi. Hänen vanhempansa eivät ole samaa mieltä kuinka hoitaa Ellien ongelmia. Pissapääisä haluaa heivata tyttärensä takaisin hoitoon, mutta äiti vastustaa sitä ja sanoo, että Ellieen vaikuttaa eniten se, ettei isä ole kotona juuri koskaan ja kun on, niin tämä on täysi a-hole.

Kun Ellien seitsemästoista syntymäpäivä lähenee, hän tapaa Willin, tuon salaperäisen komistuksen, joka on yhtäkkiä joka paikassa, missä Elliekin on. Kun Will lähestyy Ellietä ensimmäisen kerran, tämä kysyy häneltä muistaako Ellie hänet ja pettyy, kun ei muista. Kyynel. He törmäilevät toisiinsa tuon tuosta, kunnes eräänä yönä Ellien syntymäpäivänä he tapaavat ja heidän kimppuunsa hyökkää reaper, langenneiden enkelten jälkeläinen, joka lähettää ihmisten sieluja helvettiin kasvattamaan Luciferin armeijaa maailmanloppua varten.

Will herättää Elliessä ikivanhan voiman, ja äkkiä Ellie tajuaa voivansa taistella reapereita vastaan ja tuhota ne. Lopultakin on selitysten aika. Will kertoo Ellielle olevansa tämän Guardian, suojelija, ja Ellie on vuosituhansia vanha Preliator, soturi, jonka tehtävänä on tuhota reapereita estääkseen Luciferin nousun, ihmiskunnan tuhon ja maailmanlopun. Aijai, huhhuh, nyt mennään jo heikoilla jäillä, mikäli koko maailman kohtalo riippuu yhdestä hemmotellusta idiootista, jonka arvojärjestyksen huipulla ovat elokuvaillat ystävien kanssa ja jollakin kolmannella tai neljännellä sijalla on sitten hänen tehtävänsä estää koko maailman ja kaikkien ihmisten sielujen totaalinen tuho – siis mikäli hänellä ei ole muuta ohjelmaa. Olemme tuomittuja. Ellie vielä tietää hänen vastuunsa, mutta hän ei siltikään ymmärrä asemansa tärkeyttä. Hän jopa ajattelee, että hän lopettaa Preliatorin homman, koska se vaikuttaa aikaan, jonka hän voi viettää ystäviensä kanssa. Hyvät ihmiset, tässä on sankarittaremme, meidän ainoa toivomme estää maailmanloppu...

Elliessä on kuitenkin ihan hyviäkin puolia. Hetkinä, joina hän taistelee ja muistaa entisiä elämiään, hän on rohkea ja oikea taistelija. Ellie osasi olla nokkela ja käyttää järkeäkin. Mutta vapaalla omassa elämässään Ellie oli pirun rasittava. Vaikka Will on Ellien Guardian, Ellie ei kuitenkaan taistelussa ollut mitenkään avuton vaan he tekevät ennemminkin tiimityötä.

Ja Will. Hän oli ihan jees hahmo, mutta voi taivas, joka kerta kun hän avasi suunsa se oli silkkaa infodumpingia – koko hahmo oli infodumpingin ruumiillistuma. Mikään ei ole parempi keino pilata jännitystä ja tunnelmaa kuin kunnon infodumping. Hahmo saa aivan älyttömän puheripulin ja kaikki mahdollinen vain oksennetaan samalla kertaa paperille. Ei hyvä! Monen kymmenen sivun vuoropuhelu, luonteeltaan tyyliin:

Ellie: "Will, *joku kysymys*?"
Will: "*Vastaus kysymykseen*"
Ellie: "Will, *joku kysymys*?"
Will: "*Vastaus kysymykseen*"
Ellie: "Will, *joku kysymys*?"
Will: "*Vastaus kysymykseen*"

Moulton ei osannut kirjoittaa sujuvaa, luontevaa vuoropuhelua. Ellien ja Willin suhde oli kuitenkin yksi parhaimmista elementeistä tässä kirjassa. Will oli täysin omistautunut arkkienkeliltä saamalleen tehtävälle eli Ellien suojelemiselle. Heillä oli tasapainoinen suhde ja he luottivat toisiinsa taistelussa, että he turvaavat toistensa selustan. Arkielämässä he viettävät paljon aikaa yhdessä harjoitellen taistelua ja vaihtoehtoisesti ihan vain hauskaa pitäen. Vaikka Will ottaa työnsä tosissaan, hän ei kuitenkaan ole mikään haudanvakava kivikasvo. Will hymyilee, jopa nauraa paljon.

Willillä oli myös hiukkasen hämy puoli. Hän on seurannut Ellietä jo jonkin aikaa ja odottanut oikeaa hetkeä tulla juttusille. Will on vakoillut Ellietä, istunut öitä tämän talon katolla, seurannut tätä ja ihan muuten vain tarkkaillut. Toki, se on Willin tehtävä, mutta perään katsomisen ja stalkkaamisen välillä on hiuksenhieno ero. Heh, Will oli aika söpis, mutta välillä vähän sieluton.

Nauroin kuitenkin katketakseni Willin ja Ellien suhteelle. Ellien sielu on tuhansia vuosia vanha, ja aina kun Ellie kuolee, hänen sielunsa syntyy uudestaan. Ellien yksi elämän sykli on noin kaksikymmentä vuotta. Ellie kuolee siis paljon. Will on kuusisataavuotias, josta viisisataa vuotta hän on taistellut yhdessä Ellien kanssa ja ollut tämän Guardian. Tuota noin, Will ei ilmiselvästi ole kovinkaan hyvä työssään, koska Ellie kuolee jatkuvasti. Olisikohan ammatinvaihto paikallaan? Ja Ellie, kuinka sankarillinen, taivaallinen soturi hän onkaan, kun hän kuolee vähän väliä. Ellie taisi ansaita Preliatorin tittelinsä, kun Jumala veti muropaketista satunnaisen nimen side silmillä.

Ehkä kaikkein paras asia tässä kirjassa oli tämän todella mielenkiintoinen, paikkansa pitävä mytologia. Moulton oli hienosti rakentanut tarinan apokalyptiikan ja enkelimytologian ympärille. Lisäksi hän tietää, mitä nefilit todella ovat: ihmisnaisen ja enkelimiehen rakkaudenhedelmä, jotka eivät todellakaan ole mitään hyviä tyyppejä, vaan jättiläisiä, häijyjä sellaisia. Tämän suhteen Becca Fitzpatrick teki tarinansa suhteen todellisen hudin. Angelfiressa käytetään hyväksi useita mytologisia olentoja aina enkeleistä reapereihin ja langenneista enkeleistä Grigoreihin.

Moultonin kirjoituksesta huomaa kokemattomuuden ja haparuuden. Dialogi oli aikamoista tuskaa kirjan alkupuolella, tyyliin silkkaa Q&A, mutta se parantui tarinan edetessä ja loppupuolella kirjoittaminen ei enää vaivannut minua. Ehkä eniten tässä kirjassa minua vaivasi se, että juonesta ja tapahtumien kulkusuunnasta ei meinannut ottaa millään selvää. Kaikki elementit ja tapahtumat muodostivat komean sekametelisopan. Meni reilusti yli puolivälin, että aloin päästä tapahtumista selville ja ymmärtää, mihin tarinassa pyrittiin. Viimeisten 150 sivun aikana en malttanut laskea tätä käsistä.

Angelfire on toiminnallinen seikkailutarina täynnä fantasiaa, mytologisia olentoja ja romantiikkaa. Minulla oli hauskaa tämän kirjan parissa, vaikka monet asiat tässä ärsyttivätkin. Tarina jäi niin mielenkiintoiseen kohtaan ja Moulton alkoi keitellä sen verran jännittäviä tapahtumia, että aion varmasti lukea seuraavan osan, The Wings of the Wickedin. Saapa nähdä, miten Ellie kasvaa henkisesti ja kuinka hänen ja Willin välinen romanssi alkaa vielä kukoistaa.

Mikäli olet kiinnostunut enkelifantasiasta, kannattaa kyllä tarttua tähän.

Lukunäyte: Luku 3, sivut 35-36
And then I saw the monster: something vaguely resembling a huge dog covered in thick, black fur loomed over us, standing easily five feet tall at the shoulder. It lumbered over on all fours with a snout full of gnarled, vicious-looking teeth in the jaws of a heavy, oversize head. Its paws were the size of elephant's feet and ended in talons that looked like they could tear a man in half. 
      But I wasn't afraid. A calmness washed over me, and my mind analyzed at a lightning pace. Strange memories and thoughts that didn't belong to me flooded into my mind: faces and violence I'd seen long ago in different times. I looked up at Will, whose face sparked the clearest and fondest memory. I knew I had to fight now, but I needed my weapons.
      The beast leaped toward me, claws outstreched, and took a swipe with one of its front paws, but Will appeared between us. He grabbed the beast's forelimb and kicked full force into its chest, sending it flying back, shattering my neighbor's mailbox into countless lttle chunks of woods and brick.

Angelfire –trilogia
    0.5 A Dance with Darkness (2013)
Angelfire (2011)
Wings of the Wicked (2012)
Shadows in the Silence (2013)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jaa mietteesi!