tiistai 6. toukokuuta 2014

Cinder - Marissa Meyer

Nimi: Cinder
Trilogia/sarja: The Lunar Chronicles, #1
Kirjailija: Marissa Meyer
Kustantaja: Puffin Books
Julkaisuvuosi: 2012
Sivuja: 387 englanninkielisessä pokkarissa
Luettavaksi: Kirjastosta
Tähdet: ★★★★★

Juonikuvaus: Humans and androids crowd the raucous streets of New Beijing. A deadly plague ravages the population. From space, a ruthless Lunar people watch, waiting to make their move. No one knows that Earth’s fate hinges on one girl...
      Cinder, a gifted mechanic, is a cyborg. She’s a second-class citizen with a mysterious past, reviled by her stepmother and blamed for her stepsister’s illness. But when her life becomes intertwined with the handsome Prince Kai’s, she suddenly finds herself at the center of an intergalactic struggle, and a forbidden attraction. Caught between duty and freedom, loyalty and betrayal, she must uncover secrets about her past in order to protect her world’s future. 

Ajatukseni: Suurkiitokset kirjastolle, joka vastasi hankintapyyntööni myönteisesti! Vihdoinkin sain tämän niin valtaisasti hehkutetun kirjan käsiini ja olen enemmän kuin mielissäni, että luin tämän. Cinder oli ehdottomasti lukemisen arvoinen! Pidin suunnattomasti!

Cinder on Tuhkimon uudelleenkerronta eli fairytale retelling. Cinder on Uuden-Pekingin paras mekaanikko, mutta myös kyborgi eli ihminen, jolla on koneosia kehossaan. Cinder elää tukalaa elämää äitipuolensa ja kahden siskopuolensa kanssa. Eräänä päivänä Cinderin kojun luokse ilmestyy itse Itäisen valtakunnan nuori prinssi, Kaito, joka pyytää Cinderiä korjaamaan androidinsa. Samana iltana Cinderin mukava siskopuoli sairastuu letumosikseen, ruttoon, joka on viimeiset kaksitoista vuotta riehunut Maassa tappaen lukemattomia ihmisiä. Cinder nakataan mukaan raakaan lääketieteelliseen kyborgitutkimukseen, jonka avulla yritetään löytää parannusta ruttoon. Cinderin geeniperimästä paljastuu kuitenkin jotain ennennäkemätöntä, ja äkkiä Cinder saattaa olla ainoa, joka voi turvata Maan tulevaisuuden.

Cinder oli niin luova. Tässä kirjassa oli niin uskomattoman kiehtova maailma, ettei mitään rajaa. Neljäs maailmansota on sodittu ja ihmiset ovat vihdoinkin onnistuneet löytämään saman sävelen ja rauha ihmisten välillä on vakautunut. Ihmiskunnan pahin uhka ovat kuitenkin kuussa asuvat lunarit ja heidän armoton kuningattarensa Levana. Vanhojen klassikkosatujen mukaelmia tällaisessa ympäristössä? Meyer on osunut napakymppiin tapahtumaympäristön suhteen. Olen edelleen äimänä, kuinka upea tämä maailma on.

Pidin Cinderistä niin paljon – hän oli hauska päähenkilö. Hänellä on jalat maassa ja hän tekee parhaansa selviytyäkseen hankalasta tilanteestaan. Hän saa niin ikävää tylytystä äitipuoleltaan Adrilta ja toiselta siskopuoleltaan Pearlilta vain koska hän ei ole heidän silmissään ihminen. Kyborgit ovat muutenkin huonommassa asemassa tuossa yhteiskunnassa ja heidän katsotaan olevan vähemmän ihmisiä tai ei ihmisiä lainkaan, ja Cinder saa osakseen niin epäoikeudenmukaista kohtelua, että lukijana minua otti todella lujasti pannuun.

Prinssi Kai oli niin suloinen ja hyvä tyyppi. Hänen ja Cinderin kohtauksia oli todella hauska lukea. Siinä on kaveri, joka on todella korkea-arvoisessa asemassa, joutuu tekemään suuria päätöksiä kansansa suhteen ja jonka täytyy yrittää taata rauha lunareiden ja Maan välillä, mutta että hän on silti niin herttainen myös kansalaisilleen, kuten Cinderille? Ah, olin niin hullaantunut tästä tyypistä. Kain ja Cinderin kehittyvä romanssi oli niin armottoman suloista luettavaa, mutta se ei missään nimessä ollut pääasia tai liian helppo tai happily ever after. Odotan niin kovasti, miten heidän tarinansa tulee jatkumaan!

Vaikka pääasiallinen juoni olikin niin ennalta-arvattava, se ei haitannut minua tippaakaan. Tarina oli todella hyvin rakennettu ja mysteeri pysyi ennalta-arvattavuudestaan huolimatta mielenkiintoisena ja jännittävänä. Meyerin kertoma tarina on niin laaja-alainen, että tässä osassa päästiin siinä vasta alkuun. Olen kuullut, että jatko-osat Scarlet, Cress ja Winter ovat uudelleenkerrottuja tarinoita Punahilkasta, Tähkäpäästä ja Lumikista ja että jokaisessa osassa on uusia hahmoja, mutta Cinderin tarina pysyisi kuitenkin pääasiallisena juonena. Haluan kovasti tietää enemmän Cinderistä ja hänen menneisyydestään.

Nämä satujen mukaelmat ovat viime aikoina nousseet todella suosituiksi ja ainakin tämän kirjan perusteella voisin kokeilla muitakin samantyyppisiä kirjoja, kuten esimerkiksi tuota Jackson Pearcen Fairytale Retellings -sarjaa.

Olen nyt niin innoissani tästä sarjasta, että haluaisin kaikki kirjat omaan hyllyyni nyt heti. Haluaisin heti päästä jatkamaan Scarletiin, mutta joudun nyt vielä odottamaan, valitettavasti.

Suosittelen tarttumaan Cinderiin heti mahdollisuuden tullen!

Lukunäyte: Chapter One, sivut 7-8
Cinder launched up from her chair, nearly toppling over when she forgot about her missing limb. Steadying herself with both hands on the table, she managed an awkward bow. The retina display sank out of sight.
      ”Your Higness,” she stammered, head lowered, glad that he couldn't see her empty ankle behind the tablecloth.
      The prince flinched and cast a glance over his shoulder before hunching toward her. ”Maybe, um...”–he pulled his fingers across his lips–”on the Highness stuff?”
      Wide-eyed, Cinder forced a shaky nod. ”Right. Of course. How – can I – are you–” She swallowed, the words sticking like bean paste to her tongue.
      ”I'm looking for a Linh Cinder,” said the prince. ”Is he around?”
      Cinder dared to lift one stabilizing hand from the table, using it to tug the hem of her glove higher on her wrist. Staring at the prince's chest, she stammered, ”I-I'm Linh Cinder.”
      Her eyes followed his hand as he planted it on top of the android's bulbous head.
     ”You're Linh Cinder?”
      ”Yes, Your High–” She bit down on her lip.
      ”The mechanic?”
      She nodded. ”How can I help you?”

The Lunar Chronicles –sarja
    0.5 Glitches (2011)
    0.6 The Little Android (2014)
Cinder (2012)
    1.5 The Queen's Army (2012)
Scarlet (2013)
Cress (2014)
    3.5 Carswell's Quide to Being Lucky (2014)
Winter (2015)
    4.5 Stars Above (2016)

12 kommenttia:

 1. Minulla on Cinder juuri tällä hetkellä kesken! :D Katsoin tyytyväisenä arvosanan, minustakin Cinder vaikuttaa loistavalta. Muuten en vielä uskaltanut tekstiäsi lueskella juuri nyt en halua tietää yhtään mitään. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Cinder oli todella hyvä! Odottelen, mitä tästä sanot :D

   Poista
 2. Tätä ovat kehuneet kaikki, joiden arvostelut olen lukenut, Enkä ihmettele, vaikuttaa todella uniikilta kirjalta. Taidankin ostaa tämän kun seuraavan kerran kaipaan hyllyn täytettä! ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tätä kehutaa syystä ;) Ja uniikki tämä todella on. Olin häkeltynyt tästä maailmasta, ja tällä hetkellä niin kovasti haluan tämän sarjaan omaan hyllyyn! Suosittelen kovasti :D

   Poista
 3. Oi näköjään pidit tästä vieläkin enemmän kuin minä. Minua hieman häiritsi loppuratkaisun osittainen ennalta-arvattavuus.

  Minulla on ollut Scarlet jo hetken kesken. Ei siksi, että se olisi huono vaan ei ole ollut sopivaa fiilistä. Luin sitä kuitenkin hieman eteenpäin viikonloppuna ja arvelen lukevani sen loppuun lähiaikoina. Laitoin kirjastoon hankintapyynnön Cressistä (kaksi ekaa osaa siellä olivat pyytämättäkin) ja sekin on kirjastoon tulossa. Mielenkiintoinen ja erilainen sarja todellakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä tiesin jostain sivulta 50 lähtien heti, mitä tulisi lopun suhteen tapahtumaan, mutta minua se ei yhtään häirinnyt, koska kirja oli niin valloittava ja luova :)

   Minä pistin tänään Scarletista hankintapyynnön menemään ja toivottavasti menee läpi. Toisaalta kirjasto on hyväksynyt tälle vuodelle jo neljä pyyntöäni, joten saa nähdä, miten tälle käy - toivottavasti ei ole kiintiötä pyynnöissä :D Tekisi kyllä mieli hankkia itselle nämä kirjat. No, jos ei kesään mennessä ole pyyntö mennyt läpi niin pitää harkita itselle ostamista uudemman kerran.

   Poista
 4. Rrrakastan fairy tale retelling -tarinoita, joten tämä vaikuttaa oikein hyvältä kirjalta -- ehdottomasti lähtee mukaan kun tähän törmään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on ensimmäinen laatuaan, mitä olen lukenut ja olen nyt aivan hurmaantunut! Luen varmasti lisää! Suosittelen tätä kovasti :)

   Poista
 5. Tämä kommentti ei liity mitenkään tuohon arvostelemaasi kirjaan. Halusin vaan kehua näitä sun kirja-arvosteluja; näitä on tosi kiva lukea ja oon saanut paljon täyttöä mun "to-read"- listaan! :-)
  Toivottavasti jatkat tänne blogiin kirjottamista vielä pitkään! :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Piristit päivääni suuresti! :D Olen iloinen, että saat täältä paljon kirjoja listallesi! Pidän kirjablogin pitämisestä paljon ja vielä lisää intoa kirjoitteluun saan näistä kommenteista, joten loppua blogille ei tule näkymään! Lupaan jatkaa vielä pitkään :D Kiitos kommentistasi! :)

   Poista
 6. Hienoa nähdä että tykkäsit Cinderistä! Lunar Chronicles on kyllä loistava sarja ja Scarlet on tähän tulleista kirjoista oma lempparini. Pidän sarjassa kyllä siitä miten hahmojen tarinaa viedään jokaisessa kirjassa eteenpäin näiden omista näkökulmista, eikä vain uuden hahmon näkökulmasta. Kirjasarja on onnistunut tuomaan myös mukavan twistin näihin jo tunnettuihin satuihin. :D Lukemisen iloa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Cinder oli kyllä niin loistava kirja ettei mitään rajaa! :D En malttaisi odottaa Scarletin lukemista, mutta sen teen sitten kesällä, kun on taas vihdoinkin aikaa ottaa rennosti ja lukea. Haluan niin palavasti tietää, mitä hahmojen kanssa tulee tapahtumaan ja mihin suuntaan Meyer alkaa tarinaa kuljettamaan! Nämä klassikkosatukikkailut tekee näistä kirjoista aina vain vetovoimaisempia. Olen ehdottoman tyytyväinen, että aloitin tämän sarjan parissa :D

   Poista

Jaa mietteesi!