perjantai 15. joulukuuta 2017

The Naturals - Jennifer Lynn Barnes

Nimi: The Naturals
Trilogia/sarja: The Naturals, #1
Kirjailija: Jennifer Lynn Barnes
Kustantaja: Disney-Hyperion
Julkaisuvuosi: 2013
Sivuja: 308 englanninkielisessä pokkarissa
Luettavaksi: Kirjastosta
Tähdet: ★★☆☆☆

Juonikuvaus: Seventeen-year-old Cassie is a natural at reading people. Piecing together the tiniest details, she can tell you who you are and what you want. But it’s not a skill that she’s ever taken seriously. That is, until the FBI come knocking: they’ve begun a classified program that uses exceptional teenagers to crack infamous cold cases, and they need Cassie.
      What Cassie doesn’t realize is that there’s more at risk than a few unsolved homicides—especially when she’s sent to live with a group of teens whose gifts are as unusual as her own. Sarcastic, privileged Michael has a knack for reading emotions, which he uses to get inside Cassie’s head—and under her skin. Brooding Dean shares Cassie’s gift for profiling, but keeps her at arm’s length.
      Soon, it becomes clear that no one in the Naturals program is what they seem. And when a new killer strikes, danger looms closer than Cassie could ever have imagined. Caught in a lethal game of cat and mouse with a killer, the Naturals are going to have to use all of their gifts just to survive.

Ajatukseni: Olen aivan äärimmäisen pettynyt. Niin kovin pettynyt. Hurts man.

17-vuotias Cassie on profiloija: hän osaa lukea ihmisiä, arvioida heidän ulkonäköään, tapojaan ja tekemisiään, ja muodostaa hyvinkin tarkkoja käsityksiä heistä. Eräänä päivänä häntä lähestytään FBI:n toimesta ja kutsutaan osallistumaan The Naturals -ohjelmaan, jonka tarkoituksena on etsiä lahjakkaita nuoria auttamaan FBI:ta vanhojen murhatapausten ratkomisessa. Cassie osallistuu ohjelmaan taka-ajatuksenaan päästä lähemmäs selvittämään, kuka ja miksi hänen oma äitinsä murhattiin viisi vuotta aikaisemmin.

The Naturals ehti olla tutkassani jo useamman vuoden. Goodreadsin 4.17 tähden keskiarvo lupaili todella hyvää lukukokemusta, joten kun kirja vihdoin tuli kirjastossa vastaan, täytyi se minun ottaa mukaani. Barnesin muutkin kirjat ovat kiinnostaneet minua jo pitkään (The Fixer eritoten), joten olin innoissani päästessäni tähän teokseen. Mutta nyt sitten? Fiilikseni lukemisen jälkeen on vähän sama kuin Red Queenin jälkeen; tunnen oloni petetyksi.

Ei se, että FBI lähestyisi huippulahjakkaita teinejä auttamaan rikosten ratkaisussa ollut se mikä oli sudenkuoppana tässä teoksessa, vaan se, miten ARMOTTOMAN EPÄPÄTEVIÄ JA AMMATTITAIDOTTOMIA NÄMÄ IHMISET OVAT. On suorastaan ironista kutsua fiktiivistä kirjaa epärealistiseksi, mutta tämä kirja on aivan äärimmäisen epärealistinen.

FBI ei tee näille teineille minkäänlaista arviota heidän mielenterveydestään selvittääkseen, ovatko he edes täyspäisiä ryhtymään tuohon työhön. Toiseksi, he eivät tarjoa minkäänlaista ammattiapua noille teineille selviämään tuosta työstä. He näyttävät näille täysin randomeille teineille kuvia murhatuista ruumiista, rikospaikoista ja luetuttavat heillä rikollisten lausuntoja, mutta minkäänlaista terapiaa tai muuta apua ei noille teineille tarjota?????

Anteeksi, mutta mitä pirua nyt oikeasti :D Joo, olen ehkä taas vähän liian jyrkkä, mutta voi hyvää päivää oikeasti. Tämä homma oli jotenkin niin absurdia, että koko kirja menetti makunsa. Ehkä toki kiinnitän huomiota taas vääriin asioihin, mutta minulle on tärkeää, että kirjassa on edes hivenen verran järkeä. The Naturalsissa ei ollut.

Toisekseen, nämä hahmot. Cassie on yksi puisevimmista hahmoista, mitä olen vähään aikaan lukenut. Hänen koko hahmonsa perustuu siihen, että hän on todella hyvä profiloimaan ihmisiä (tämä on myös syy, miksi FBI haluaa palkata hänet), mutta about puolivälin tienoilla hän menettää tuon kykynsä ihan täysin. Sen sijaan hän alkaa silmäillä kahta superkuumaa kämppistään. Arvatkaa, mitä on luvassa. Kyllä. Kolmiodraama. Michael on niin charmikas ja hauska, mutta oih kuinka synkkä ja kovia kokenut namupala Dean on! Voi. Kyynel. Oikeasti. Vuoden huikein lukukokemus tässä näin.

Minua korpeaa niin kovasti. Kirja alkoi todella hyvin ja luin tätä suurella mielenkiinnolla. Odotin jotain niin paljon parempaa, jotain niin paljon psykologisempaa ja trillerimäisempää lukukokumusta. Sen sijaan sain jotain… tällaista.

Mutta hei, minä todella haluan jatkaa sarjan parissa. Täytyyhän tämän paremmaksi muuttua, eikö vain? Ehkä tämä oli vain kiusallinen ensimmäinen osa, mutta jatko-osissa homma muuttuu paremmaksi. On niitä sellaisiakin sarjoja tullut vastaan. Haluan siis antaa jatko-osalle mahdollisuuden.

Lukunäyte: Chapter 2, sivu 18
What if that was what this was about? What if the card wasn't a joke? What if the FBI was looking into my mother's murder?
      It's been five years, I told myself. But the case was still open. My mother's body had never been found. Based on the amount of blood, that was what the police had been looking for from the beginning.
      A body.
      I turned the business card over in my hands. On the back, there was a handwritten note.
      Cassandra, it said, PLEASE CALL.
      That was it. MY name, and then the directive to call, in capital letters. No explanation. No nothing.
      Below those words, someone else had scribbled a second set of instructions in small, sharp letters – barely readable. I traced my finger over the letters and throught about the boy from the diner.
      Maybe he wasn't the special agent.
      So that makes him what? The messenger?
      I didn't have an answer, but the words scrawled across the bottom of the card stood out to me, every bit as much as Special Agent Tanner Briggs's PLEASE CALL.
      If I were you, I wouldn't.

The Naturals –sarja
The Naturals (2013)
Killer Instinct (2014)
All In (2015)
Bad Blood (2016)
    4.5 Twelve (2017)

4 kommenttia:

 1. Itse luin tuon The Fixerin ensin (tai jos tarkkoja ollaan niin olen ensin lukenut The Squad: Perfect Cover, mutta sen myötä en kiinnostunut muista kirjailijan kirjoista.
  En muista sainko tämän ensimmäisen osan luettua ja toinen osa jäi kesken, vai kävikö niin että jo ensimmäinen osa jätti niin pahan maun suuhun etten lukenut enempää.

  Eli jos pitäisi valita niin tuo The Fixer ja sen jatko-osa olivat paljon parempia, se helposti yltää minulla vuoden 2016 parhaimmistoon (taitaapa minulla olla jopa postaus siitä blogissa). Vieläkin välillä tsekkailen olisiko näille kahdelle osalle tulossa jatkoa, sitä odotellessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen halunnut The Fixerin lukea jo kauan, mutta en ole edelleenkään siihen päässyt. Olen kuullut siitä paljon hyvää, joten se kiinnostaa todella paljon.

   ...mutta toisaalta paljon hyvää on puhuttu myös tästä The Naturalsista ja eeeh, tämä ei kuulunut vuoden 2017 parhaimmistoon edes lähimaillakaan :D Mutta täytyy se The Fixer jonain päivänä lukea!

   Poista
  2. Hei, tuli mieleen vinkki jos ei ole varma haluaako kirjan luetttavaksi asti niin, amazonin kindlella saa ladattua kirjasta ilmaisen näytteen. Yleensä se on sen verran pitkä että pääsee perille haluaako kirjaa ostaa itseleen (tai hankkia muuta kautta). Itsellä on kindlen sovellus ihan puhelimessakin.

   Poista
  3. Juu, tuota on tullut käytettyä! Saan aina suhteellisen hyvän käsityksen ainakin kirjoitus- ja kerrontatyylistä, mikä jo itsessään auttaa tekemään päätöksen, haluanko teoksen lukea.

   Poista

Jaa mietteesi!