maanantai 10. marraskuuta 2014

Untold - Sarah Rees Brennan

Nimi: Untold
Trilogia/sarja: The Lynburn Legacy, #2
Kirjailija: Sarah Rees Brennan
Kustantaja: Random House
Julkaisuvuosi: 2013
Sivuja: 386 englanninkielisessä e-kirjassa
Luettavaksi: Omasta hyllystä
Tähdet: ★★★★★

Juonikuvaus: It's time to choose sides... 
      On the surface, Sorry-in-the-Vale is a sleepy English town. But Kami Glass knows the truth. Sorry-in-the-Vale is full of magic. In the old days, the Lynburn family ruled with fear, terrifying the people into submission in order to kill for blood and power. Now the Lynburns are back, and Rob Lynburn is gathering sorcerers so that the town can return to the old ways.
      But Rob and his followers aren’t the only sorcerers in town. A decision must be made: pay the blood sacrifice, or fight. For Kami, this means more than just choosing between good and evil. With her link to Jared Lynburn severed, she’s now free to love anyone she chooses. But who should that be?
      A darkly humorous take on Gothic romance, Sarah Rees Brennan's Lynburn Legacy weaves together the tale of a heroine desperate to protect those she loves, two boys hoping to be saved, and the magical forces that will shape their destiny.

Ajatukseni: Tämän kirjan oikea tuomio on 4.5 tähteä. 

Unspokenin loppu oli kunnon sydäntenmurskaaja, joten minun oli pakko aloittaa jatko-osa samantien. Luin Untoldin suunnilleen päivässä, koska en voinut lopettaa lukemista; kirja nakkasi lukijan silmille kaiken mahdollisen, mitä loistava jatko-osa voikaan nakata.

Jättäkää seuraava kappale lukematta, mikäli haluatte välttyä spoilereilta. Yllätyksellisyys on tämän kirjan valttikortti.

Kami Glassin ja Jared Lynburnin välinen side on nyt katkennut ja Jaredin vallanhaluinen setä kerää velhoja ottaakseen Sorry-in-the-Valen haltuunsa vaimoltaan. Kami ei kuitenkaan suostu luovuttamaan kaupunkinsa suhteen, vaan päättää hyvin maallisin keinoin yrittää kasvattaa Rob Lynburnin vastaisia joukkoja estääkseen tuon miehen suuruundenhulluutta. Kamilla on kuitenkin muitakin vaikeuksia, jotka varjostavat hänen mieltään: Jared välttelee häntä, hänen vanhempansa ovat todellisen luottamuspulasta johtuvan kriisin äärellä, Jaredin serkku Ash osoittaa lämpimiä tunteita Kamia kohtaan ja Angelan ja Hollyn välit rakoilevat nyt kovasti. Kami yrittää kuitenkin säilyttää positiivisen asenteensa ja pelastaa ystävineen rakkaan kotikaupunkinsa velhoilta ja ihmisuhreilta. 

Untold oli erinomainen jatko-osa. Aluksi olin hieman huolissani, että tarina pyörisi vähän liikaa Kamin ja Jaredin kissa-ja-hiiri-leikin ympärillä, sillä niinkin viihdyttävää kuin heidän suhdesoppansa lukeminen olikin, liika on kuitenkin liikaa. Mutta ei minun tarvinnutkaan olla liian huolissani, koska draamaa oli lisäilty sopivasti ja hyvällä maulla, mikä teki kirjasta kiinnostavan ja viihdyttävän lukukokemuksen.

Sitä angstin määrää... Tämä kirja oli ladattu niin täyteen angstia ja kiusallisia kohtauksia, että ihan kiemurtelin myötätunnosta lukiessani. Aivan erityisesti kirjan ensimmäisellä kolmanneksella oli kohtaus, joka sai minut haluamaan kaivautua peittojen alle nauramaan ja itkemään tuskan kyyneliä samaan aikaan.

http://www.reactiongifs.com/r/emb1.gif
Patrick Stewart ymmärtää tunteeni.

Kaikki se angsti ja kiusallisuus teki tästä niin helmen kirjan, että sain nauraa vedet silmissä ja kaikki ne sanomattomat asiat olivat ajaa minut surkuhupaisan kuoleman partaalle. Hahmot kaivoivat omaa hautaansa aina vain syvemmäksi ja kun luuli, ettei homma voisi enää kiusallisemmaksi siitä mennä, on todella väärässä. Minulla oli aivan valtavan hauskaa kaiken sen draaman parissa ja rakastuin hahmoihin aina vain syvemmin!

Kiteytän Jaredin hahmon yhteen ainoaan gifiin:

http://media.tumblr.com/tumblr_lqaq48CECe1qfp64b.gif

Jared, sinä raivostuttavan turhauttava pässi! Rakastan sinua, mutta olet niin turhauttava! Ensimmäisestä osasta en ihan saanut muodostettua kunnon mielipidettä hänestä, mutta tämän osan jälkeen voin ihan suoraan sanoa, että hän on aivan ihana. Niin angstinen, niin synkkä ja niin armottoman ihana, ettei mitään rajaa!

Ja kun luulin, ettei Kami paremmaksi voisi muuttua, olin todella väärässä. Hän on nimittäin YA-päähenkilöiden uljasta kermaa. Yleisesti ottaen koko Kamin piiri on niin mahtava, etten voi olla rakastamatta heitä. Brennan on ehdottomasti onnistunut kirjoittamaan sellaisia ystävyyssuhteita, joista minä pidän: kestäviä, luotettavia ja uskollisia, tapahtui mitä tapahtui. Olen ystävyyden suuri ystävä ja Brennan tarjoili minulle puhdasta kultaa siltä alalta.

Yllätyksellisyys on toden totta tämän kirjan vahvuuksia. Olin tästä osasta kärsinyt ihan pienestä spolerista, joten osasin odottaa erästä asiaa Kamin ja Jaredin suhteesta, mutta viimeisen osan arvosteluja olen vältellyt kuin ruttoa, koska haluan yllättyä totaalisesti. En halua ollenkaan tietää, mihin suuntaan tarina vielä kulkee tai mitä Kamille, Jaredille ja kumppaneille tuleekaan tapahtumaan – haluan kokea koko kirjan täysin omakohtaisesti ja rakastaa joka hetkeä, tapahtuipa mitä tapahtui.

Kannattaako tutustua tähän trilogiaan? Ehdottomasti! The Lynburn Legacy tarjoaa kaiken, mitä voisikaan toivoa: mahtavat hahmot, goottisen tapahtumaympäristön, kiinnostavan mysteerin sekä sylikaupalla romanttista angstidraamaa. Ainakin minä olen viihtynyt loistavasti :D 

Lukunäyte: Part I: In the Dark, 1. The Scarecrow Trials
Jared Lynburn, one of the sorcerers. Rob Lynburn's nephew, the real boy she had once believed was her imaginary friend.
      He was standing back, arms crossed over his chest, watching her. His face was mostly shadowed but the stark like of the scar on his face was white as moonlight, firelight catching the sleeping gold in his dark-blond hair and setting twin lights burning in his pale eyes.
      The boy who used to live in her head.
      But not anymore.
      Kami lifted herself onto her unhurt elbow and plunged the burning branch into the Kenn scarecrow's body. Its coat caught alight, and Kami scrambled to her feet as it scrabbled at the branch with its leather gloves. She shoved the branch into its straw breast and watched it burn from the inside out.
      She was not surprised when she loked for the scarecrow with the wooden face and saw face already a charred ruin. She was surprised when she looked across the street and Jared was gone, twining shadows and moonlight where he had stood.

The Lynburn Legacy –trilogia
    0.25 The Spring Before I Met You (2012)
    0.5 The Summer Before I Met You (2012)
Unspoken (2012)
    1.5 The Night After I Lost You (2013)
Untold (2013)
Unmade (2014)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Jaa mietteesi!